Zonnepanelen: wek 100% groene energie op!

Zonnepanelen: wek 100% groene energie op!

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Je buren doen het, je (schoon)ouders, vrienden en collega’s. Genoeg reden om ook voor zonnepanelen te kiezen, toch? Zeker. Maar misschien nog wel belangrijker: met zonnepanelen wek je jouw eigen groene energie op en bespaar je direct op je energierekening. Daarnaast doe je een duurzame investering in je huis én draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. Zo verkleinen we samen de CO2-voetafdruk.

Hoe werken zonnepanelen?

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Je eigen stroom opwekken, hoe werkt dat precies? Simpel! Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Maar met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, terwijl de apparaten in jouw huis werken op wisselstroom. Om de stroom in de juiste vorm bij jouw wasmachine, vaatwasser en koelkast te krijgen, is een omvormer nodig. De omvormer maakt de opgewekte energie geschikt voor al jouw huishoudelijke apparaten. Een optimaal rendement uit je zonnepanelen halen? Maak dan gebruik van optimizers. Een optimizer wordt onder ieder zonnepaneel geplaatst en zorgt voor een beter rendement zodra er schaduw op je dak staat.

Waaruit bestaat een zonnestroomsysteem?

 • Zonnepanelen
  De keuze voor het aantal zonnepanelen hangt af van 2 zaken; je jaarlijkse energieverbruik en de grootte van je dak (ze moeten er natuurlijk ook op passen)
 • Omvormer
  Nodig om de stroom die wordt opgewekt om te vormen naar bruikbare stroom voor je apparaten in huis. Met de omvormer meet je ook je verbruik in de Zelfstroom App (handig!)
 • Optimizers
  Met onze A-Merk optimizers, dat onder elk zonnepaneel wordt bevestigd, verbeter je het rendement zodra er schaduw op je dak valt.
Salderen met zonnepanelen
Tip!

Regelmatig schaduw op het dak? Onze optimizers zorgen ervoor dat alle zonnepanelen optimaal blijven presteren!

Ons zonnige zonnestroomsysteem

Wek vandaag nog zelf stroom op!

Zonnepaneel
Zonnepanelen
A-Merk zonnepanelen van Longi Solar!
Omvormer voor zonnepanelen
Omvormer
Kwalitatieve SolarEdge & Growatt omvormers.
Optimizer voor zonnepanelen
Optimizers
Optimizers verbeteren het rendement.
Zelfstroom logo
100% Garantie en service!
25 jaar product- en vermogensgarantie.

De voordelen van zonnepanelen

Het ene na het andere zonne-voordeel

Zonnepanelen zijn tegenwoordig enorm populair en dat is niet zonder reden! In Nederland schijnt de zon regelmatig en met zonnepanelen maak je optimaal gebruik van die gratis energie. Zo bespaar je flink op je energiekosten, maar verklein je ook jouw CO2-afdruk. Niet voor niets dat je zonnepanelen steeds vaker terugziet. Ik hoor je denken: ‘hmm.. waarom heb ik dan nog geen zonnepanelen?’. Goede vraag! Misschien overweeg je ook wel om zonnepanelen te nemen. Bekijk eens welke voordelen zonnepanelen je op kunnen leveren.

