Zo kies je de juiste zonnepanelen

Zo kies je de juiste zonnepanelen

Er zijn ontzettend veel soorten, maten en merken zonnepanelen op de markt. Daarnaast zijn er erg veel aspecten waarop je moet letten als je een zonnestroomsysteem aanschaft. Wij hebben 9 tips voor je opgesteld, waardoor je er zeker van bent dat jij de juiste zonnepanelen kiest.

Tip 1: Kijk naar je jaarlijkse energieverbruik

Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het verstandig om je eigen energieverbruik te bekijken. Dit verbruik vind je op de jaarafrekening van je energieleverancier. Om een leidraad te hebben: een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt zo’n 4.000 kWh per jaar.

Tip 2: Stem de hoeveelheid stroomopwekking af op je energieverbruik

Het is het meest efficiënt en het meest rendabel als jij jaarlijks net zoveel zonne-energie opwekt als dat je verbruikt. Als je méér teruglevert aan het net dan je verbruikt, dan krijg je daar wel een vergoeding voor, maar die is relatief laag. Hierdoor is je rendement als je zonnepanelen huurt lager of de terugverdientijd als je zonnepanelen hebt gekocht langer. 100% van je verbruik opwekken is dus het meest ideaal.

Tip 3: Laat je adviseren over het optimaal aantal zonnepanelen

Het kiezen van het juiste aantal zonnepanelen is van nogal wat factoren afhankelijk. Denk aan de locatie van je huis, de hellingshoek, de richting van de ligging en het oppervlak van je dak. En dan hebben we het nog niet gehad over mogelijke schaduwvorming. Mede door deze vele (voor ieder huis andere) factoren raden we je aan om de berekening door een specialist te laten doen. Wij helpen je natuurlijk graag.

Tip 4: Check de vermogensgarantie van de zonnepanelen

De vermogensgarantie van zonnepanelen laten zien hoe zeker een fabrikant is van zijn zaak. Zonnepanelen gaan tegenwoordig zo’n 30 jaar mee. Je hebt er niks aan als dat paneel dan na 10 jaar al de helft van zijn vermogen heeft verloren. Gangbare en deugdelijke vermogensgaranties zijn:

  • Een garantie van minimaal 90% van het startvermogen na 10 jaar gebruik
  • Een garantie van minimaal 80% van het startvermogen na 25 jaar gebruik

Vaak worden deze beide garanties gecombineerd gegeven, dus zijn ze beide van kracht.

Tip 5: Zwarte zonnepanelen hebben de looks én het vermogen

In de jaren 10 was de meest gehoorde reden om geen zonnepanelen te nemen: ‘het ziet er niet uit’. We zijn nu een tijdje verder zijn en het vermogen en rendement van zonnepanelen wordt steeds hoger. En gelukkig groeit de uitstraling ook mee, want het oog wil immers ook wat. Wil je mooi én vermogen? Kies dan voor de zwarte monokristallijnen zonnepanelen.

Hier vind je de zonnepanelen die wij aanbieden.

Tip 6: Let niet te veel op het land van herkomst

Het feit dat goede zonnepanelen alleen uit Europa of Amerika komen is een fabeltje. Dit is simpelweg niet waar. Het is zelfs zo dat de Chinese fabrikanten ver voorlopen in de ontwikkeling van zonnepanelen. Record na record wordt in China verbroken als het bijvoorbeeld om het rendement van zonnecellen gaat. Een groot deel van de fabrikanten van zonnepanelen komt bovendien uit China. Laat je daar dus vooral niet door afschrikken.

Tip 7: Kies voor een betrouwbare partij die kwaliteit levert tegen een scherpe prijs

Prijzen van zonnepanelen kunnen enorm verschillen. Dat kan te maken hebben met de kwaliteit, het vermogen, de beschikbaarheid, de kwaliteit van de installatie en ga zo maar door. Het beste wat je kunt doen, is online bekijken of de partij goede recensies krijgt. Hierdoor weet je of er goede of slechte ervaringen zijn met een bedrijf en weet je dus waar je aan toe bent. Als er niks te vinden is, dan is het erg moeilijk te controleren.

Wij zijn bij Zelfstroom erg blij (en trots) dat we met een rapportcijfer 8,9 worden beoordeeld door onze klanten en dat 95% ons aanbeveelt. Daar doen we het uiteindelijk voor.

Tip 8: Ga voor A-merk zonnepanelen

De markt van zonnepanelen heeft veel goede A-merken, maar nog meer B-merken, en nóg veel meer C-merken. We adviseren om te kiezen voor A-merk zonnepanelen die het gehele productieproces zelf uitvoeren, die een uitstekende reputatie hebben, al jarenlang actief zijn en beschikken over een uitstekende kwaliteitscontrole. Dit kun je relatief snel checken door te onderzoeken of het merk als Tier 1 fabrikant wordt beoordeeld door het onafhankelijke Bloomberg New Energy Finance. Fabrikanten in Tier 1 zijn vrijwel altijd A-merken.

Om deze redenen hebben wij gekozen voor onze merken Trina Solar, Ulica en Phono Solar.

Tip 9: Kies wat bij je past: kopen of huren

Naast het gangbare ‘kopen van zonnepanelen’, bieden we bij Zelfstroom ook de mogelijkheid om de zonnepanelen te huren. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een zonnestroomsysteem aan te schaffen, maar wij vinden wel dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te kunnen kiezen voor zonne-energie.

Heb je het geld wel, dan is het verstandig om te investeren in zonnepanelen, simpelweg omdat spaargeld op de bank tegenwoordig vrijwel geen rendement oplevert.

Heb je het geld niet direct te besteden, dan kun je bij ons zonnepanelen huren. Die huur wordt waarschijnlijk geen extra maandlast, omdat je meteen geld bespaart op je energierekening. Hierdoor levert het in veel gevallen zelfs geld op.

Tot slot

Heb jij na deze negen tips nog vragen of opmerkingen, of wil je erachter komen welke opties jij hebt met betrekking tot zonnepanelen. Neem contact op. We helpen je graag verder.

Doe de dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.