Een Scope 12 keuring, wat is dat?

Een Scope 12 keuring, wat is dat?

Jouw zakelijke zonnepanelen zijn kortgeleden vakkundig geïnstalleerd. Niet lang daarna vraagt de verzekeraar om een Scope 12 keuring. Een Scope 12 keuring? Wat is dat precies en is zo’n keuring eigenlijk verplicht? In dit artikel lees je alles over Scope 12.

Wat is een Scope 12 keuring?

Bij een Scope 12 keuring wordt jouw zonnestroominstallatie geïnspecteerd op brandveiligheid en elektrische veiligheid. Hierbij worden zowel de zonnepanelen op het dak, de omvormers en bijbehorende elektrische voorzieningen uitvoerig gecontroleerd. De inspectie wordt altijd door een onafhankelijk en SCIOS gecertificeerd bedrijf gedaan. Zo weet jij na de keuring zeker dat jouw zakelijke zonnepanelen veilig geïnstalleerd zijn en geniet je zonder zorgen van groene stroom.

Waarom is een Scope 12 keuring bij zonnepanelen verstandig?

Helaas worden er tegenwoordig nog steeds zonnepanelen van slechte kwaliteit geplaatst of onveilig geïnstalleerd. De gevolgen van onjuist geïnstalleerde zonnepanelen zijn enorm. Denk aan flinke brandschades waarbij scherpe zonnepaneeldeeltjes kilometers ver verspreidt worden. Met de Scope 12 keuring worden dit soort situaties voorkomen en beperk je de veiligheidsrisico’s van jouw installatie. Na de inspectie zijn alle essentiële onderdelen van jouw systeem uitvoerig gecontroleerd op brandveiligheid en weet je zeker dat het systeem veilig is. Daarnaast is de kans groot dat de installatie (en dus verzekeringsaanvraag) na de controle een grote kans maakt om te worden geaccepteerd door de verzekeraar.

Wat wordt er tijdens de Scope 12 inspectie gecontroleerd?

In de basis is de Scope 12 inspectie te verdelen in twee onderdelen. De visuele inspectie van het systeem en de metingen en beproevingen. Bij de visuele inspectie wordt gekeken of de installatie geen (brand)gevaar vormt, de juiste beveiligingen aanwezig zijn en het systeem volgens alle veiligheidseisen geïnstalleerd is. Hierbij komen alle onderdelen van het zonnestroomsysteem aan bod. Van de zonnepanelen op het dak en de omvormers tot de connectoren, optimizers en de meterkast. Daarnaast controleert de inspecteur of alle documenten voor de bouwkundige veiligheid aanwezig zijn. Zijn alle onderdelen uitvoerig gecontroleerd op brandveiligheid? Dan worden er een aantal metingen en beproevingen gedaan.

  • Elektrische metingen van de installatie en alle verbindingen
  • Veilige scheiding van stroomketens
  • Isolatieweerstand van alle onderdelen
  • Aanvullende beveiligingen tegen overstroom en een te hoge temperatuur
  • Aanraakveiligheid en brandveiligheid van het systeem

Is een Scope 12 inspectie verplicht?

Nee, een Scope 12 inspectie is volgens de wet (nog) niet verplicht. Voor zakelijke installaties met meer dan 50 zonnepanelen wordt de inspectie meestal wel verplicht gesteld door de verzekeraar. Heb jij meer dan 50 panelen op het dak van jouw bedrijf of verenging liggen? Dan zal de verzekeraar hoogst waarschijnlijk een Scope 12 rapport willen zien. Voor de verzekeraar is dit een extra controle, zodat ze er zeker van zijn dat jouw installatie veilig is en brandgevaar tot een minimum is beperkt. Ook bij minder dan 50 panelen kan je een Scope 12 keuring laten uitvoeren. Het geeft je meer zekerheid dat jouw zonnepanelen op een veilige manier zijn geplaatst. Voor de meeste (kleinere) installaties zal de verzekeraar niet om de keuring vragen.

Kies je ervoor om jouw zonnepanelen te leasen inclusief aanvullend servicecontract? Dan plannen we een week na de installatie standaard een inspectie in bij een van onze gecertificeerde SCIOS-keuringspartners.

Wat kost een Scope 12 keuring?

De kosten voor een Scope 12 keuring kunnen flink uiteenlopen en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het aantal zonnepanelen en omvormers. Hoe groter jouw installatie, hoe meer werk het kost om alles te controleren op brandveiligheid. De kosten van een Scope 12 liggen meestal rond de € 600 tot € 1.200. Dit is exclusief kosten voor het huren van een hoogwerker of het uitvoeren van een constructieberekening.

Lease je zonnepanelen met een aanvullend servicecontract via Zelfstroom? Dan hoef jij niks te betalen voor de Scope 12 keuring. Na de installatie plannen we kosteloos een Scope 12 inspectie in om jouw zonnestroomsysteem te controleren. Dit is het voordeel van een aanvullend servicecontract bij jouw zonnepanelen!

Ik wil zakelijk leasen!

Check of jouw dak geschikt is!

Je hebt een woning met eigen dak nodig