Wat zijn zonnepanelen?

Wat zijn zonnepanelen?

Als we het over zonnepanelen hebben, hebben we het eigenlijk altijd over pv-zonnepanelen. ‘Pv-zonnepaneel’ is een afkorting van photovoltaic-zonnepaneel. Photovoltaic betekent letterlijk: lichtabsorberend. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen, die uit de zon stralen. Pv-zonnepanelen vangen deze deeltjes op en zetten het om in gelijkstroom.

Hoe werken pv-zonnepanelen?

Heel technisch: zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen, welke van de zon uitstralen. Pv-zonnepanelen vangen deze deeltjes op, waarna de siliciumatomen in de zonnecellen (één pv-zonnepaneel bestaat uit 60 tot wel 120 zonnecellen) de energie opslurpt en verandert in losse elektronen. Deze elektronen raken los van de atomen, wat een elektrisch potentieel veroorzaken. Dit zorgt voor de opwekking van gelijkstroom.

Minder technisch: pv-zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektrische gelijkstroom.

Deze gelijkstroom is niet geschikt om binnenshuis te gebruiken, waardoor zonnepanelen alléén niet genoeg zijn om jouw huis van de wisselstroom te voorzien die het nodig heeft. Om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, wordt een zogeheten omvormer aangesloten op de zonnepanelen. Dit apparaat zet de gelijkstroom om in wisselstroom en stuurt dit door naar jouw meterkast. Wekken jouw zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt, dan wordt deze overtollige stroom teruggestuurd op het openbare elektriciteitsnet. Het totale systeem wat nodig is om zonne-energie om te zetten in de wisselstroom, noemen we het zonnestroomsysteem.

Wat is een zonnestroomsysteem en hoe werkt het?

Een zonnestroomsysteem bestaat uit:

  1. Pv-zonnepanelen – de panelen op je dak.
  2. Optimizers – optioneel: apparaatjes die het rendement van zonnepanelen kunnen optimaliseren.
  3. Een omvormer – het apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom.
  4. Een aansluiting in de meterkast – dit stuurt de stroom naar je apparaten of terug naar het openbare elektriciteitsnet.

Aan dit rijtje kunnen we ook nog salderen toevoegen – dit zorgt ervoor dat de stroom die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet wordt ingehouden op jouw energierekening. Lees meer over de salderingsregeling.

Soorten zonnepanelen

Er zijn grofweg vier soorten zonnepanelen te onderscheiden: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Het verschil tussen de soorten is de manier waarop de zonnecellen geproduceerd zijn en dat heeft weer effect op hun rendement. Doordat de monokristallijne zonnepanelen uit één gehele kristal bestaat heeft deze het hoogste rendement. Daarom bieden we bij Zelfstroom daarom alleen monokristallijne panelen aan.

Merken zonnepanelen

Er zijn talloze merken zonnepanelen op de markt. Om de keuze voor jou te vereenvoudigen, hebben we bij Zelfstroom onderzoek gedaan en een voorselectie gemaakt van de A-merk zonnepanelen van Phono Solar.

Opbrengst zonnepanelen

Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, zijn een aantal factoren belangrijk. Zo spelen het vermogen per paneel, de hellingshoek en de richting waarin de zonnepanelen op je dak liggen een belangrijke rol. De toekomstige opbrengst met zonnepanelen is dus voor ieder huishouden verschillend.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de levensduur van zonnepanelen nog steeds toeneemt en ze dus steeds langer mee gaan. De zonnepanelen die vandaag de dag geproduceerd worden gaan tot wel 30 jaar mee, wat de aanschaf of het huren van zonnepanelen erg aantrekkelijk heeft gemaakt.

Wet- en regelgeving

Het is goed om rekening te houden met de wet- en regelgeving voor het plaatsen van zonnepanelen. Sommige wetten kunnen voordeel met zich meebrengen, andere wetten moet je naleven om zonnepanelen te mogen plaatsen. In beide gevallen is het goed om ervan op de hoogte te zijn.

Belangrijke regelgeving

  • Salderingsregeling
  • Btw-teruggave regeling
  • Certificaten voor installateurs
  • Aanmelden van de zonnepanelen bij de netbeheerder

Zonnepanelen huren of kopen?

Zonnepanelen huren

  • Geen investering van je spaargeld nodig
  • Automatisch verzekerd tegen schade
  • Garantie op werkend zonnestroomsysteem
  • Uitgebreide verhuisservice
  • Vaste huurprijs, geen onverwachte stijgingen

Zonnepanelen kopen

  • Zonnepanelen zijn direct van jou
  • Hoog financieel rendement
  • Zelfstroom regelt je btw-teruggave
  • Direct een hogere woningwaarde
Vergelijk huren met kopen

Zonnepanelen huren

De aanleg van een zonnestroomsysteem kan – afhankelijk van het aantal pv-zonnepanelen – al snel € 5.000,- kosten. We begrijpen bij Zelfstroom dat dit een investering is die niet iedereen zomaar kan doen. Daarom bieden wij de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Hiermee hoef je geen investering te doen, maar bespaar je wel gelijk op je energierekening. Daarnaast doe je iets goeds voor het milieu, doordat je minder of zelfs geen energie verbruikt die opgewekt is met fossiele brandstoffen.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig