Kennisbank

Veelgestelde vragen

Bij Zelfstroom weten we alles over zonnepanelen kopen en huren. Die kennis willen we graag met je delen.

We vinden het belangrijk dat je weet wat je van ons kan verwachten. In de veelgestelde vragen kun je terecht voor informatie over betalingen, maar ook over onderhoud en het optimaliseren van je opbrengst. Heb je een vraag, maar kun je het antwoord niet vinden? Neem contact op met de klantenservice.

Zoek door de veelgestelde vragen

Top 3 veelgestelde vragen

Heb je zonnepanelen, dan ben je ook als de zon niet schijnt verzekerd van stroom. Je blijft namelijk ook aangesloten op het energienet. Als je zonnepanelen dus even geen stroom opwekken, krijg je gewoon stroom geleverd van je energieleverancier.

Ook zonne-energie bij bewolking

Overigens leveren je zonnepanelen ook op een bewolkte dag stroom, al is de opbrengst van de zonnepanelen tijdens volle zon wel aanmerkelijk hoger dan tijdens bewolking. Alleen als het overdag behoorlijk donker wordt door een zware bui, zullen de panelen even geen stroom meer leveren.

Energie tegen kostprijs

Je kunt van elke energieleverancier stroom en gas af blijven nemen. Maar om het makkelijk te maken nemen we je ook dat stukje energievoorziening graag uit handen! Bij Zelfstroom kun je eenvoudig kiezen voor aanvullende groene energie tegen kostprijs.

Wij regelen alles voor je: het overstappen van je huidige leverancier is een kleine moeite en je ontvangt van ons één handig totaaloverzicht waarop je direct ziet wat je bespaart. De levering wordt verzorgd door onze energiepartner Energyhouse, maar Zelfstroom is en blijft je enige aanspreekpunt.

In veruit de meeste gevallen hoeft er voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig.

Eisen voor vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen

Als je niet voldoet aan één of meerdere van onderstaande criteria, dan heb je voor zonnepanelen een vergunning nodig:

  • De panelen worden op een dak geplaatst
  • De panelen zijn geïntegreerd met de omvormer, of de omvormer moet binnen het betreffende gebouw worden geplaatst
  • Panelen op een schuin dak mogen niet uitsteken, moeten direct in of op het dakvlak geplaatst worden en moeten dezelfde hellingshoek hebben als het dakvlak zelf
  • Panelen op een plat dak moeten minstens zo ver van de dakrand verwijderd blijven als de hoogte van de panelen
  • Het gebouw is geen monument of een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht

Plaats je je zonnepanelen in je achtertuin? Dan moet je voldoen aan twee voorwaarden:

  • De constructie is niet hoger dan 5 meter
  • Je voldoet aan de voorwaarden van het bestemmingsplan van je woning
Vergunning aanvragen

Woon je in een beschermd dorps- of stadsgezicht of in een monument, dan kun je een omgevingsvergunning aanvragen bij je gemeente.

Nadat de schouwing heeft plaatsgevonden (ter plekke of telefonisch) plannen we een datum voor de montage van de zonnepanelen. Een dag voor de montage van je zonnepanelen laat onze monteur weten hoe laat hij precies bij je zal zijn. Vaak is dit tussen 8:00 en 9:00 uur.

Op de afgesproken dag komen onze monteurs bij je thuis en lopen ze samen met jou alles door. Onze monteurs laten precies zien wat ze die dag gaan doen. Als er op de dag zelf onverwachte werkzaamheden en kosten naar voren komen, bespreken zij  dit altijd voordat zij starten.

In de meeste gevallen wordt de montage in één dag afgerond. Wanneer dat niet zo is laten wij dit van tevoren weten. Nadat de montage is afgerond neemt onze monteur alle werkzaamheden met je door en geeft je uitleg over het gebruik van je zonnestroomsysteem. Het systeem is meteen operationeel en je begint dus direct met energie besparen!

Zo werkt zelf stroom opwekken met Zelfstroom: