Wat is een optimizer

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een kastje ter grootte van een kleine agenda en is in het zonnestroomsysteem te vinden onder een individueel zonnepaneel, om de prestaties van dit paneel te optimaliseren. Optimizers kunnen het rendement van zonnepanelen tot wel 25% verhogen. Als een aantal zonnepanelen bijvoorbeeld voor een deel van de dag in de schaduw ligt, kan dat een negatief effect hebben op de werking van de andere panelen. De optimizer zorgt er voor dat alle zonnepanelen optimaal stroom op blijven wekken.

Hoe werkt een optimizer?

De optimizer meet wat de optimale stroomopwekking is van ieder individueel zonnepaneel. Afhankelijk van jouw situatie wordt er gekeken of je optimizers nodig hebt. Dit is lang niet altijd het geval, het komt meestal voor bij een dak met (gedeeltelijk) schaduw, of daken met moeilijke hoeken of ligrichting. Oftewel situaties waarbij zonnepanelen onderhevig zijn aan verschillende condities.

Wanneer zonnepanelen in serie geschakeld worden gelegd kan het zijn dat slecht presterende zonnepanelen de rest negatief beïnvloeden. Optimizers zorgen ervoor dat dit niet gebeurt, doordat zij de slecht presterende panelen individueel opkrikken. Met behulp van optimizers kunnen zonnepanelen dus ook op een dak met schaduw gedurende (een gedeelte van) de dag net zoveel opleveren als op een schaduwvrij dak.

Met optimizers heb je altijd nog een centrale omvormer nodig, aangezien de optimizer de gelijkstroom van de zonnepanelen niet omzet in wisselstroom. De optimizer verzamelt slechts de gelijkstroom op een optimale manier en stuurt dit door naar de omvormer, die het uiteindelijk omzet in wisselstroom.

Lees meer

Solar Edge optimizers

Zelfstroom werkt met optimizers van SolarEdge. Dit is een internationaal A-merk dat al sinds 2006 actief is in de ontwikkeling van Power Optimizers. SolarEdge is naast producent van optimizers ook producent van omvormers, wat ervoor zorgt dat deze apparaten naadloos op elkaar aansluiten.

In de PowerOptimizers van SolarEdge zitten branddetectoren. Wanneer er iets fout dreigt te gaan, dan schakelt de optimizer onmiddellijk terug naar een spanning van 1 volt per paneel. Hierdoor kan er geen brand ontstaan bij eventuele defecten. Dit zorgt voor een langere levensduur van je zonnepanelen en maakt het geheel een stuk veiliger

De levensduur van een optimizer

Zonnepanelen gaan tegenwoordig tot wel 30 jaar mee. De levensduur van een optimizers is vrijwel gelijk aan de levensduur van zonnepanelen. Op de PowerOptimizers van SolarEdge, het merk waar we bij Zelfstroom mee werken, zit een standaard fabrieksgarantie van 25 jaar.

Wel of geen optimizers?

De keuze voor optimizers in je zonnestroomsysteem is sterk afhankelijk van jouw unieke situatie. Wanneer je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan helpen wij je natuurlijk bij het maken van de keuze voor een zonnestroomsysteem mét, of een zonnestroomsysteem zónder PowerOptimizers. Het hangt van de situatie af of de panelen het best in serie- of parallel geschakeld kunnen worden.

Je hoeft je verder geen zorgen te maken over de eventuele aanschafprijs, want als je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan zitten daar alle benodigdheden voor het zonnestroomsysteem bij inbegrepen. Oftewel: je hoeft bij de start van het gebruik niets aan te schaffen.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig