Salderen met zonnepanelen? Alle info op een rij!

Salderen met zonnepanelen? Alle info op een rij!

Hoe werkt salderen met zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je grote hoeveelheden stroom op. Het komt regelmatig voor dat je meer stroom opwekt dan je direct verbruikt. Dit overschot aan stroom lever je terug aan het stroomnet. Jij stelt je opgewekte stroom als het ware automatisch ter beschikking aan anderen. Verbruik je op een later moment meer stroom dan dat je zonnepanelen opwekken? Dan ga je stroom salderen. Jouw eerder teruggeleverde stroom wordt dan afgetrokken van de verbruikte stroom op je energierekening.

De salderingsregeling

Terugleveren aan het net

Dankzij de salderingsregeling wordt de stroom die je teruglevert aan het stroomnet weggestreept tegen de stroom die je van jouw energieleverancier afneemt. Zo staat er aan het einde van het jaar minder ‘verbruikte energie’op je rekening, waardoor je minder betaalt voor energie die je wel verbruikt hebt. Super gunstig, maar hier zit wel een grens aan. De zogeheten salderingsgrens. Je mag namelijk niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan ontvang je over dit gedeelte een terugleververgoeding.

Zonnepanelen app - online monitoren
Tip!

De Zelfstroom App geeft je direct inzicht in je opwek en verbruik! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Afbouw salderingsregeling

Tot 2025 volledig salderen?

De salderingsregeling heeft zijn werk gedaan. Het gebruik van duurzame energie heeft een flinke boost gekregen en zonnepanelen blijven in de toekomst ook zonder de salderingsregeling interessant. Daarom heeft de overheid het plan om vanaf 2025 met de afbouw van de salderingsregeling te beginnen. Zoals het er nu uitziet mag je tot en met 2024 nog alle stroom die je opwekt voor 100% salderen. De verwachting is dat vanaf 2025 het salderingspercentage in één keer met 36% daalt. In de huidige plannen wordt het percentage vervolgens ieder jaar met een paar procent afgebouwd, tot er in 2031 niet meer gesaldeerd mag worden.

Update oktober 2023: het voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling is half februari al goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer gaat momenteel door met de behandeling van het wetsvoorstel. Zij zullen een besluit nemen over de start van de afbouw en exacte procentuele afname per jaar.

Grafiek afbouw salderingsregeling

Zijn zonnepanelen ook zonder salderen nog interessant?

Wij kijken graag met je mee!

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen ook na 2031 in veel situaties interessant. Richt je jouw stroomverbruik slim in? Dan verdien je jouw zonnepanelen ook zonder salderingsregeling binnen 4 – 7 jaar terug. Daarnaast kun je de komende paar jaar nog volop profiteren van zonnestroom, zonder dat je hoeft na te denken over het verhogen van je ‘eigenverbruik’.

Ook wordt verwacht dat de terugleververgoeding vanuit energieleveranciers gewoon blijft bestaan. Hierdoor heb je ook in de toekomst recht op een vergoeding voor de zonnestroom die jij teruglevert aan het stroomnet. De vergoeding is per leverancier en energiecontract verschillend. Besteed hier dus aandacht aan als je voor zonnepanelen kiest.

Benieuwd of zonnepanelen ook zonder salderen voor jou interessant zijn? In een adviesgesprek kijkt een van onze adviseurs graag met je mee.

Salderen met zonnepanelen

Salderingsgrens & vergoeding

Het maximale wat je kunt salderen

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.500 kWh van de energieleverancier ontvangen, dan mag je tot deze grens salderen. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier? Dan krijg je voor dat verschil een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is bij iedere energieleverancier anders.

Terugleververgoeding voorbeeldberekening

Steeds minder salderen, wat moet ik doen?

Het begint bij zonnepanelen!

Als de salderingsregeling in 2031 volledig is afgebouwd, haal jij minder voordeel uit stroom die je teruglevert aan het stroomnet. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen een onverstandige keuze zijn. Ga je slim om met je eigen opgewekte energie en maak je gebruik van de nieuwste technieken? Dan ben jij klaar voor de toekomst! Zonnepanelen blijven dan een winstgevende keuze. Waarom? Wij zetten de drie belangrijkste redenen op een rij:

  1. Onze zonnestroomsystemen zijn klaar voor de thuisbatterij. Met een thuisbatterij sla je zonne-energie eenvoudig op voor een later moment.
  2. Gebruik je zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct? Dan bespaar je alsnog flink op je energiekosten en ben je minder afhankelijk van jouw energieleverancier.
  3. Ondanks de afbouw van de salderingsregeling, ontvang je ook in de toekomst een vergoeding voor teruggeleverde stroom.
Duurzaamheidsadviseur Mark
Duurzaamheidsadviseur Mark

Loopt de salderingsregeling af? Geen probleem! Dankzij de nieuwste technieken blijven zonnepanelen ook in de toekomst een goede keuze.

Hoeveel ga jij besparen met zonnepanelen?

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.

Meer weten over salderen?

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.
Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling naar verwachting ieder jaar met een aantal procent afgebouwd. Maar hoe werkt salderen na 2023 dan precies en wat betekent dat voor jouw situatie?