Wat betekenen de verschillende energiestromen die ik zie in de Zelfstroom app?

Je ziet in de Zelfstroom app op de pagina “Jouw huis” een overzicht van alle gegevens van het energieverbruik van jouw huishouden. Dit overzicht bestaat uit verschillende energiestromen. Op het eerste gezicht kan dit er ingewikkeld uitzien. We leggen je graag uit wat deze energiestromen betekenen. 

Tip: klik in de app op de “i”-tekens, want hier vind je altijd extra uitleg! 

Opgewekte stroom 

Dit is de stroom die het zonnestroomsysteem heeft opgeleverd. Dus het aantal kWh dat de zonnepanelen hebben opgewekt. Deze stroom wordt direct verbruikt door de apparaten in jouw huis óf teruggeleverd aan het stroomnet. De opgewekte stroom vind je boven het huisje. We baseren de opgewekte stroom op de gegevens uit de omvormer. 

Stroomverbruik in huis 

Dit is totale stroomverbruik van de apparaten in jouw huis. Deze stroom kan direct uit jouw zonnestroomsysteem komen of zijn afgenomen via het stroomnet. Het stroomverbruik in huis vind je in het huisje. We baseren het stroomverbruik in huis op de gegevens uit jouw omvormer en de slimme meter.  

Teruggeleverde stroom 

Dit is het deel van de opgewekte stroom dat niet direct is gebruikt in huis. De stroom die je niet direct verbruikt wordt automatisch teruggeleverd aan het stroomnet. De teruggeleverde stroom vind je rechts naast het huisje. We baseren de teruggeleverde stroom op de gegevens uit jouw slimme meter. 

Afgenomen netstroom 

Dit is de stroom die je hebt afgenomen via het stroomnet en is verbruikt door de apparaten in jouw huis. De afgenomen netstroom vind je links naast het huisje. We baseren de afgenomen netstroom op de gegevens uit jouw slimme meter. 

Netto te betalen netstroom 

Dit is het verschil tussen de afgenomen netstroom en de teruggeleverde stroom. Wat erover blijft als je de teruggeleverde stroom aftrekt van de afgenomen netstroom neem je af van jouw energieleverancier, want vormt de netto te betalen netstroom. De netto te betalen netstroom vind je direct onder het huisje. We baseren de netto te betalen energiestroom op de gegevens uit jouw slimme meter. 

Gasverbruik 

Dit is het gasverbruik over de gekozen periode. Het gasverbruik vind je helemaal onderaan. We baseren het gasverbruik op de gegevens uit jouw slimme meter. 

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?