Salderen met zonnepanelen

Salderen met zonnepanelen

Salderen met zelf-opgewekte energie

De kans is groot dat er momenten voorkomen dat je meer stroom opwekt dan dat je direct verbruikt – als jij op vakantie bent bijvoorbeeld, dan blijven de zonnepanelen natuurlijk gewoon energie opwekken. Deze overtollig opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Jij stelt je opgewekte stroom als het ware automatisch ter beschikking aan anderen. Die stroom die jij jaarlijks teruglevert, wordt afgetrokken van de stroom die de energieleverancier datzelfde jaar aan jou geleverd heeft. Hierdoor betaal je minder. Dat is salderen: het simpelweg verrekenen van de twee totalen op de elektriciteitsmeter (totaal verbruik – opwek).

De salderingsregeling

Terugleveren aan het net

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Hierdoor staat er minder ‘verbruikte energie’ op je rekening en betaal je dus uiteindelijk geen belasting over energie die je eigenlijk wél verbruikt hebt.

Bijvoorbeeld als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening.

salderen terugleveren
Tip!

Met de Zelfstroom App heb je direct inzicht in je verbruik!

Voordeel van salderen

Dat kan aardig oplopen!

De zonne-energie die jij opwekt is omgerekend vaak goedkoper dan de energie die jouw energieleverancier levert. Voor elke kWh die je teruglevert, levert dat voor jou dus een voordeel op.

Neem dit huurvoorbeeld: een kWh bij een 15-jarig huurcontract voor 10 panelen van 375 WP met Growatt omvormer kost 19 cent. De netprijs is ongeveer 24 cent. Iedere kWh die je opwekt met je huursysteem levert je dus 5 cent op. Dat kan aardig oplopen.

Klantenservice Zelfstroom
Klant Zelfstroom

Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om zonnepanelen te huren, zo kan ik direct salderen!

Salderingsgrens & vergoeding

Het maximale wat je kunt salderen

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.000 kWh geleverd gekregen, dan is dat het maximale wat je kunt salderen. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding.

Heb je in een jaar 3.000 kWh teruggeleverd aan het net en heeft jouw energieleverancier je 2.000 kWh geleverd? Dan wordt de 2.000 gesaldeerd en blijft er vervolgens nog 1.000 kWh over. Je betaalt dan niks en krijgt voor deze 1.000 kWh geld terug: de zogeheten terugleververgoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per energieleverancier.

zonnepanelen
Zelfstroom

De terugleververgoeding kan flink oplopen!

Afbouw salderingsregeling

Tot 2025 volledig salderen

Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid de salderingsregeling ingesteld; deze regeling brengt belastingvoordeel met zich mee. Omdat zonne-energie steeds voordeliger wordt, is het plan nu om de salderingsregeling langzaam te doen verdwijnen. Oorspronkelijk zou per 2023 de salderingsregeling worden afgebouwd, maar dit is onlangs met 2 jaar uitgesteld naar 1 januari 2025. Dit houdt in: tot 2025 blijft de regeling van kracht, de salderingsregeling zal na 2024 afgebouwd worden. In 2031 kan er dan helemaal niet meer gesaldeerd worden.

Maar geen nood: dan blijft de terugleververgoeding vanuit leveranciers gewoon van kracht. Je krijgt dus nog steeds een vergoeding voor zonne-energie die jij teruglevert aan het net. En dankzij de uitgestelde afbouw van de salderingsregeling tot 2025 heb je meer voordeel van het terugleveren van stroom naar het net.

Salderen zonnepanelen
Zelfstroom

Dankzij de tragere afbouw van de salderingsregeling heb je meer voordeel van het terugleveren van stroom naar het net.

Steeds minder salderen, en dan?

Wij zijn thuisaccu ready!

Wij geloven dat thuisaccu’s op termijn een belangrijke schakel zijn in de verduurzaming van ons energiesysteem en het (nog meer) zelfvoorzienend worden in elektriciteitsgebruik. Wij bieden omvormers aan waarbij in de toekomst d.m.v. een zogenaamde “add-on module” (een moeilijk woord voor ‘koppeling’) een thuisaccu aangesloten kan worden.

💡 Op deze manier bent u als klant van Zelfstroom altijd klaar voor de toekomst, zonder dat nu technologische keuzes gemaakt worden die mogelijk in de toekomst beperkingen opleveren.

salderen duurzaamheidsadviseur
Duurzaamheidsadviseur

Loopt de salderingsregeling af? Geen probleem! Onze zonnestroomsystemen zijn thuisbatterij ready!

Hoeveel ga jij besparen met zonnepanelen?

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.

Meer weten over salderen?

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.
Vanaf 2023 wordt dan eindelijk de salderingsregeling afgeschaft. Of toch niet? Het kabinet maakte begin 2022 bekend de plannen in het regeerakkoord te willen aanpassen en het nog een jaar uit te stellen. Het hele verhaal rondom salderen wordt er zo niet duidelijker op. Vandaar de logische vraag: hoe werkt salderen anno 2022 eigenlijk?