
Salderen met zonnepanelen? Alle info op een rij!
Hoe werkt salderen met zonnepanelen?
Met zonnepanelen wek je grote hoeveelheden stroom op. Het komt regelmatig voor dat je meer stroom opwekt dan je direct verbruikt. Dit overschot aan stroom lever je terug aan het stroomnet. Jij stelt je opgewekte stroom als het ware automatisch ter beschikking aan anderen. Verbruik je op een later moment meer stroom dan dat je zonnepanelen opwekken? Dan ga je stroom salderen. Jouw eerder teruggeleverde stroom wordt dan afgetrokken van de verbruikte stroom op je energierekening.
De salderingsregeling
Terugleveren aan het net
Dankzij de salderingsregeling wordt de stroom die je teruglevert aan het stroomnet weggestreept tegen de stroom die je van jouw energieleverancier afneemt. Zo staat er aan het einde van het jaar minder ‘verbruikte energie’ op je rekening, waardoor je minder betaald voor energie die je wel verbruikt hebt. Super gunstig, maar hier zit wel een grens aan. De zogeheten salderingsgrens. Je mag namelijk niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan ontvang je over dit gedeelte een terugleververgoeding.

De Zelfstroom App geeft je direct inzicht in je verbruik! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Afbouw salderingsregeling
Tot 2025 volledig salderen
De salderingsregeling heeft zijn werk gedaan. Het gebruik van duurzame energie heeft een flinke boost gekregen en zonnepanelen zijn in de toekomst ook zonder de salderingsregeling rendabel. Daarom heeft de overheid besloten om vanaf 2025 met de afbouw van de salderingsregeling te beginnen. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt voor 100% salderen. Maar vanaf 2025 komt daar verandering in. Dan daalt het salderingspercentage namelijk in één keer met 36%. Vervolgens wordt het percentage ieder jaar met een paar procent afgebouwd, tot er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden.

Zijn zonnepanelen ook zonder salderen nog interessant?
Wij kijken graag met je mee!
Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen ook na 2031 in veel situaties interessant. Richt je jouw stroomverbruik slim in? Dan verdien je jouw zonnepanelen zelfs zonder salderingsregeling binnen een aantal jaren terug. Daarnaast blijft de terugleververgoeding vanuit energieleveranciers gewoon bestaan. Hierdoor heb je ook in de toekomst recht op een vergoeding voor de zonne-energie die jij teruglevert aan het stroomnet. Benieuwd of zonnepanelen ook zonder salderen nog interessant zijn voor jouw situatie? In een adviesgesprek kijkt een van onze adviseurs graag met je mee.

Salderingsgrens & vergoeding
Het maximale wat je kunt salderen
De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.500 kWh geleverd gekregen, dan mag je tot deze grens salderen. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier? Dan krijg je voor dat verschil een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding bepaalt iedere energieleverancier zelf.
Terugleveren vanaf 2025: Geen zorgen, de afbouw van de salderingsregeling is niet van invloed op de terugleververgoeding. Ook in de toekomst blijft de terugleververgoeding bestaan. Jij ontvangt dus vanaf 2025 nog steeds een vergoeding van jouw energieleverancier voor zonne-energie die je teruglevert aan het stroomnet.

Steeds minder salderen, wat moet ik doen?
Het begint bij zonnepanelen!
Zodra de salderingsregeling in 2031 volledig is afgebouwd, haal jij minder voordeel uit stroom die je teruglevert aan het stroomnet. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen geen goede keuze meer zijn. Ga je namelijk slim om met je eigen opgewekte energie en maak je gebruik van de nieuwste technieken? Dan ben jij klaar voor de toekomst! Zonnepanelen blijven dan een winstgevende keuze. Waarom? Wij zetten de drie belangrijkste redenen op een rij:
- Onze zonnestroomsystemen zijn klaar voor de thuisbatterij. Met een thuisbatterij sla je zonne-energie eenvoudig op voor een later moment.
- Gebruik je zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct? Dan bespaar je alsnog flink op je energiekosten en ben je minder afhankelijk van jouw energieleverancier.
- Ondanks de afbouw van de salderingsregeling, ontvang je ook in de toekomst een vergoeding voor teruggeleverde stroom.

Loopt de salderingsregeling af? Geen probleem! Dankzij de nieuwste technieken blijven zonnepanelen ook in de toekomst een goede keuze.