Is een thuisbatterij rendabel?

Is een thuisbatterij op dit moment rendabel?

Met de wisselende energieprijzen en terugleverkosten bij energieleveranciers wordt een thuisbatterij steeds interessanter. Zeker als je stroom opwekt met zonnepanelen. Dankzij de thuisbatterij ga jij namelijk nuttiger om met de stroom uit je zonnepanelen. Zonder thuisaccu gebruik je slechts 30% van je zelfopgewekte energie. Met een thuisbatterij verhoog je dit aandeel al snel naar 60 tot 80%. Maar voor wie is een thuisbatterij eigenlijk écht interessant? En wegen de kosten van een thuisbatterij op tegen de voordelen? We zochten het voor je uit.

5 min leestijd

Een afweging van de baten tegen de financiële lasten

We draaien ‘m even om en beginnen bij de financiële lasten: thuisbatterijen zijn te krijgen in verschillende groottes, die elk een bepaalde hoeveelheid kWh op kunnen slaan. Een grotere batterij is in verhouding goedkoper dan een kleine batterij. Je betaalt zo’n € 5.500 voor een thuisbatterij van 5 kWh en rond de € 8.500 voor een batterij van 10 kWh. Dit bedrag is inclusief installatie en btw.

En de baten? Het gebruik van een thuisbatterij heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is het maximaal benutten van je zonne-energie. Zonder thuisbatterij wordt de energie uit jouw zonnepanelen automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dankzij de thuisbatterij sla je deze energie op, zodat je de stroom later op de dag weer kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in de avond als je zonnepanelen geen stroom opwekken. Andere voordelen van de thuisbatterij zijn:

  • Een lagere energierekening;
  • Meer energieonafhankelijkheid;
  • Bijdragen aan een duurzamere wereld;
  • Verhoging van je woningwaarde.

Voor wie is een thuisbatterij nu écht interessant?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan is een thuisbatterij een geweldige toevoeging om de efficiëntie van je zonnestroomsysteem te verhogen. Het helpt je om de zelf opgewekte energie beter te gebruiken en te bewaren voor later. Dit is vooral interessant wanneer je energieverbruik hoog is en jouw zonnepanelen geen stroom opwekken, zoals in de avond. Door de opgeslagen energie te gebruiken zodra je het nodig hebt, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de ‘hoge’ stroomtarieven bij de energieleverancier. Zo bespaar je met een thuisbatterij op je energiekosten.

Een andere manier om te verdienen aan de thuisbatterij, is door de batterij te combineren met een dynamisch energiecontract. Met een dynamisch contract krijg je toegang tot de stroomprijzen per uur, en hier kun je slim op inspelen! Door energie af te nemen op dalmomenten; als de prijs laag is, en de stroom te gebruiken of terug te leveren tijdens piekmomenten, ga je als het ware ‘handelen met stroom’. Door op de juiste momenten stroom af te nemen en te verkopen aan het net, kun jij verdienen aan de thuisbatterij. Ook help je op deze manier bij het balanceren van het landelijke energienet. Je verkoopt jouw opgewekte stroom aan het energienet als er een tekort is en neemt juist stroom af zodra het net overvol is.

Conclusie: is een thuisbatterij op dit moment rendabel?

Het ligt natuurlijk aan de thuisbatterij die je aanschaft, hoe hoog de kosten zijn en jouw specifieke energiebehoefte en -verbruik. Maar ga er maar vanuit dat het terugverdienen van een thuisbatterij ongeveer tien tot vijftien jaar duurt. Twijfel je nog of je een thuisbatterij wilt? We zetten de voordelen van de thuisbatterij nog eens kort voor je op een rij:

  • Je gaat slim om met je eigen opgewekte energie en gebruikt deze energie op andere momenten van de dag, bijvoorbeeld in de avond. Op deze momenten betaal je hoge tarieven voor stroom, maar jij haalt je stroom uit de thuisbatterij.
  • Doordat je meer van je eigen stroom gaat gebruiken, heb je minder stroom nodig van het net. Zo bespaar je op je energierekening en word je minder afhankelijk van je energieleverancier. Door op de juiste momenten stroom af te nemen en terug te leveren aan het net, wordt jouw besparing alleen maar hoger.
  • Door zelf stroom op te wekken, te gebruiken en op te slaan verklein je jouw ecologische voetafdruk. Ook verminder je jouw CO2-uitstoot en help je bij het balanceren van het landelijke energienet.
  • Met een thuisbatterij verhoog je de waarde van je woning. Woningen met slimme producten, zoals zonnepanelen en de thuisbatterij worden steeds aantrekkelijker voor mogelijke kopers.

Wil je weten of een thuisbatterij een goede toevoeging is voor jouw situatie? Dan adviseren we om samen met een professionele adviseur naar de mogelijkheden te kijken. Uiteraard helpen we je hier graag bij. Zo weet je zeker dat jij de juiste keuze maakt voor jouw situatie.