Zonnepanelen? Over kosten, voordelen en direct besparen!

Zonnepanelen? Over kosten, voordelen en direct besparen!

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op

Je buren doen het, je (schoon)ouders, je vrienden en je collega’s. Je vraagt je vast weleens af hoeveel zij per jaar voordeliger uit zijn dan jij.. Daarnaast dragen zij hun steentje bij aan het milieu en wordt de gezamenlijke CO2-afdruk steeds kleiner. Misschien nog interessanter: ze zijn niet afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen! Hoe dat kan? Eenvoudig, zij wekken zelf duurzame stroom op met zonnepanelen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Een volwaardig zonnestroomsysteem zet zonnestralen om in stroom. Maar alleen zonnepanelen op jouw dak leggen is niet voldoende. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, terwijl de apparaten in ons dagelijks leven werken op wisselstroom. Om de stroom in de juiste vorm bij jouw apparaten te krijgen, heb je een omvormer nodig. En heb je schaduw op je dak? Dan zorgen optimizers ervoor dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren.

Waaruit bestaat een zonnestroomsysteem?

 • Zonnepanelen (x aantal)
  De keuze voor het aantal zonnepanelen dat je huurt hangt af van 2 zaken; je jaarlijkse energieverbruik en de grootte van je dak (ze moeten er natuurlijk ook op passen)
 • Omvormer (1 stuk)
  Nodig om de stroom die wordt opgewekt om te vormen naar bruikbare stroom voor je apparaten in huis. Met de omvormer meet je ook je verbruik in de Zelfstroom App (handig!)
 • Optimizers (1 per zonnepaneel)
  Met onze A-Merk optimizers (klein apparaatje), dat onder elk zonnepaneel wordt bevestigd, verbeter je het rendement in geval van schaduw.
Zonnepanelen - Zelfstroom
Tip!

Regelmatig schaduw op het dak? Onze optimizers zorgen ervoor dat alle zonnepanelen optimaal blijven presteren!

Ons zonnige zonnestroomsysteem

Wek vandaag nog zelf stroom op!

Zonnepaneel
Zonnepanelen
A-Merk zonnepanelen, garantie van 25 jaar!
Omvormer voor zonnepanelen
Omvormer
Al onze omvormers zijn thuisaccu ready!
Optimizer voor zonnepanelen
Optimizers
Optimizers verbeteren het rendement.
Zelfstroom logo
100% Garantie en service!
Gedurende huurlooptijd 100% verzekerd!

Voordelen van zonnepanelen

Het ene na het andere zonne-voordeel!

Zonnepanelen huren is tegenwoordig een enorm populaire manier van zelf schone (groene) energie opwekken. Je ziet ze ook steeds vaker op daken liggen. Ook niet gek, zonnepanelen huren kent namelijk ontzettend veel voordelen! Ik hoor je denken: ‘hmm.. waarom heb ik dan nog geen zonnepanelen?’. Goede vraag! Misschien overweeg je het ook wel om zonnepanelen te nemen. Bekijk eens welke voordelen je mist als je nog geen zonnepanelen hebt!

 • Lagere energierekening
  Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ongebruikte opgewekte elektriciteit bij je energieleverancier gesaldeerd kan worden. Zo heb je een gegarandeerd lagere energierekening!
 • Hogere woningwaarde (ook met huur!)
  Door te investeren in zonne-energie verhoog je direct de waarde van het huis. Je krijgt namelijk een hoger energielabel als je zonnepanelen huurt of hebt aangeschaft. Wel zo fijn!
 • CO2 uitstoot beperken (duurzaam)
  Zonnepanelen leveren schone energie. Wist je dat je 60 kilogram CO2 per jaar per m2 zonnepaneel bespaart? Hier wordt het klimaat blij van! Zo kunnen we samen het broeikaseffect tegengaan.
 • Lange levensduur
  Onze zonnepanelen hebben een lange levensduur. Wij garanderen jou dat je zeker 25 jaar profijt hebt van zonnepanelen (en de bijkomende vermogensgarantie van 25 jaar).
 • Geen onderhoud nodig
  Wij bieden 100% garantie op alle schade of reparaties de gehele huurperiode. Daarnaast hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt, wordt automatisch na een regenbui weer weggespoeld.
 • Thuisbatterij ready!
  Salderen wordt vanaf 2023 langzaam steeds minder aantrekkelijk. Geen zorgen, al onze zonnestroomsystemen zijn voorbereid op de komst van de thuisbatterij! Salderen is dan verleden tijd.
Tevreden klanten Gijs en Corina
Corina & Gijs

“Huren is ideaal. Extra voordeel is dat we nu zelf geen problemen hebben als er onverwacht iets kapotgaat. Dat is allemaal geregeld via Zelfstroom. Ideaal.”

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Zo berekend!

Je hebt besloten om zonnepanelen te huren, maar hoeveel heb je er eigenlijk nodig? Dat is heel eenvoudig! Het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt hangt af van het elektriciteitsverbruik en van de opbrengst per zonnepaneel. De meest ideale situatie is dus wanneer je precies genoeg zonnepanelen hebt om het volledige elektriciteitsverbruik (met zonne-energie) op te vangen.

