Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk

Dat zonnepanelen milieuvriendelijk en winstgevend zijn, dat weet iedereen eigenlijk wel. Maar hoe milieuvriendelijk zonnepanelen precies zijn en hoe die ‘milieuvriendelijkheid’ berekend wordt is niet voor iedereen duidelijk. Daarom leggen we hier met behulp van een voorbeeldberekening aan je uit hoe milieuvriendelijk zonnepanelen zijn.

Wil je weten hoe winstgevend zonnepanelen precies zijn? Dat vind je hier.

Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?

Het milieuvriendelijke karakter van zonnepanelen is vooral te danken aan de besparing op de CO2-uitstoot. Het is natuurlijk wel zo dat voor de productie van zonnepanelen energie wordt verbruikt en dus CO2 wordt uitgestoten. Maar die uitstoot is snel goedgemaakt ten opzichte van fossiele brandstoffen. In het proces dat plaatsvindt van zonnestralen tot stroom wordt namelijk geen enkele schadelijk stof uitgestoten. Hieronder laten we zien hoe snel zonnepanelen hun uitstoot ‘terugverdienen’ en wat de totale opbrengst is qua milieuvriendelijkheid van een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen.

CO2-uitstoot productie en transport zonnepanelen

Alleen tijdens de productie en het transport van zonnepanelen wordt CO2 uitgestoten. Voor de productie van een zonnepaneel wordt ongeveer 320 kg CO2 uitgestoten. Het vervoer is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar we nemen hiervoor een ruim getal van 30kg (dat kost het ongeveer om het paneel van China naar Nederland te vervoeren). In het totaal kom je uit van een CO2-uitstoot van 350kg bij de productie en het transport van zonnepanelen. Voor 10 zonnepanelen kom je dus uit op een totale ‘startuitstoot’ van 3.500 kg CO2.

Besparing CO2-uitstoot zonnepanelen

Tijdens de productie van stroom via zonnepanelen wordt geen CO2 uitgestoten. Bij de productie van stroom via andere bronnen wordt gemiddeld zo’n 0,46 kg CO2 uitgestoten per opgewekte kWh. Voor ons voorbeeld met 10 zonnepanelen betekent dat een reductie van de uitstoot van zo’n 1.190 kg CO2 per jaar. De uitstoot van de productie en het transport van die 10 zonnepanelen hadden we berekend op 3.500 kg. Dat betekent dat je die uitstoot binnen 3 jaar hebt ‘terugverdiend’. De 27 jaar die volgen (we gaan uit van een levensduur van 30 jaar) bespaar je nog zo’n 27.475 kg aan CO2-uitstoot. We hebben hierbij rekening gehouden met de maximale 1% vermindering in vermogen van de zonnepanelen.

Conclusie: In 30 jaar bespaar je tot wel 27.475 kg aan CO2-uitstoot ten opzichte van de fossiele brandstoffen.

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn dus zeker een verstandige aankoop als je goed bezig wil zijn voor het milieu. Wil je weten of jouw dak geschikt is voor de aanschaf van zonnepanelen? Doe dan de dakcheck. Je kunt vervolgens snel en gemakkelijk een op maat gemaakte offerte aanvragen. Dan weet je precies wat je kwijt bent aan investering en hoe snel je dit weer terugverdient. Daarnaast weet je nu dan ook hoe goed je bezig bent voor het milieu. Wil je wel graag zonnepanelen, maar wil of kun je de investering niet doen die ervoor nodig is, dan kun je bij Zelfstroom ook zonnepanelen huren.

Doe de dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig