Dit heb je nodig om zonne-energie op te wekken

Hoe werkt zonne-energie?

De zon straalt eindeloos veel zonne-energie naar de aarde. Zodra deze zonnestralen ergens ‘landen’, kan deze energie omgezet worden in elektriciteit. Zonnepanelen vangen de zonnestralen op en zetten het middels het zogeheten fotovoltaïsche effect om in gelijkstroom. Met gelijkstroom kun jij je elektrische apparaten in huis nog niet laten werken, dus moet deze gelijkstroom nog naar de omvormer. We leggen je stapsgewijs uit hoe het werkt.

1. De zon als energiebron

Het is vanzelfsprekend dat de zon nodig is om zonne-energie op te wekken. Maar ook als de zon niet direct op de panelen schijnt, door bijvoorbeeld een groep wolken, dan zorgt de zon nog steeds voor genoeg energie om stroom op te wekken. Zo’n 60% van je opbrengst komt zelfs voort uit indirect zonlicht. Wel geldt natuurlijk: hoe meer direct zonlicht, hoe meer stroomopwekking. Daken worden veelal als geschikte plek gezien voor zonnepanelen, omdat die hoog en dus minder vaak in de schaduw liggen.

2. Geschikt dak

Om zonne-energie om te zetten in de elektriciteit die we nodig hebben in huis, is een zonnestroomsysteem nodig. Dit systeem bestaat op zijn minst uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting in de meterkast. De zonnepanelen moeten wel op een geschikt dak liggen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of een dak wel of niet geschikt is voor de montage van zonnepanelen. De belangrijkste factor is de hoeveelheid zonlicht die erop valt. Als een schuin dak richting het noorden ligt, kan het zijn dat de zon er te weinig momenten van de dag op schijnt. Ligt het dak voor een deel in de schaduw van een ander gebouw, dan heeft dat ook een invloed op de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden. Daarnaast is de grootte van het dak ook een belangrijke factor. Is er te weinig ruimte voor genoeg zonnepanelen, dan kan het zijn dat het rendement te laag is voor de aanschaf van een zonnestroomsysteem. Om erachter te komen of jouw dak geschikt is voor zonne-energie, doe je de dakcheck.

3. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn panelen die bestaan uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen worden gemaakt van silicium, dit zorgt ervoor dat zonlicht (foto) wordt omgezet in stroom (elektriciteit). Omdat zonnecellen makkelijk beschadigd kunnen raken, worden ze met elkaar verbonden in een zonnepaneel, waarna ze middels een frame en een laag glas beschermd worden. Er zijn grofweg 3 soorten zonnepanelen te onderscheiden: monokristallijne, polykristallijne en dunne film-zonnepanelen. De manier waarop de cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Zelfstroom biedt alleen monokristallijne zonnepanelen aan, omdat deze de hoogste opbrengst leveren.

4. Optimizers

Afhankelijk van de manier waarop en waar de zonnepanelen geplaatst worden, kunnen optimizers voor tot wel 25% meer rendement zorgen. Als een aantal zonnepanelen voor een deel van de dag in de schaduw komt te liggen, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de andere panelen. De optimizers zorgen ervoor dat de zonnepanelen die wel in de zon liggen gewoon optimaal blijven presteren. Het voordeel van optimizers is dus dat je minder rekening hoeft te houden met schaduwvorming, omdat het simpelweg minder negatieve invloed heeft op het rendement.

5. Een omvormer

Als de zonnepanelen het zonlicht omgezet hebben tot stroom, dan is dat nog niet geschikt om jouw elektrische apparaten te voorzien van stroom. De zonnepanelen zetten het licht namelijk om in gelijkstroom. Gelijkstroom gaat vanuit de zonnepanelen naar de omvormer, waarna wisselstroom wordt doorgestuurd naar de meterkast. Met deze wisselstroom kun jij tv kijken, koffie zetten en je telefoon opladen.

6. Aansluiting in de meterkast

De aansluiting in de meterkast zorgt ervoor dat de wisselstroom die afkomstig is van de zonnepanelen verdeeld wordt over de elektrische apparaten in je huis. Schijnt de zon veel, dan kan het zijn dat je minder energie verbruikt dan dat je opwekt. De stroom die je dan over hebt, wordt via de meterkast teruggestuurd naar het openbare elektriciteitsnet. De stroom die je terug het net op stuurt, wordt van jouw meterstand en dus van jouw maandelijkse rekening afgetrokken. Dat noemen we ‘salderen’. Wek je minder op dan je verbruikt, dan vult je meterkast het aan met elektriciteit van het net.

Zonne-energie voor iedereen

Zonnepanelen zijn een goede investering voor zowel jouw eigen portemonnee als voor het milieu. Bij Zelfstroom kun je gemakkelijk een offerte aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Je kunt ook snel zelf checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met behulp van de dakcheck. Wil je graag overstappen op zonne-energie, maar wil je niet investeren? Bij Zelfstroom bieden we ook de optie om zonnepanelen te huren. Hierdoor kun je wel besparen op je energierekening door gebruik te maken van zonne-energie, maar hoef je niet ineens een groot deel van je spaarrekening te investeren. Sterker nog: zonnepanelen huren is in de meeste gevallen goedkoper dan wanneer je een traditioneel elektriciteitscontract afsluit bij een energiemaatschappij.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig