Dit gebeurt er in de meterkast bij de installatie van zonnepanelen

Wat gebeurt er in de meterkast bij de installatie van zonnepanelen?

Als je alleen zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je nog geen gebruik maken van zonne-energie. Daarvoor moeten de zonnepanelen natuurlijk ook binnenshuis worden aangesloten. Dat gebeurt in de meterkast. Die aansluiting in de meterkast is nodig om drie belangrijke redenen. Allereerst om de stroom te verdelen naar jouw apparaten in huis. Ten tweede zorgt de aansluiting in de meterkast ervoor dat de overtollig opgewekte stroom teruggeleverd kan worden aan het openbare net. En de laatste reden: extra veiligheid. Maar wat verandert er nou concreet?

Aanleg nieuwe energiemeter

Als je een ouderwetse energiemeter hebt, is deze vaak niet geschikt om stroom terug te leveren aan het net. Bovendien communiceert deze meter niet met de Zelfstroom app, waardoor je geen inzicht hebt in je opwek-, verbruik- en teruglevergegevens. Wij melden je aan voor een controle op de meter. De netbeheerder komt dan, indien nodig, de meter kosteloos te vervangen.

De aansluiting aan de hoofdmeter en hoofdzekering

Er wordt vanuit de omvormer een kabel aangelegd naar de meterkast. Dit is nodig om de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen (via de omvormer) naar de meterkast te geleiden. Hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering. Voor de aansluiting van de zonnepanelen in de meterkast wordt een nieuwe groep aangelegd.

Aanleg extra groep in de meterkast

Vanaf een bepaald minimum aan opgewekte stroom is het wettelijk verplicht om een nieuwe groep aan te leggen in de meterkast. Voor extra veiligheid en zekerheid, leggen we bij Zelfstroom altijd een vrije groep aan als we zonnepanelen installeren. Hierdoor ben je verzekerd van een veilig systeem.

Klaar: even testen

Nadat de aansluiting in de meterkast is gedaan, wordt alles uitgebreid getest. Is alles goed aangesloten? Werken de zonnepanelen? Is alles veilig? Dat zijn vragen waar tijdens de test antwoord op wordt gevonden. Is het antwoord op al die vragen ja? Dan zit het werk van onze specialisten erop.

Installatie door Zelfstroom

De installatie is het allerbelangrijkste aspect van zonnepanelen. Dat geldt natuurlijk voor het gehele zonnestroomsysteem, maar de aansluiting in de meterkast is een belangrijk onderdeel van een veilige installatie van de zonnepanelen. Bij Zelfstroom maken we uitsluitend gebruik van gecertificeerde specialisten. Dat houdt in dat alleen goed opgeleide elektriciens bij jou de aanleg van de zonnepanelen en de aansluiting in de meterkast verzorgen. Wil je weten hoe de installatie van het hele zonnestroomsysteem eruit ziet? Kijk dan hier.