 • Lagere energierekening
  Een groot voordeel van zonnepanelen is dat de stroom die je opwekt direct gebruikt wordt in huis. Soms wek je meer stroom op dan je verbruikt. Deze ongebruikte opgewekte elektriciteit gaat automatisch terug het energienet op. Dit heet terugleveren of salderen. Zo heb je gegarandeerd een lagere energierekening!
 • Hogere woningwaarde (ook met huur!)
  Zonnepanelen zijn een duurzame investering in je huis, zelfs als je ze huurt! Door te investeren in zonne-energie verhoog je direct de waarde van je huis. Je krijgt namelijk een hoger energielabel als je zonnepanelen huurt of hebt aangeschaft. Wel zo fijn!
 • Beperk je CO2 uitstoot (duurzaam)
  Zonnepanelen leveren schone energie. Wist je dat je per m2 zonnepaneel 60 kilogram CO2 per jaar bespaart? Hier wordt het klimaat blij van! Zo kunnen we samen het broeikaseffect tegengaan.
 • Lange levensduur
  Onze zonnepanelen hebben een lange levensduur. Wij garanderen jou dat je zeker 25 jaar profijt hebt van zonnepanelen (en daarnaast exact weet wat je de komende 25 jaar aan je zonnepanelen gaat verdienen).
 • Geen onderhoud nodig
  Huur je zonnepanelen? Dan ben je de gehele huurperiode verzekert van 100% garantie op alle schade en reparaties. Daarnaast hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wat op de panelen komt, wordt automatisch na een regenbui weer weggespoeld.
 • Thuisbatterij ready!
  Als salderen vanaf 2023 wordt afgebouwd, wordt stroom terugleveren steeds minder aantrekkelijk. Geen zorgen, al onze zonnestroomsystemen zijn voorbereid op de komst van de thuisbatterij! Zo sla je jouw energie eenvoudig op voor later.
Tevreden klanten Gijs en Corina
Corina & Gijs

“Huren is ideaal. Extra voordeel is dat we nu zelf geen problemen hebben als er onverwacht iets kapotgaat. Dat is allemaal geregeld via Zelfstroom. Ideaal.”

Zijn zonnepanelen rendabel voor mij?

Met zonnepanelen bespaar je direct op je energiekosten. Omdat je jouw eigen (groene) energie opwekt, vallen je stroomkosten geheel of gedeeltelijk weg op je maandelijkse energierekening. Zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen interessant. Benieuwd hoeveel stroom jij met zonnepanelen kunt opwekken? En wat je kosten en opbrengsten zouden zijn? In ons blog over de opbrengst van zonnepanelen lees je er alles over.

Gezin voor woning met zonnepanelen
Een investering in de toekomst!

Zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd blijft het interessant om je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen!

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Zo berekend!

Je hebt besloten om zonnepanelen te huren, maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Dat is zo berekend! Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt af van je stroomverbruik en van de opbrengst per zonnepaneel. De meest ideale situatie is wanneer je precies genoeg opwekt om je eigen stroomverbruik (met zonne-energie) op te vangen.

 • Zoek je stroomverbruik op
  Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 4.133 kWh per jaar. Dat hangt uiteraard af van de gezinssamenstelling. Hoe meer mensen, hoe hoger het stroomverbruik.
 • Oppervlakte van het dak
  Zonnepanelen worden steeds groter. Daarom is het belangrijk om te weten wat het oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een zonnepaneel is al snel 1722 x 1134 x 30 mm. Hoe groter je dak, hoe meer zonnepanelen er passen.
 • Het vermogen per zonnepaneel
  Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Met 10 zonnepanelen van 435 Wp (dat is +/- 413 kWh per paneel) wek je in het eerste jaar al zo’n 4.133 kWh op.

Benieuwd hoeveel panelen jij nodig hebt? Tijdens een gratis adviesgesprek berekenen we het binnen 10 minuten voor je.

Monteur Zelfstroom - Sam
Aantal zonnepanelen

Er gaan tegenwoordig al gauw zo’n 10 zonnepanelen op een dak, dat is een flinke besparing op de energierekening!

Wat leveren zonnepanelen jou op?

Bereken direct jouw indicatie

Wat levert het huren van zonnepanelen nou eigenlijk op? Dat is een goede vraag en van een aantal factoren afhankelijk. Zo spelen het vermogen van de zonnepanelen, het aantal en de ligging een belangrijke rol. Maar is ook het aantal zonuren per jaar van invloed op de opbrengst.

Voorbeeldberekening
Gaan we uit van een gemiddeld gezin met 2 kinderen, dan is het stroomverbruik zo’n 4.133 kWh per jaar. Hier betaal je € 124,- aan maandelijkse stroomkosten voor. Gebasseerd op een gemiddelde stroomprijs van 0,36 per kWh, november 2023.

