Eerste hulp bij het overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier klinkt als een enorme klus. Maar niets is minder waar. Overstappen is juist iets wat je gemakkelijk thuis kunt regelen. Zolang je weet waar je op moet letten.

Om te helpen bij het vinden van je nieuwe energieleverancier, leggen we stapsgewijs uit waar je op moet letten en wat belangrijk is om mee te nemen in je vergelijking. Zo kun je zelfverzekerd de keuze maken voor een nieuw energiecontract wat bij jou past!

Vind je het fijner om de uitleg te zien in een duidelijke video? Mooi, we hebben namelijk een video opgenomen waarin onze collega Sharona kraakhelder uitlegt hoe jij moet overstappen van energieleverancier. Bekijk hier de video

Wat heb je nodig om over te stappen?

Om de overstap te kunnen maken heb je een aantal gegevens nodig. Om te beginnen: je verwachte jaarverbruik. Je verwachte jaarverbruik vind je op jouw jaarrekening. Deze jaarrekening krijg je ieder jaar per mail van je energieleverancier toegestuurd.

Wat moet ik nu doen?

Je hebt je verwachte jaarverbruik, dan is het nu tijd om te gaan vergelijken. Hiervoor ga je naar een energievergelijkingsite. Onze tip: gaslicht.com

Je vindt hier allemaal verschillende en concurrerende aanbieders in één overzicht, hoe handig is dat! Je vult je gegevens in en kunt starten met vergelijken.

Waar moet ik op letten?

Om te beginnen is de prijs belangrijk. Het nieuwe termijnbedrag zie je gelijk staan, gebaseerd op jouw verwachte jaarverbruik.

  • Om te bepalen of een energieleverancier goede prijzen biedt, is het belangrijk om goed te letten op de kale leveringstarieven. De overheidsheffingen, btw en netbeheerkosten zijn namelijk altijd en bij elke aanbieder hetzelfde. De kale leveringstarieven worden door de leverancier zelf bepaald en zorgen dus voor het verschil!
  • Heb je daarnaast een systeem dat overproduceert? Dus meer opwekt dan dat je verbruikt? Let dan ook op de teruglevertarieven. Die willen nogal eens verschillen.
  • Ook zijn de vaste leveringskosten interessant om te vergelijken. Ook daarop kun je regelmatig veel besparen.

Ben je momenteel energieklant bij EnergyHouse? Dan zijn dit jouw huidige kale leveringstarieven en vaste leveringskosten:

huidige tarieven EnergyHouse

Wanneer is het beste moment om over te stappen?

Het is belangrijk om te weten dat je een eindafrekening ontvangt wanneer je overstapt. Om die eindafrekening zo voordelig mogelijk te adviseren wij je 2 momenten:

  1. Rond het moment dat je de jaarrekening ontvangt. Je sluit het jaar dan toch af, waardoor je net zo goed een eindafrekening kunt hebben.
  2. Na de zomer, bijvoorbeeld in september of oktober. Want dan is het winterverbruik namelijk gecompenseerd met het zomerverbruik.

En dan nu, overstappen maar!

Heb je een keuze kunnen maken? Volg de stappen op de energievergelijkingswebsite om jouw nieuwe energiecontract te bestellen. De nieuwe leverancier regelt de overstap verder voor voor je. Zodra de overeenkomst bij hen start, stopt automatisch de oude overeenkomst. Dit hoef je dus niet te melden bij je oude leverancier. Handig toch? En vanaf dit moment is je nieuwe leverancier dus ook jouw aanspreekpunt!

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is zo gepiept, zolang je maar weet waar je op moet letten. En daar helpt Zelfstroom je graag bij!

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?