Salderen in 2024, wat verandert er?

Salderen in 2024, wat verandert er voor jou?

Dat er een heleboel speelt rondom salderen is duidelijk. Zo waren er plannen om de salderingsregeling in de toekomst af te schaffen of te vervangen voor een nieuwe regeling. Maar erg concreet zijn deze plannen nog niet. Het verhaal wordt er zo niet duidelijker op. We begrijpen dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten we in dit artikel alle belangrijke info op een rijtje. Zo weet jij na het lezen van dit blog precies wat salderen in 2024 voor jou betekent!

Wat is salderen

Laten we bij het begin beginnen, wat is salderen nou precies? Met zonnepanelen wek je grote hoeveelheden stroom op. Een deel van deze stroom gebruik je direct zelf. De rest lever je terug aan het stroomnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de zon fel schijnt en jij niet thuis bent om de stroom direct te gebruiken. In dat geval lever je het overschot aan stroom terug aan het stroomnet, dit noem je terugleveren. Op je energierekening zie je vervolgens precies het aantal kilowattuur (kWh) dat je hebt afgenomen. Ook zie je hoeveel kilowattuur aan stroom je aan het stroomnet hebt teruggeleverd. Beide hoeveelheden worden met elkaar verrekend. Dat heet salderen.

De regels rondom salderen

Maak je gebruik van zonnepanelen? Dan is salderen super gunstig. We leggen dit graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel: je verbruikt 3.000 kWh stroom per jaar. Met jouw zonnepanelen wek je 2.000 kWh aan stroom op. Van deze 2.000 kWh verbruik je 600 kWh direct, en lever je 1.400 kWh terug. Dankzij de salderingsregeling wordt deze teruggeleverde stroom weggestreept tegen de stroom die je bij je energieleverancier hebt afgenomen. In dit voorbeeld heb je 3.000 kWh aan stroom afgenomen. Daarvan trekt de energieleverancier dus 1.400 kWh aan teruggeleverde stroom af. Hierdoor staat er na de verrekening nog maar 1.600 kWh (3.000 kWh – 1.400 kWh = 1600) aan afgenomen energie op jouw eindafrekening.

Nederland is een van de weinige landen die 1-op-1 saldeert. Dat wil zeggen dat de waarde van een kilowattuur die je van het stroomnet haalt, evenveel waard is als een kilowattuur die je teruglevert aan het net. Jouw energieleverancier betaalt dus dezelfde prijs voor jouw teruggeleverde stroom als dat jij betaalt voor de stroom die je afneemt. Hier gelden wel een aantal regels voor.

  1. Stroom lever je terug met dezelfde aansluiting als waarmee je het binnenkrijgt.
  2. Je mag niet meer salderen dan de salderingsgrens. Deze grens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je van de energieleverancier hebt gekregen (en is dus voor iedereen anders).
  3. Salderen mag alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt (aansluiting van 3x80A of minder). Geen zorgen, de meeste aansluitingen vallen hieronder.
  4. Lever je meer stroom terug aan het net dan je ontvangen hebt van de energieleverancier? Dan krijg je hiervoor van je energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte hiervan verschilt per energiebedrijf en mag de leverancier zelf bepalen.
  5. Om te mogen salderen moet je jouw zonnepaneleninstallatie aanmelden op energieleveren.nl.

Afbouw salderingsregeling uitgesteld!

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat er lag voor de afbouw van de salderingsregeling weggestemd. Dat betekent dat de salderingsregeling blijft bestaan. De onzekerheid over salderen is vanaf nu verleden tijd en jij kunt de stroom die je teruglevert aan het net voor 100% blijven wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energienet.

Wat betekent dat voor salderen in 2024?

Het besluit van de Eerste Kamer om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling is van invloed op de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. Zolang er geen nieuw voorstel komt, kun jij de stroom die je teruglevert voor 100% blijven wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energienet. Hierdoor verdien je jouw zonnepanelen sneller terug en ben je binnen een paar jaar uit de kosten.

Heb je aanvullende vragen of ben je benieuwd wat salderen in 2024 voor jouw situatie betekent? Plan dan via onderstaande knop een vrijblijvend adviesgesprek in. In dit gesprek beantwoorden we al je vragen.

Plan een adviesgesprek

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig