Thuisbatterij

Thuisbatterij

Stroom opslaan en verhandelen met een thuisbatterij!

Met een thuisbatterij sla je de goedkope stroom uit je zonnepanelen op om het tijdens dure piekmomenten te gebruiken voor de apparaten in huis. Zo verlaag je direct jouw energiekosten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract en een energiemanagementsysteem. Zo ga je nog meer besparen! Laad de thuisbatterij op als de energietarieven laag zijn en gebruik deze opgeslagen energie zodra de prijzen op de energiemarkt stijgen. Of kies ervoor om de goedkoop opgeslagen stroom tegen een hoog tarief terug te leveren aan het net.

Benieuwd hoe ook jij kunt profiteren van een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen? Neem dan contact op en ontdek of een thuisbatterij voor jou interessant is.

 

growatt-en-solar-edge-thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van het merk en de capaciteit van de batterij. Zo betaal je bij ons voor een compleet thuisbatterijsysteem van 5,12 kWh inclusief btw en installatie een bedrag van €5.500,-. Onze thuisbatterij is modulair, wat betekent dat de batterij uit te breiden is met extra modules tot een maximale opslagcapaciteit van 25,6 kWh. Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe duurder de thuisbatterij. Een hogere opslagcapaciteit verhoogt ook direct jouw financiële voordeel.

Illustratie thuisbatterij

Waarom een thuisbatterij?

De volgende stap in de energietransitie

Met zonnepanelen wek je overdag stroom op, terwijl je juist in de avond de meeste stroom verbruikt. De stroom die je overdag niet verbruikt, lever je terug aan het stroomnet. Zonde! Want deze stroom had je in de avond zelf kunnen gebruiken. Gelukkig is er een oplossing, de thuisbatterij.

Met een thuisbatterij verhoog je jouw eigen energieconsumptie. Hoe? Door de stroom die je overdag opwekt op te slaan voor later. Ideaal! Want zo ben je minder afhankelijk van de energieleverancier, prijsschommelingen op de energiemarkt en betaal je geen onnodige terugleverkosten aan jouw energiebedrijf. Jij produceert én gebruikt jouw eigen energie slim! En dat biedt voordelen!

  1. Verhoog het verbruik van je zelf opgewekte energie
  2. Word minder afhankelijk van de energieleverancier
  3. Profiteer van prijsschommelingen op de energiemarkt (binnenkort beschikbaar)
Uitleg thuisbatterij

1. Verhoog het verbruik van je zelf opgewekte energie

Breid je jouw zonnestroomsysteem uit met een thuisbatterij? Dan vergroot je jouw eigen verbruik. En dat is handig! Jouw overschot aan stroom lever je overdag niet meer terug aan de energiemaatschappij, maar sla je op in de thuisbatterij. Zo maak je er in de avond of op momenten dat het jou uitkomt weer nuttig gebruik van.

2. Minder afhankelijk

Vergroot je jouw eigen verbruik, dan word je direct minder afhankelijk van de energieleverancier. Jij bent namelijk zelfvoorzienend, ook op momenten dat de zon niet schijnt. Alleen als je thuisbatterij leeg is, schakel je over op stroom van het net. Hierdoor koop je minder stroom in, en merk je niks van de wisselende energieprijzen.

3. Profiteer van prijsschommelingen

Binnenkort beschikbaar!

Combineer je de thuisaccu met een dynamisch energiecontract? Dan kun je zelfs geld verdienen met de thuisbatterij. Dankzij de slimme aansturing van een Home Energie Management systeem speelt jouw batterij in op prijsschommelingen in de markt. Zo laadt de batterij zich vol tegen een laag stroomtarief en verkoop je de stroom die je niet verbruikt voor een hoger tarief terug aan het net. En dat helemaal automatisch!

Houd geld over met zonnepanelen

Hoe werkt de thuisbatterij?

Je eigen zelfstroomsysteem

Met een thuisbatterij sla je stroom die je niet direct verbruikt op voor later. Zo ga je nuttiger om met jouw eigen opgewekte energie en gebruik je de stroom wanneer het jou uitkomt, zelfs in de avond. Ook ben je dankzij de thuisbatterij minder afhankelijk van de energieleverancier en de prijsschommelingen op de energiemarkt.

Hoe werkt dat precies? Dat is simpel! Zonder thuisbatterij lever je jouw ‘overschot’ aan stroom direct terug aan het stroomnet. Mét thuisaccu lever je de stroom niet terug, maar laad je eerst jouw accu vol. De accu bewaart jouw opgewekte stroom, bijvoorbeeld voor ’s avonds, wanneer je de stroom hard nodig hebt. Zo gebruik je in de avond jouw zelf opgewekte energie en neem je de energie niet meer af van de energieleverancier. Pas als jouw thuisbatterij leeg is, schakel je weer over op stroom van het net.

Thuisbatterij grafiek over energieverbruik

Wanneer is een thuisaccu interessant?

