
Thuisbatterij
Dé powerbank voor je huis: zo werkt een thuisaccu
Na een lange dag werken plof je ’s avonds lekker op de bank. De zon is onder, de sfeerverlichting gaat aan. Je zet een kop thee, gooit de benen omhoog en kijkt je favoriete serie. Maar wacht… De zon is onder. En dat betekent dat je zonnepanelen je nu geen stroom leveren om die lampen, waterkoker of televisie van elektriciteit te voorzien. Want zodra het donker is, ben je aangewezen op netstroom. Of toch niet? De thuisbatterij biedt uitkomst.
Hoe werkt een thuisbatterij?
De powerbank voor thuis
Even terug naar het begin: zonnepanelen wekken – zoals de naam al doet vermoeden – energie op als de zon schijnt. Die stroom sturen ze direct naar apparaten die op dat moment aan staan. Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt, dan gaat over het overschot terug het net op. Dit noemen we salderen. En heb je elektriciteit nodig als de zon niet schijnt, dan haal je die zelf weer van het net tegen het tarief van je energieleverancier.
Met een thuisbatterij komt hier een stap tussen. Je geeft je ‘overschot’ aan stroom dan niet terug aan het net, maar laadt eerst een accu op. Deze thuisaccu bewaart je opgewekte stroom, zodat je deze later zelf kunt gebruiken. Zie het als een powerbank: als de zon geen energie meer geeft, haal je deze uit je batterij. Pas als je persoonlijke powerbank leeg is, schakel je weer over op stroom van het net. En als de zon weer schijnt, laadt je accu weer op met de stroom die overblijft.

De thuisaccu bewaart je opgewekte stroom, zodat je deze later zelf kunt gebruiken!
De thuisaccu uitgelegd
"Eerste hulp bij schaduw"
Nachtdienst: De thuisaccu blijft wakker!
De buffer voor de nacht
Natuurlijk kun je bij het gebruiken van je apparaten rekening houden met je zonnepanelen. Overdag een was draaien, je vaatwasser aanzetten en je elektrische auto opladen is goed te doen. Maar apparaten zoals de koelkast, diepvries en Quooker hebben de hele dag stroom nodig. En of je baas het waardeert dat je tijdens het thuiswerken series binget omdat het dan op zonne-energie kan? Wij denken van niet.
De realiteit is dat je ook elektriciteit nodig hebt als de zon je die niet geeft. Met een thuisaccu leg je een buffer aan voor deze donkere momenten. De meeste accu’s slaan tussen de 5 en 10 kilowattuur op. Dit is genoeg om op tropische dagen zonder schuldgevoel de airco in je slaapkamer aan te zetten. Je koppeling met het elektriciteitsnet dan maar opzeggen? Nou, daar kun je beter nog even mee wachten. Een accu heeft namelijk veel te weinig capaciteit om het overschot van de zomer in de winter te kunnen gebruiken.

Ik zie steeds meer zonnepanelen in onze wijk! De ene na de andere buur kiest ervoor om zelf energie op te wekken.
(Geen) gratis accu
Financieel steeds aantrekkelijker
In 2023 krijg je nog een volledige vergoeding voor alle stroom die je terug levert aan het net. Daarmee is het elektriciteitsnet in feite een gratis accu. Maar vanaf 2025 krijg je elk jaar minder terug op je terug geleverde energie, tot dit in 2031 nagenoeg niets meer is. Ondertussen blijf je wel betalen voor de stroom die je nodig hebt als je zonnepanelen niets leveren. Oftewel: je energierekening gaat omhoog.
Dat maakt een thuisbatterij financieel steeds aantrekkelijker. Zeker als de overheid in de tussentijd besluit om subsidie te gaan geven. Maar zelfs zonder zo’n extraatje gaat de investering in een thuisaccu zich op den duur terugbetalen. Daarom zorgen we er bij Zelfstroom alvast voor dat al onze systemen klaar zijn om een accu op je zonnepanelen aan te sluiten. Zo is de batterij voor thuis straks eenvoudig te plaatsen.

Zijn wij thuisaccu ready?
Yes we are!

Wist je dat ons systeem thuisbatterij ready is? Dat maakt een zonnestroomsysteem op je dak nog aantrekkelijker!
Wij geloven dat thuisaccu’s op termijn een belangrijke schakel zijn in de verduurzaming van ons energiesysteem en het (nog meer) zelfvoorzienend worden in elektriciteitsgebruik. Wij bieden omvormers aan waarbij in de toekomst d.m.v. een zogenaamde “add-on module” (een moeilijk woord voor ‘koppeling’) een thuisaccu aangesloten kan worden.
💡 Op deze manier ben je als klant van Zelfstroom altijd klaar voor de toekomst, zonder dat nu technologische keuzes gemaakt worden die mogelijk in de toekomst beperkingen opleveren.
Op dit moment is Zelfstroom druk bezig met de introductie van thuisaccu’s. Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht over onze thuisaccu’s? Schrijf je in via onderstaande knop en we houden je per e-mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Wist je dat ons systeem thuisbatterij ready is? Dat maakt een zonnestroomsysteem op je dak nog aantrekkelijker!
Meer weten over de thuisbatterij?
Yes! Een compleet zonnestroomsysteem
Volledig voorbereid op de toekomst!




25 jaar
Vermogensgarantie
Zonnepanelen
- Longi Solar 405 Wp
- 25 jaar vermogensgarantie
- Longi Solar 415 Wp
- 25 jaar vermogensgarantie
Omvormer
- Solar Edge
- Parallel geschakeld
- Growatt
- Serieel geschakeld
Optimizers
- Solar Edge
- Haalt het maximale uit je zonnepanelen