Salderen van zonnepanelen uitgelegd

Wat is salderen?

De kans is groot dat er momenten voorkomen dat je meer stroom opwekt dan dat je direct verbruikt – als jij op vakantie bent bijvoorbeeld, dan blijven de zonnepanelen natuurlijk gewoon energie opwekken. Deze overtollig opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Jij stelt je opgewekte stroom als het ware automatisch ter beschikking aan anderen. Die stroom die jij jaarlijks teruglevert, wordt afgetrokken van de stroom die de energieleverancier datzelfde jaar aan jou geleverd heeft. Hierdoor betaal je minder. Dat is salderen: het simpelweg verrekenen van de twee totalen op de elektriciteitsmeter (totaal verbruik – opwek).

De salderingsregeling

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Hierdoor staat er minder ‘verbruikte energie’ op je rekening en betaal je dus uiteindelijk geen belasting over energie die je eigenlijk wél verbruikt hebt. Bijvoorbeeld als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening.

Voordeel van salderen

De zonne-energie die jij opwekt is omgerekend vaak goedkoper dan de energie die jouw energieleverancier levert. Voor elke kWh die je teruglevert, levert dat voor jou dus een voordeel op.  Neem dit huurvoorbeeld: een kWh bij een 15-jarig huurcontract voor 10 panelen van 375 WP met Growatt omvormer kost 19 cent. De netprijs is ongeveer 24 cent. Iedere kWh die je opwekt met je huursysteem levert je dus 5 cent op. Dat kan aardig oplopen. Een kWh bij een 15 jarig huurcontract voor 10 panelen van 375 WP met Growatt omvormer (het systeem wat we gebruiken ter referentie in rekenvoorbeelden) kost 19 cent. De netprijs is ongeveer 24 cent, dus iedere kWh die je opwekt met je huursysteem levert je 5 cent op.

 • Voorbeeldberekening salderen
  • Energieleverancier levert 3.500 kWh
  • Jij levert terug 1.000 kWh
  • Nog te betalen aan energieleverancier 2.500 kWh

Salderingsgrens en terugleververgoeding

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.000 kWh geleverd gekregen, dan is dat het maximale wat je kunt salderen. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding. Heb je in een jaar 3.000 kWh teruggeleverd aan het net en heeft jouw energieleverancier je 2.000 kWh geleverd? Dan wordt de 2.000 gesaldeerd en blijft er vervolgens nog 1.000 kWh over. Je betaalt dan niks en krijgt voor deze 1.000 kWh geld terug: de zogeheten terugleververgoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per energieleverancier.

 • Voorbeeldberekening terugleververgoeding
  • Energieleverancier levert 1.900 kWh
  • Jij levert terug 2.400 kWh
  • Nog te betalen aan energieleverancier 0 kWh
  • Terugleververgoeding à 500 kWh

Afbouw salderingsregeling

Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid de salderingsregeling ingesteld; deze regeling brengt belastingvoordeel met zich mee. Omdat zonne-energie steeds voordeliger wordt, is het plan om vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam te doen verdwijnen. Dat houdt in: tot 2023 blijft de regeling van kracht, maar daarna zal de regeling langzaam afgebouwd worden. In 2031 kan er dan helemaal niet meer gesaldeerd worden. Maar geen nood: dan blijft de terugleververgoeding vanuit leveranciers gewoon van kracht. Je krijgt dus nog steeds een vergoeding voor zonne-energie die jij teruglevert aan het net. Bovendien is er goed nieuws: de afbouw gaat waarschijnlijk trager verlopen dan oorspronkelijk gepland – het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling ligt momenteel opnieuw bij de Tweede Kamer.  Dankzij de tragere afbouw van de salderingsregeling heb je meer voordeel van het terugleveren van stroom naar het net.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.