Deze soorten zonnepanelen zijn er

Deze soorten zonnepanelen zijn er

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de zonnepanelen die zonlicht omzetten in stroom. Thermische zonnepanelen zijn zonnepanelen die zonlicht omzetten in warmte. Wij hebben alleen te maken met die eerste variant, dus bespreken we op deze pagina welke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen er allemaal zijn. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De manier waarop deze cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Er zijn grofweg 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden.

  1. Monokristallijne

    Monokristallijne zonnepanelen, ook wel “mono” of zwarte zonnepanelen genoemd, worden gemaakt van siliciumkristallen. Men gaat met een krisallen staaf in gesmolten silicium, waarna het silicium de kristalstructuur van de staaf overneemt. De zonnecellen in een monokristallijne zonnepaneel bestaan uit één kristal, vandaar de naam ‘mono’, wat ‘enkel’ betekent. Door dit productieproces hebben de cellen een geordende structuur, wat meer tijd kost. Dat maakt deze zonnepanelen relatief duurder, maar zorgt er ook voor dat ze een hoger rendement hebben. De monokristallijne zonnepanelen bestaan al het langst en zijn de meest doorontwikkelde variant zonnepanelen. Ze zijn vaak zwart van kleur.

    Kenmerken monokristallijnen zonnepanelen
    • Het silicium bestaat uit 1 kristal
    • Zwarte zonnecellen met afgeronde hoeken
    • Zijn relatief iets hoger qua prijs in aanschaf
    • Rendement is met 14 tot 20% relatief hoog
  2. Polykristallijne zonnepanelen

    Polykristallijne zonnepanelen, ook wel poly of blauwe zonnepanelen genoemd, worden ook gemaakt van siliciumkristallen. Deze zonnecellen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm te gieten. De zonecellen in polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere, ongestructureerde kristallen, vandaar de naam ‘poly’, wat ‘meerdere’ betekent. Het productieproces is ‘ongeordend’ ten opzichte van de monokristallijne zonnepanelen. Dit kost minder tijd, waardoor het relatief goedkoper is, maar zorgt voor een lager rendement. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur, die tint blauw kan verschillen van licht naar zeer donker.

    Kenmerken polykristallijne zonnepanelen
    • Meerdere grove siliciumkristallen
    • Donkerblauwe, vierkante zonnecellen
    • Zijn relatief redelijk hoog qua prijs in aanschaf
    • Rendement is met 12 tot 16% relatief gemiddeld
  3. Dunne film zonnepanelen

    In een dunne film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder dat over een glazen plaat wordt ‘uitgesmeerd’. Dit productieproces is goedkoper, maar het rendement van de dunne film zonnepanelen ligt dan ook een stuk lager dan die van zijn kristallijne broers. De dunne film zonnepanelen zijn goedkoper en lichter, maar door het lage rendement niet heel aantrekkelijk om te gebruiken als zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen hebben een egaal zwarte kleur.

    Kenmerken dunne film zonnepanelen
    • Amorfe zonnecellen
    • Egaal zwarte zonnecellen
    • Zijn relatief iets lager qua prijs in aanschaf
    • Rendement is met 8 tot 10% relatief laag
  4. Glas-glas zonnepanelen

    Glas-glas zonnepanelen, ook wel glas in glas zonnepanelen genoemd, zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in de markt. Normale zonnepanelen bestaan vaak uit drie lagen, namelijk: een glaslaag, een laag met zonnecellen en een kunststof onderlaag. Bij glas-glas zonnepanelen is die onderlaag ook van glas. Voor de rest werkt het zonnepaneel hetzelfde als een mono- of polykristallijnen zonnepaneel. Glas-glas zonnepanelen zijn minder gevoelig voor vocht- en temperatuurschommelingen, waardoor ze een langere levensduur hebben en aan minder degradatie lijden dan andere zonnepanelen. Het belangrijkste nadeel is dat de zonnepanelen een stuk duurder zijn dan de andere varianten.

    Kenmerken glas-glas zonnepanelen
    • De zonnecellen worden tussen twee glasplaten gesloten
    • Zwarte, vaak vierkante zonnecellen
    • Zijn relatief erg hoog qua prijs in aanschaf
    • Rendement neemt door de jaren heen minder af

De zonnepanelen van Zelfstroom

Bij Zelfstroom maken we gebruik van monokristallijne zonnepanelen, omdat deze het meest doorontwikkeld zijn, het hoogste rendement hebben en er het mooist uitzien. Ze gaan het langst mee, daardoor is de financiële opbrengst en de milieubesparing uiteindelijk het hoogst. Er staat wel tegenover dat er iets meer betaald moet worden in de aanschaf, maar door onze grootschalige inkoop én de ontwikkelingen in de markt wordt dit verschil steeds kleiner. Bovendien vinden we kwaliteit en de resultaten op de lange termijn simpelweg het belangrijkst.

Zonnepanelen huren of kopen

We maken dus gebruik van de beste soort zonnepanelen. Binnen dat soort zonnepanelen, maken we ook gebruik van de beste merken zonnepanelen die er te vinden zijn. Dat doen we voor jou, omdat jij dan de beste kwaliteit zonnepanelen op je dak hebt. Maar we doen het natuurlijk ook voor onszelf. Want doordat we zonnepanelen verhuren, zijn we eigenaar van een flink aantal zonnestroomsystemen. Hoe hoger die kwaliteit, hoe beter het werkt voor iedereen. Daarom: de beste kwaliteit voor jou én voor ons.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig