Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Salderen blijft!

Salderen blijft! Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen

Al sinds 2017 praat de politiek over salderen. Afschaffen, afbouwen of toch behouden? Vandaag gaf de Eerste Kamer eindelijk duidelijkheid: De salderingsregeling blijft bestaan! En dat is goed nieuws voor mensen die zonnepanelen op hun dak hebben of nog willen. In dit artikel lees je meer over de stemming in de Eerste Kamer en wat deze beslissing voor jou betekent.

Eerste Kamer besluit: salderingsregeling blijft

Na vele debatten en aanpassingen, heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling vandaag weggestemd. Een ruime meerderheid van 43 senatoren stemde tegen het voorstel van minister Jetten. Dat betekent dat salderen blijft bestaan. Waar de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vóór stemden, stemden de BoerBurgerbeweging (BBB) met 16 zetels en GroenLinks-PvdA met 14 zetels tegen de wet. Ook PVV, SP, Partij voor de Dieren en JA21 stemden tegen.

Wat betekent dit besluit voor mensen met zonnepanelen?

Voor mensen die zonnepanelen hebben (of erover nadenken om ze te nemen) is dit besluit goed nieuws. Bezitters van zonnepanelen kunnen de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het energienet. Hierdoor wordt de terugverdientijd van zonnepanelen nog korter dan die al is. Nu de prijzen van zonnepanelen dalen én de salderingsregeling blijft bestaan, ben je binnen een paar jaar uit de kosten. Dat maakt het extra aantrekkelijk om zelf te investeren in zonnepanelen.

Hoe gaan energiemaatschappijen reageren?

Energiemaatschappijen zijn minder blij met het nieuws. Hen kost de salderingsregeling namelijk geld. Daarom gaan steeds meer energiebedrijven over tot het invoeren van een zogenaamde terugleverheffing. Dit houdt in dat je als eigenaar (of huurder) van zonnepanelen, extra kosten betaalt als je zonnestroom teruglevert aan het net. Inmiddels zijn er al negen leveranciers die een terugleverheffing hebben ingevoerd. Het kan zomaar zijn dat er nog meer energiemaatschappijen gaan volgen.

Hoe hoog de extra kosten zijn, hangt vaak af van hoeveel zonnepanelen je hebt. De adviseurs van Zelfstroom denken graag met je mee, hoe je hier in jouw situatie het beste mee om kunt gaan en de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Bel direct: 085 - 20 10 160

Wat gaat er in de toekomst gebeuren?

De stemming betekent dat de salderingsregeling blijft bestaan. Hoe lang dat zo is, valt moeilijk te voorspellen. Gezien de uitslag van de vorige verkiezingen en de stemming in de Eerste Kamer, is de kans groot dat salderen de komende jaren mogelijk blijft. Een glazen bol hebben we echter niet. Wat we wél weten, is dat de huidige terugverdientijd van zonnepanelen ontzettend kort is. Dat maakt nu aanschaffen in veel situaties een goede financiële beslissing. En nog een duurzame ook.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Benieuwd of zonnepanelen voor jou een slimme keuze zijn? Plan via onderstaande knop een vrijblijvend adviesgesprek in, dan kijken onze experts met je mee. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom zonnepanelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Plan een adviesgesprek Schrijf je in voor de nieuwsbrief