Een gemiddeld dak biedt ruimte aan zo’n 10 zonnepanelen. Deze 10 panelen leveren gemiddeld 4.133 kWh aan stroom op. Voor deze panelen, betaal je € 71 aan huur (inclusief garanties, verzekeringen en installatie). Dat komt neer op een totaal van € 71 aan maandelijkse energiekosten met zonnepanelen.

Dat betekent dus een jaarlijkse besparing van € 636 in het eerste jaar.

Weten wat zonnepanelen in jouw situatie opleveren? Doe de bespaarcheck en bereken direct je voordeel.

Zonnepanelen app - online monitoren

Alles over zonnepanelen

Wanneer je met zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat je verbruikt heet dit salderen. Met zonnepanelen bespaar je vanaf dag 1 al flink op je energiekosten. Vanaf 2025 wordt naar verwachting de vergoeding die je krijgt per kWh waarschijnlijk wat lager. Dus wil je maximaal profiteren van salderen dan kun je beter niet te lang wachten!
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt af van je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Zo heeft een 4-persoons huishouden een gemiddeld verbruik van 4.133 kWh per jaar en 10 zonnepanelen van 435 Wp nodig. Met dit aantal panelen wek je in het eerste jaar al snel 4.133 kWh op. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor jouw situatie?
Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. De meest geïnstalleerde panelen zijn polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Polykristallijne panelen (vaak blauw gekleurd) zijn wat goedkoper dan (de zwarte gekleurde) monokristallijne panelen. Vanwege het strakke uiterlijk kiezen veel mensen voor monokristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen ogen net wat rustiger en zijn meestal zwart (wat minder opvalt). Kies je de optie ‘Full Black’, dan zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Dus naast het vermogen is het uiterlijk van zonnepanelen voor veel mensen een doorslaggevende keuze.
Zowel schuine als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen mits deze aan een aantal voorwaarden voldoen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking bijvoorbeeld vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, mits deze niet ouder is dan ongeveer 10 jaar. Ook dient een dak voldoende draagkracht te hebben om het systeem te kunnen dragen. Wanneer je hier twijfels over hebt kan er altijd een Zelfstroom adviseur langskomen om dit te controleren. De optimale ligging van een schuin dak is in de richting van het zuiden. Qua hellingshoek houden wij over het algemeen een minimum hellingshoek aan van tussen de 15° en 65°. Daarnaast zijn er wellicht nog enkele overige factoren die meespelen, zoals schaduwvorming, een dakkapel of wanneer je in een monumentaal pand woont.
Het plaatsen van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Zo bespaar je direct op je stroomkosten, stoot je minder CO2 uit en ben je niet afhankelijk van de wisselende stroomprijzen.
Zowel nu als in de toekomst blijft het rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op die je normaal van je energieleverancier afneemt. De prijzen voor elektriciteit bij energieleveranciers wijzigen (en stijgen) voortdurend. Kies je voor zonnepanelen, dan kies je voor een stroomnetwerk in eigen beheer. En dat zonder prijsstijgingen! Want de opgewekte stroom kun je direct gebruiken. Wist je trouwens dat onze zonnepanelen thuisbatterij/accu ready zijn? Dat maakt zonnepanelen in de toekomst nog meer rendabel!
Zonnepanelen zijn volkomen veilig, mits ze op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Bij Zelfstroom vinden we veiligheid het belangrijkste wat er is. Dat is meteen de reden dat we uitsluitend gebruik maken van de beste materialen én gecertificeerde installateurs die aan alle bouw- en elektrotechnische regels voldoen.
Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten het middels het zogeheten fotovoltaïsche effect om in gelijkstroom. Om je apparaten in huis te laten werken, moet deze gelijkstroom worden omgezet. Daarvoor heb je een omvormer nodig. Deze omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom.