Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen huren!

We horen het echt heel vaak: ik wil graag zonnepanelen, maar ik investeer liever geen spaargeld. Miljoenen Nederlanders geven dit als reden om geen zonnepanelen te nemen. Daar hebben wij een oplossing voor.

Zo hoef je –in tegenstelling tot zonnepanelen kopen- niet direct een grote investering te doen, maar profiteer je wel gelijk van je eigen stroom. Je betaalt een vast bedrag per maand en hebt zelf geen omkijken naar garanties en verzekeringen van de zonnepanelen.

Jouw voordeel berekenen?

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.

Waarom zonnepanelen?

Een goede en duurzame investering

Het klimaat in Nederland is zeer geschikt voor zonnepanelen. 10 panelen op een dak op het zuiden leveren al snel 2.900 kilowattuur (kWh) per jaar op. Een Nederlands gezin met 2 personen verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Met 10 zonnepanelen haalt zo’n gezin 67% van de energiebehoefte uit de zon. De energierekening gaat dus fors omlaag!

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Het inmeten van zonnepanelen op een dak is een nauwkeurig werkje. Wij maken daarbij gebruik van zeer geavanceerde software en hoge resolutie foto’s van jouw woning. En natuurlijk houden we rekening met schaduw en een mooie plaatsing van de zonnepanelen op je dak. We stemmen de installatie optimaal af op jouw dak, maar ook op je verbruik. Zo ben je verzekerd van een optimale oplossing.

Voordelen van zonnepanelen

Hallo goedkope, groene energie!

Zonnepanelen hebben heel veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Besparing op je energierekening

Voor veel mensen is het grootste voordeel van zonnepanelen de besparing die de zonnepanelen opleveren. Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen hoef je minder energie af te nemen van je energieleverancier en gaan je energiekosten dus omlaag.

Een duurzame keuze

Kies je voor zonnepanelen, dan kies je voor duurzaamheid. De zon is de schoonste en groenste energiebron.

Je huis wordt meer waard

Zonnepanelen zorgen ervoor dat de waarde van je woning stijgt. Energiezuinige woningen met lage woonlasten zijn immers aantrekkelijker voor kopers.

Benieuwd naar jouw voordeel?

Doe de dakanalyse

Soorten zonnepanelen

Er zijn grofweg 3 soorten zonnepanelen te onderscheiden: monokristallijne, polykristallijne en dunne film-zonnepanelen. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De manier waarop de cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Zelfstroom biedt alleen monokristallijne zonnepanelen aan, omdat deze het hoogste rendement opleveren.

Monokristallijne zonnepanelen

  • Het silicium bestaat uit 1 kristal
  • Zwarte zonnecellen met afgeronde hoeken
  • Rendement is 14 tot 20%

Polykristallijne zonnepanelen

  • Meerdere grove siliciumkristallen
  • Donkerblauwe, vierkante zonnecellen
  • Rendement is 12 tot 16%

Dunne film
zonnepanelen

  • Amorfe zonnecellen
  • Egaal zwart
  • Rendement is 10 tot 15%

Hoe werkt een zonnepaneel

Van zonnestraling tot de meterkast

Eigenlijk is het heel eenvoudig: een zonnepaneel zet zonnestraling om in stroom. Maar alleen een aantal zonnepanelen op je dak leggen is niet voldoende. Zonnepanelen leveren namelijk zogenaamde gelijkstroom op, terwijl de apparaten in ons dagelijks leven werken op wisselstroom.

Daarom heb je ook een omvormer nodig, die de gelijkstroom omzet in voor ons bruikbare wisselstroom. Via kabels komt de stroom uiteindelijk in je meterkast terecht. Daarnaast is er natuurlijk ook een montagesysteem nodig om de zonnepanelen op je dak te bevestigen. Een compleet zonnestroomsysteem bestaat dus uit veel meer dan alleen zonnepanelen!

Zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) bestaan uit zonnecellen, ook wel PV-cellen genoemd. ‘PV’ staat voor ‘photovoltaic’, wat afgeleid is van het Griekse ‘photos’ (licht) en ‘volt’ (eenheid voor elektrische spanning). In het Nederlands wordt dit ‘fotovoltaïsch‘ genoemd.

Zonnecellen zijn gemaakt van twee lagen siliciumkristallen, waartussen (onder invloed van zonlicht) een elektrische stroom ontstaat. Door de absorptie van fotonen in de zonnecellen ontstaat een spanning die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen zijn er in diverse typen, die van elkaar verschillen in de wijze waarop het silicium is verwerkt. Zo kun je onderscheid maken tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

Wat is het rendement van zonnepanelen

Alleen zonnepanelen met de hoogste opbrengst

Het rendement van zonnepanelen is altijd een kwestie van kosten en opbrengsten. Wat kosten zonnepanelen nou eigenlijk en wat brengen ze op? De regio waarin je woont en de ligging van je huis ten opzichte van de zon hebben een grote invloed. Maar het werkelijke financiële rendement weet je pas als je de energieprijzen van de komende decennia kent. En dat weet niemand.