We vergelijken je opwek en verbruik

Of de thuisbatterij voor jou interessant is, hangt af van je persoonlijke situatie. Zo kijken we naar je opwek in vergelijking met je verbruik en naar de oriëntatie van je dak. Zijn je opwek en verbruik ongeveer gelijk of verbruik je meer dan je opwekt (onderproductie)? Dan is de thuisbatterij een interessante optie! Ook kun je ervoor kiezen om de thuisaccu te combineren met een dynamisch energiecontract, zodat je kunt profiteren van de prijsschommelingen op de energiemarkt.

  • Zonnepanelen op het zuiden
    Liggen jouw zonnepanelen op het zuiden? Dan wek je vooral midden op de dag veel zonne-energie op. Is je verbruik in de middag laag, dan is het slim om de opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij, zodat je de opgewekte stroom ’s avonds weer kunt gebruiken.
  • Zonnepanelen in een oost-west opstelling
    Wanneer je zonnepanelen in een oost-west opstelling liggen, dan wek je zowel ’s ochtends als ’s middags veel stroom op. Dit is een ideale situatie om de opgewekte stroom in een kleine accu op te slaan. Zo verhoog je jouw zelfconsumptie en met behulp van slimme aansturing kun je profiteren van wisselende energietarieven.
Profiteer met de thuisbatterij

Combineer je de thuisbatterij met een dynamisch energiecontract? Dan profiteer je van de prijsschommelingen op de energiemarkt.

Thuisbatterij kopen bij Zelfstroom?

Schrijf je in voor advies op maat!

Ben jij van plan om een thuisbatterij te kopen of benieuwd of een thuisbatterij voor jouw situatie een slimme keuze is? Zodra we je gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Samen kunnen we het adviesgesprek inplannen of direct kijken naar de mogelijkheden van een thuisbatterij bij jou thuis!

 

Daan sales - rechterkant
Duurzaamheidsadviseur Daan

Jouw eigen verbruik verhogen en minder afhankelijk zijn van de energieleverancier? Met een thuisbatterij heb je alles zelf in de hand.

Veelgestelde vragen

In het complete pakket van de thuisbatterij zitten een aantal onderdelen. Welke onderdelen dit precies zijn is afhankelijk van jouw situatie. In het algemeen bestaat het thuisbatterij systeem uit een Battery Management System (ookwel BMS genoemd), een aantal modulaire accu's en eventueel een omvormer. Het BMS zit altijd in het thuisbatterij pakket en monitort continu de werking van de accu modules, mocht er ergens iets niet in orde zijn dan schakelt de BMS deze module direct uit. Het aantal accu's is afhankelijk van jouw verbruik en het vermogen van de thuisbatterij. Of jouw pakket een omvormer nodig heeft is afhankelijk van je zonnepanelen. Installeren we op hetzelfde moment de zonnepanelen en de thuisbatterij? Dan heeft het thuisbatterij systeem geen losse omvormer nodig, dit wordt een hybride systeem genoemd. Maar zijn jouw zonnepanelen al eerder geïnstalleerd, dan heeft het thuisbatterij systeem wel een omvormer in het pakket, dit wordt een retrofit systeem genoemd.
De grootte van een thuisbatterij is afhankelijk van het vermogen en de opslagcapaciteit van de accu. Zo heeft een Growatt thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5,12 kWh de volgende afmetingen: 65x26x63 cm (BxDxH).
Zeker! De thuisbatterij kan heel makkelijk uitgebreid worden. De thuisbatterij van Zelfstroom is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat de opslagcapaciteit en het vermogen op een later moment kunnen worden vergroot. Zo kun je starten met een opslagcapaciteit van 5,12 kWh en de batterij met 10 modules uitbreiden tot een opslagcapaciteit van maximaal 25,6 kWh. Ideaal!
Ja, sinds kort kun je de btw voor een thuisbatterij via de Belastingdienst terugvragen. Dit maakt het een stuk interessanter om een thuisbatterij te kopen, omdat je in één keer 21% korting krijgt op je thuisaccu. Wel moet je voor de btw-teruggave aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet jouw thuisbatterij beschikken over een slim aansturingssyteem en heb je een dynamisch energiecontract nodig. Ook mag jij (of je partner) nog niet btw plichtig zijn, overleg dit met jouw financieel adviseur. Benieuwd hoe je de btw terugvraagt?
Nee, het is nog niet mogelijk om de thuisbatterij bij Zelfstroom te huren. Wel is het mogelijk om de thuisbatterij te kopen. Dit kan ook als je (nog) geen zonnepanelen van Zelfstroom hebt. Daarnaast kun je bij Zelfstroom ook kiezen voor zonnepanelen met thuisbatterij. Geïnteresseerd in een thuisbatterij? Neem dan contact op en laat je adviseren over de verschillende mogelijkheden.
Bij Zelfstroom heb je de keuze uit een Growatt of SolarEdge thuisbatterij. Beide thuisbatterijen zijn modulair, wat inhoudt dat de opslagcapaciteit met modules uit te breiden is. Benieuwd naar de specificaties en voordelen van beide thuisaccu's?