Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen hoeven bij normale omstandigheden (als ze niet in de buurt van een drukke weg of zware industrie liggen) niet te worden schoongemaakt. Omdat zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek worden geplaatst, zal regenwater het eventueel vuil wegspoelen. Bovendien zijn zonnepanelen voorzien van een dunne, vuilafstotende laag, waardoor er nauwelijks vuil op de zonnepanelen blijft liggen.

Effect schoonmaken zonnepanelen op levensduur

Zonnepanelen schoonmaken mag wel, maar het zal geen invloed hebben op de levensduur. Je zonnepanelen gaan minstens 30 jaar mee, ongeacht of je je zonnepanelen met regelmaat schoonmaakt. Mocht je toch je zonnepanelen willen schoonmaken, doe dit dan met kalkvrij water en een zachte doek.

Enkel de omvormer te vervangen

Het enige waar je, gedurende de levensduur van de zonnepanelen, rekening mee dient te houden is het vervangen van de omvormer. De omvormer gaat zo’n 15 jaar mee. Het vervangen van de omvormer is een fluitje van een cent. Een nieuwe omvormer en de vervanging ervan kost bij een gemiddeld systeem van 12 zonnepanelen circa € 500.

Hebben we je vraag beantwoord?

Dank je wel, fijn om te horen dat we je vraag hebben beantwoord!

Wat gaat er niet goed?