Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water mee te verwarmen. De warmte wordt via een systeem van leidingen naar het te consumeren warme water gevoerd. Met een zonneboiler is het mogelijk om ongeveer de helft minder aardgas te verbruiken, waardoor je je energierekening dus fors kan verlagen.

Werking zonneboiler

Op het dak van de woning wordt een zonnecollector geplaatst. Deze wordt aangesloten op een leidingstelsel waarin een vloeistof loopt. De zonnecollector verwarmt deze vloeistof, die vervolgens door de leidingen naar een voorraadvat loopt. Dit voorraadvat heet een boiler. In de boiler zit leidingwater. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd middels een warmteverspreider.

Soms wordt het water niet voldoende verwarmd door alleen de zonneboiler, bijvoorbeeld op een bewolkte dag. Het is mogelijk om een HR-ketel aan de zonneboiler te schakelen die het water uit het voorraadvat naverwarmt.

Kosten zonneboiler

Koop je een zonneboiler, dan kost dat € 2.000 tot € 5.000, afhankelijk van het aantal zonnecollectoren en de grootte van het voorraadvat. Net als voor warmtepompen kun je voor de aanschaf van een zonneboiler subsidie krijgen middels de Stimuleringsregeling Duurzame Energie.