 • Zoek je stroomverbruik op
  Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 4.000 kWh per jaar. Dat hangt uiteraard af van de gezinssamenstelling, want hoe meer mensen , hoe hoger het stroomverbruik.
 • Oppervlakte van het dak
  Zonnepanelen worden steeds groter van formaat. Daarom is het belangrijk om te weten wat het oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een zonnepaneel van deze generatie is al gauw 1776 x 1052 x 35 mm.
 • Het vermogen per zonnepaneel
  Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Met 10 zonnepanelen van 415 Wp (dat is +/-395 kWh per paneel) wek je in het eerste jaar al gauw 3.942 kWh op.
Monteur met zonnepaneel op zijn schouder
Aantal zonnepanelen

Er gaan tegenwoordig al gauw zo’n 10 zonnepanelen op een dak, dat is een flinke besparing op de energierekening!

Salderen & terugleveren

Zo werkt het

Soms wek je meer stroom op dan je nodig hebt. Dan gaat de stroom die je niet gebruikt automatisch het elektriciteitsnet op, ook wel terugleveren genoemd. Die teruggeleverde stroom wordt automatisch ingehouden op je energierekening. Dat heet salderen. Als je in totaal meer stroom teruglevert dan je afneemt, dan krijg je een aantrekkelijke terugleververgoeding.

 • Salderen vanaf 2025
  Naar verwachting zal vanaf 2025 de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk wat lager gaan uitvallen. Dus wil je maximaal profiteren van salderen dan kun je beter niet te lang wachten!
 • Salderen straks niet meer nodig?
  Op dit moment zijn er veel thuisaccu’s in opkomst die ervoor zorgen dat de stroom die je opwekt opgeslagen kan worden (en dus niet meer teruggeleverd hoeft te worden!)
 • Wij zijn thuisaccu ready!
  Goed nieuws! Huur je zonnepanelen bij ons dan ben jij direct thuisaccu ready! Dat betekent dat wanneer salderen straks minder aantrekkelijk wordt het gehele systeem op een thuisaccu kan worden aangesloten.
Sven Pielman

“Wist je dat ons systeem thuisbatterij ready is? Dat maakt een zonnestroomsysteem op je dak nog aantrekkelijker!”

Hoeveel ga jij besparen met zonnepanelen?

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.

Meer weten over zonnepanelen?

Wanneer je met zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat je verbruikt heet dit salderen. Met zonnepanelen bespaar je vanaf dag 1 al flink op je energiekosten. Vanaf 2025 wordt naar verwachting de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk wat lager. Dus wil je maximaal profiteren van salderen dan kun je beter niet te lang wachten!
Het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt hangt af van het elektriciteitsverbruik. Een 4-persoons huishouden heeft een gemiddeld verbruik van 4.000 kWh per jaar. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Met 10 zonnepanelen van 415 Wp (dat is +/-395 kWh per paneel) wek je in het eerste jaar al gauw 3.942 kWh op.
Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. De meest geïnstalleerde panelen zijn polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Polykristallijne panelen (vaak blauw gekleurd) zijn wat goedkoper dan (de zwarte gekleurde) monokristallijne panelen. Vanwege het strakke uiterlijk kiezen veel mensen voor monokristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen ogen net wat rustiger en zijn meestal zwart (wat minder opvalt). Kies je de optie ‘Full Black’, dan zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Dus naast het vermogen is het uiterlijk van zonnepanelen voor veel mensen een doorslaggevende keuze.
Zowel schuine als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen mits deze aan een aantal voorwaarden voldoen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking bijvoorbeeld vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, mits deze niet ouder is dan ongeveer 10 jaar. Ook dient een dak voldoende draagkracht te hebben om het systeem te kunnen dragen. Wanneer je hier twijfels over hebt kan er altijd een Zelfstroom adviseur langskomen om dit te controleren. De optimale ligging van een schuin dak is in de richting van het zuiden. Qua hellingshoek houden wij over het algemeen een minimum hellingshoek aan van tussen de 15° en 65°. Daarnaast zijn er wellicht nog enkele overige factoren die meespelen, zoals schaduwvorming, een dakkapel of wanneer je in een monumentaal pand woont.
Zowel nu als in de toekomst blijft het rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op die je normaal van je energieleverancier afneemt. De prijzen voor elektriciteit bij energieleveranciers wijzigen (en stijgen) voortdurend. Kies je voor zonnepanelen, dan kies je voor een stroomnetwerk in eigen beheer. En dat zonder prijsstijgingen! Want de opgewekte stroom kun je direct gebruiken. Wist je trouwens dat onze zonnepanelen thuisbatterij/accu ready zijn? Dat maakt zonnepanelen in de toekomst nog meer rendabel!
Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten het middels het zogeheten fotovoltaïsche effect om in gelijkstroom. Om je apparaten in huis te laten werken, moet deze gelijkstroom worden omgezet. Daarvoor heb je een omvormer nodig. Deze omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom.
Zonnepanelen zijn volkomen veilig, mits ze op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Bij Zelfstroom vinden we veiligheid het belangrijkste wat er is. Dat is meteen de reden dat we uitsluitend gebruik maken van de beste materialen én gecertificeerde installateurs die aan alle bouw- en elektrotechnische regels voldoen.

Yes! Een compleet zonnestroomsysteem

Volledig voorbereid op de toekomst!

Yes! Een compleet zonnestroomsysteem
Yes! Een compleet zonnestroomsysteem
Yes! Een compleet zonnestroomsysteem
Yes! Een compleet zonnestroomsysteem
25 jaar

Vermogensgarantie

Zonnepanelen

 • Longi Solar 405 Wp
 • 25 jaar vermogensgarantie
 • Longi Solar 415 Wp
 • 25 jaar vermogensgarantie

Omvormer

 • Solar Edge
 • Parallel geschakeld
 • Growatt
 • Serieel geschakeld

Optimizers

 • Solar Edge
 • Haalt het maximale uit je zonnepanelen