Zonnepanelen op je huurwoning

Zonnepanelen op je huurwoning? Zo regel je het!

Woon je in een huurwoning en wil je graag zonnepanelen op je dak? Dat kan! Afhankelijk van je woonsituatie regel je dit zelf of met je verhuurder. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten, welke afspraken je moet vastleggen met je verhuurder en leggen we per situatie uit of zonnepanelen mogelijk zijn op jouw huurwoning.

Zonnepanelen op je huurhuis: zelf regelen of via de verhuurder?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er een verschil zit tussen huurwoningen met een ‘eigen dak’ en huurwoningen met een gedeeld dak. Woon je in een huurhuis met ‘eigen dak’ (bijvoorbeeld een rijtjeswoning of hoekwoning)? Dan kun je zelf zonnepanelen laten plaatsen, dit doe je in overleg met je verhuurder. Woon je in een huurhuis met een gedeeld dak (in een appartementencomplex bijvoorbeeld)? Dan zal je in gesprek moeten met de VvE van het complex. De VvE kan besluiten om zonnepanelen voor het gebouw te regelen. Tot slot is er ook nog een verschil als je particulier huurt of via een woningcorporatie. Laten we eens inzoomen op de verschillende situaties.

1. Zonnepanelen op een particuliere huurwoning met eigen dak

Huur je jouw woning van een particuliere verhuurder, dan kun je zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Hiervoor heb je wel schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder. We raden je aan om de zonnepanelen niet zelf te kopen, met de simpele reden dat jij dan eigenaar bent van een zonnestroomsysteem op een dak wat niet van jou is. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, dan moet je de zonnepanelen meenemen of doorverkopen aan de volgende huurder of de verhuurder. Dat kan soms lastig zijn. Het is slimmer om in gesprek te gaan met de eigenaar van de woning (jouw verhuurder) en te bespreken of hij de zonnepanelen voor de woning kan kopen. Dit is voor de verhuurder een goede investering. De woning wordt direct meer waard en aantrekkelijker voor toekomstige huurders. Ook als huurder heb je voordelen, jouw energierekening zal met zonnepanelen namelijk lager worden. Wil je zonnepanelen op je huurwoning? Dan kun je als huurder dus het beste in gesprek gaan met de verhuurder.

2. Zonnepanelen op een sociale huurwoning met eigen dak

Als je in een sociale huurwoning woont (van een woningcorporatie) dan is het logisch dat de woningcorporatie de zonnepanelen koopt. In de meeste gevallen zal de woningcorporatie hier een grootschalig project van maken voor alle sociale huurwoningen in jouw wijk. Wil je zonnepanelen op je sociale huurwoning? Dan kun je als huurder niet zomaar zonnepanelen op je dak laten plaatsen zonder toestemming van de woningcorporatie. Wat je het beste kunt doen is met meerdere huurders het gesprek over zonnepanelen voeren met de woningcorporatie. Voor woningcorporaties zijn zonnepanelen een slimme investering in hun woningen. Met zonnepanelen worden de woningen duurzamer, stijgt de woningwaarde en verbetert het energielabel. Als huurder merk je het vooral aan de dalende woonlasten en een lagere energierekening.

Bij Zelfstroom maken we de overstap naar zonnepanelen voor woningcorporaties graag zo makkelijk mogelijk. We nemen het hele proces uit handen zodat het traject van begin tot eind soepel verloopt en voor de corporatie zo min mogelijk moeite kost.

3. Zonnepanelen op een huurwoning met gedeeld dak (VvE)

Heb je een huurwoning met een gedeeld dak en is de verhuurder van jouw woning lid van een VvE, dan kun jij niet zomaar zelf zonnepanelen laten plaatsen. Wel kan de VvE zonnepanelen regelen voor het gedeelde dak, alle leden van de VvE moeten het daarover wel eerst eens zijn. Dit betekent dat jouw verhuurder het gesprek aan moet gaan met de andere leden van de VvE om te kijken of er meer belangstelling is voor zonnepanelen. Zijn anderen ook geïnteresseerd? Dan kunnen er zonnepanelen geplaatst worden en bekijken we graag samen met jou de mogelijkheden.

Welke afspraken maak je met je verhuurder?

Of je nu zelf zonnepanelen koopt of ze door je verhuurder laat plaatsen, in beide situaties is het slim om hier goede afspraken over te maken. Maar welke afspraken laat je precies op papier zetten?

1. Eigendom

Bepaal samen wie de zonnepanelen betaalt en dus eigenaar wordt van het zonnestroomsysteem. Wij adviseren om de verhuurder van de woning de zonnepanelen te laten kopen, zodat je geen problemen krijgt als je gaat verhuizen. Naast de afspraken over het eigendom en de betaling van de panelen, is het slim om afspraken te maken over het onderhoud en de verzekering van het systeem. Wie regelt dit en wie betaalt het? Zonnepanelen verzeker je via je opstalverzekering en daarom is het logisch dat de eigenaar van de woning dit doet. Maak hier samen duidelijke afspraken over.

2. Verhuizen en overdragen

Kies je er als huurder toch voor om op eigen kosten zonnepanelen op je huurwoning te laten plaatsen? Dan is het slim om ook hier met je verhuurder afspraken over te maken. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om de zonnepanelen te laten liggen als je gaat verhuizen. Voor de restwaarde spreek je dan een vergoeding af met je verhuurder. Een andere optie is dat je de zonnepanelen door de volgende huurder laat overkopen. Zet de afspreken hierover goed op papier.

3. Huurkosten

Laat je de zonnepanelen door je verhuurder betalen? Houd dan rekening met een verhoging van je huurkosten. Dankzij zonnepanelen krijgt de woning een beter energielabel en hierdoor wordt de woning meer waard. Een beter energielabel verhoogt de staat van de woning en daarom mag de huur omhoog. Hiervoor zal de verhuurder een nieuwe huurovereenkomst moeten opstellen.

Leveren zonnepanelen op een huurhuis winst op?

Het korte antwoord is: Ja! Koop je als huurder zelf zonnepanelen voor je huurhuis? Dan zijn de kosten en opbrengsten vergelijkbaar met die van huiseigenaren. Voor 10 zonnepanelen doe je op dit moment een investering van gemiddeld € 4.493 en bespaar je jaarlijks gemiddeld € 1.405 op je energiekosten. In een kleine 3 jaar verdien je jouw investering dus terug.

Laat je de verhuurder de zonnepanelen kopen voor jouw huurwoning? Dan zal de verhuurder deze kosten waarschijnlijk aan jou doorberekenen via een huurverhoging. Maar ook dan zijn zonnepanelen winstgevend! Met zonnepanelen geniet jij jarenlang van lagere energiekosten.

In de meeste situaties is het dus ‘gewoon’ mogelijk om zonnepanelen op een huurhuis te plaatsen. Wel zal je als huurder in sommige gevallen in gesprek moeten met je verhuurder of de woningcorporatie. Ben jij geen huurder, maar een verhuurder? Dan kijken we graag met je mee naar de mogelijkheden. Neem via onderstaande knop contact op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen.

Bel ons op: 085 – 20 10 160

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig