Zonnepanelen parallel of serieel schakelen

Zonnepanelen parallel of serieel schakelen

Een zonnestroomsysteem kun je op twee manieren schakelen: parallel of serieel. De keuze hangt af van schaduwwerking, hellingshoeken of het aantal dakvlakken.

Wat is een parallel systeem met zonnepanelen?

In een parallel systeem zijn meerdere zonnepanelen aangesloten op één omvormer.   Elk paneel is afzonderlijk met de omvormer verbonden.

Zelfstroom parallel systeem

Wanneer een parallel systeem met zonnepanelen?

Bij schaduwwerking of diverse hellingshoeken is het verstandiger om zonnepanelen parallel te schakelen. Zo haal je het meest uit je zonnestroomsysteem.

Wat zijn serie geschakelde zonnepanelen?

In serie geschakelde zonnepanelen zijn met elkaar verbonden, waarbij alleen de eerste en de laatste in de serie op de omvormer zijn aangesloten. Ze vormen een kring, waarbij de opbrengst het resultaat is van alle panelen samen.Een serie geschakeld systeem noemen we ook wel een systeem met string omvormer.

Zelfstroom zonnepanelen serie schakelsysteem

Wanneer serie geschakelde zonnepanelen?

Als er geen sprake van is dat een deel van de panelen in de schaduw ligt of er sprake is van een verschil in hellingshoek, dan is een serie geschakeld systeem de beste keus. Het systeem heeft relatief weinig onderdelen, waardoor er minder weerstand is en dus een hogere spanning. Dankzij de hoge spanning in het systeem, is er minder energieverlies. Het nadeel is dat vuil en een defect paneel direct van invloed zijn op de opbrengst van alle panelen samen.

Welke zonnestroomsystemen gebruikt Zelfstroom?

Lees hier alles over de merken en materialen die Zelfstroom aanbiedt.