Zo werkt het opwekken van zonne-energie

Hoe werkt zonne-energie?

De zon straalt eindeloos veel zonne-energie naar de aarde. Zodra deze zonnestralen ergens ‘landen’, kan deze energie omgezet worden in elektriciteit. Zonnepanelen vangen de zonnestralen op en zetten het middels het zogeheten fotovoltaïsche effect om in gelijkstroom. Met gelijkstroom kun jij je elektrische apparaten in huis nog niet laten werken, dus moet deze gelijkstroom nog naar de omvormer. Deze omvormer, de naam zegt het al, vormt gelijkstroom om in wisselstroom, wat geschikt is om jouw tv, koffiezetapparaat en lampen in huis te voorzien in de energie die ze nodig hebben.

De zon als energiebron

Het is al een hele tijd geleden dat er voor het eerst werd ontdekt dat de zon ons kan voorzien van elektriciteit. Het heeft alleen even geduurd voordat de juiste technieken werden ontwikkeld om de energie van de zon op een goede manier om te zetten in stroom. De eerste zonnecellen hadden een rendement van zo’n 1,5%, wat betekent dat slechts 1,5% van de zonne-energie omgezet werd in stroom. Vandaag de dag zijn de technieken vele malen verder ontwikkeld en hebben zonnecellen een rendement van tot wel 20%. Door dit hoge rendement is het tegenwoordig erg aantrekkelijk om stroom op te wekken met behulp van zonne-energie. Aantrekkelijk het milieu, én voor de inhoud van je eigen portemonnee.

Zonne-energie in huis

Om zonne-energie om te zetten in de elektriciteit die we nodig hebben in huis, is een zonnestroomsysteem nodig. Dit systeem bestaat op zijn minst uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting in de meterkast. De zonnepanelen moeten wel op een geschikt dak liggen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of een dak wel of niet geschikt is voor de montage van zonnepanelen. De belangrijkste factor is de hoeveelheid zonlicht die erop valt. Als een schuin dak richting het noorden ligt, kan het zijn dat de zon er te weinig momenten van de dag op schijnt. Ligt het dak voor een deel in de schaduw van een ander gebouw, dan heeft dat ook een invloed op de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden. Daarnaast is de grootte van het dak ook een belangrijke factor. Is er te weinig ruimte voor genoeg zonnepanelen, dan kan het zijn dat het rendement te laag is voor de aanschaf van een zonnestroomsysteem.

Om erachter te komen of jouw dak geschikt is voor zonne-energie, doe je hieronder de dakcheck.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn panelen die bestaan uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen worden gemaakt van silicium, een stof die de belangrijke foto-elektrische eigenschap bezit. Simpel gezegd: silicium is zorgt ervoor dat zonlicht (foto) wordt omgezet in stroom (elektriciteit). Omdat zonnecellen makkelijk beschadigd kunnen raken, worden ze met elkaar verbonden in een zonnepaneel, waarna ze middels een frame en een laag glas beschermd worden.

Soorten zonnepanelen

Er zijn grofweg 3 soorten zonnepanelen te onderscheiden: monokristallijne, polykristallijne en dunne film-zonnepanelen. De manier waarop de cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Zelfstroom biedt alleen monokristallijne zonnepanelen aan, omdat deze de hoogste opbrengst leveren.

Monokristallijne zonnepanelen

  • Het silicium bestaat uit 1 kristal
  • Zwarte zonnecellen met afgeronde hoeken
  • Rendement is 14 tot 20%

Polykristallijne zonnepanelen

  • Meerdere grove siliciumkristallen
  • Donkerblauwe, vierkante zonnecellen
  • Rendement is 12 tot 16%

Dunne film zonnepanelen

  • Amorfe zonnecellen
  • Egaal zwart
  • Rendement is 10 tot 15%

Omvormer

Als de zonnepanelen het zonlicht omgezet hebben tot stroom, dan is dat nog niet geschikt om jouw elektrische apparaten te voorzien van stroom. De zonnepanelen zetten het licht namelijk om in gelijkstroom. Gelijkstroom gaat vanuit de zonnepanelen naar de omvormer, waarna wisselstroom wordt doorgestuurd naar de meterkast.

Aansluiting in de meterkast

De aansluiting in de meterkast zorgt ervoor dat de wisselstroom die afkomstig is van de zonnepanelen verdeeld wordt over de elektrische apparaten in je huis. Schijnt de zon veel, dan kan het zijn dat je minder energie verbruikt dan dat je opwekt. De stroom die je dan over hebt, wordt via de meterkast teruggestuurd naar het openbare elektriciteitsnet. De stroom die je terug het net op stuurt, wordt van jouw meterstand en dus van jouw maandelijkse rekening afgetrokken. Dat noemen we ‘salderen’.

Zonne-energie voor iedereen

Zo’n zonnestroomsysteem kan nogal oplopen in de kosten. De aanschafwaarde, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, kan oplopen tot zo’n € 4500. Om zonne-energie beschikbaar te maken voor iedereen, biedt Zelfstroom de mogelijkheid om de zonnepanelen te huren.  Zo maken we zonne-energie leuk, makkelijk en betaalbaar. Hiermee draag je eenvoudig bij aan een schoner Nederland en bespaar je op je energiekosten. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.