Bij ons krijg je daarom geen rekensommetjes op basis van aannames: we zorgen er gewoon voor dat je de beste zonnepanelen met de hoogste opbrengst krijgt, tegen de scherpste prijs. Dan heb je automatisch het hoogste rendement en de kortste terugverdientijd. Wat kunnen we wel met zekerheid uitrekenen? Jouw besparing van de komende jaren. Wij hebben alle factoren die de opbrengst bepalen samen met de zonnepanelen prijs in onze slimme bespaarscan gestopt. Vraag je een offerte aan, dan zie je dus direct hoeveel zonnepanelen jou gaan opleveren.

Vraag een offerte aan

Zonnepanelen? Ja, graag!

Kies voor Zelfstroom!

Van ons mag je verwachten dat we alles weten over zonnepanelen. Dat is namelijk ons vak. De oprichters van Zelfstroom hebben bij elkaar meer dan 15 jaar ervaring met zonnepanelen. We hebben de fabrieken zelf bezocht en geselecteerd en we hebben al duizenden systemen gemonteerd. Tot grote tevredenheid van onze klanten, zoals deze klantbeoordelingen laten zien! Heb je een vraag over zonnepanelen, dan vind je zeer waarschijnlijk hier het antwoord. Zo niet, stuur ons dan je vraag via het contactformulier en we helpen je graag!

Wil je nog meer voordeel?

Ontdek Zelfstroom Alles-in-1

Salderen en terugleveren

Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Op zonnige dagen verbruik je waarschijnlijk minder energie dan dat je zonnepanelen opwekken. De elektriciteit die je niet zelf verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Als je meer stroom nodig hebt dan je zonnepanelen opwekken, dan wordt die aanvullende stroom geleverd door je energieleverancier. Salderen is niets anders dan het tegen elkaar wegstrepen van het aantal kWh dat je energieleverancier heeft geleverd, en het aantal kWh dat je zelf heb teruggeleverd aan het net. Je betaalt dus alleen voor de stroom die je meer geleverd hebt gekregen dan dat je zelf hebt teruggeleverd.

Hoe hoog is de salderingsgrens?

Sinds 1 januari 2014 is de salderingsgrens het aantal kWh dat je energieleverancier je heeft geleverd. Je kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid stroom die je van je energiebedrijf hebt afgenomen.

Terugleververgoeding

Blijkt na het salderen dat je meer stroom hebt teruggeleverd dan dat je geleverd hebt gekregen door je energieleverancier? Dan ontvang je een terugleververgoeding. Je energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding. Doorgaans ligt deze tussen de €0,07 en €0,11.

De terugleververgoeding is veel lager dan de prijs die je per kWh betaalt aan je energieleverancier (gemiddeld €0,22). Daarom raden wij je aan om nooit meer dan 100 procent van je energieverbruik zelf op te wekken. De stroom die je thuis verbruikt, is dan gelijk aan de stroom die je zelf opwekt. Je maakt op deze manier maximaal gebruik van de salderingsregeling.

Mocht je zeker weten dat je binnen enkele jaren wel fors meer stroom gaat verbruiken, dan kun je wel besluiten om nu al meer zonnepanelen te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een elektrische auto of het plaatsen van een luchtwarmtepomp. Achteraf zonnepanelen bijplaatsen kan altijd, maar is relatief duur.

 

 

Btw terugvragen van de Belastingdienst

Geldt alleen bij zonnepanelen kopen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Dat kan je al gauw enkele honderden euro’s schelen! Bij een zonnestroominstallatie van zes zonnepanelen (1.500 wattpiek) à €3.107 krijg je ruim 460 euro terug: zo’n 15 procent van jouw investering!

Alleen voor particulieren

De teruggaveregeling is alleen mogelijk voor particulieren die zich willen laten aanmerken als ondernemer. Dit is een eenmalige handeling die je zelf kunt doen. Je wordt dan door de Belastingdienst als het ware gezien als kleine energieleverancier, omdat je soms energie teruglevert aan het net. Als je de btw op aanschaf en installatie terug wil vragen, moet je wel btw betalen over de opgewekte stroom. De btw is over de opgewekte stroom is echter zo’n laag bedrag dat je daarmeee onder de kleineondernemersregeling valt. Die btw hoef je daarom in de opvolgende jaren niet te betalen.

Wij regelen de btw-teruggave graag voor je!

Wij kunnen het hele traject van de btw-teruggave voor je uit handen nemen. Dat doen wij geheel gratis. De btw op deze service vragen wij voor je terug bij de Belastingdienst. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens onze pagina over btw teruggave zonnepanelen!

Je voordeel berekenen?

Vraag een offerte aan
95% van de klanten beveelt ons aan 8.9 10.0 1.0
uit 432 klantbeoordelingen