Wat zijn zonnedakpannen en hoe werken ze?

Wat zijn zonnedakpannen en hoe werken ze?

Zonnedakpannen zijn dakpannen waarin zonnecellen verwerkt zijn. Ze liggen net als normale dakpannen op je dak, maar hebben tegelijkertijd dezelfde functie als zonnepanelen: ze wekken zonnestroom op. Het verschil met zonnepanelen is dat er dus niks op je dak komt te liggen, maar dat de zonnecellen geïntegreerd zijn in je dakpannen. Zonnedakpannen werken verder hetzelfde als zonnepanelen: ze zijn in een string aangesloten op een omvormer, die de stroom uiteindelijk naar de meterkast leidt. Hieronder leggen we de voor- en nadelen van zonnedakpannen ten opzichte van zonnepanelen aan je uit.

Voordelen van zonnedakpannen

Het grootste voordeel van zonnedakpannen zit hem in het uiterlijk. Omdat de zonnecellen in de dakpannen geïntegreerd zitten, is er nauwelijks verschil te zien met een normaal dak met normale dakpannen. Heb je een dak met zonnepanelen, dan doet dit natuurlijk wat met het uiterlijk. Gelukkig worden zonnepanelen tegenwoordig vaak juist als iets moois beschouwd, aangezien het een teken is dat je goed bezig bent én de zonnepanelen van nu er eigenlijk gewoon mooi uitzien. Desalniettemin blijft het grootste voordeel van zonnedakpannen het uiterlijk.

Nadelen van zonnedakpannen

Het belangrijkste nadeel van zonnedakpannen is de aanschafprijs. Als je jouw dak bedekt met zonnedakpannen kost dit maar liefst 3 keer zo veel als dat je jouw dak bedekt met zonnepanelen. Bij nieuwbouw is het verschil kleiner, omdat je dan zonnedakpannen kunt gebruiken in plaats van gewone dakpannen, waardoor het scheelt in de aanschafprijs. Maar dan komen we bij het volgende belangrijke punt: het vermogen. Hetzelfde dakoppervlak gevuld met zonnedakpannen levert gemiddeld zo’n 25% minder zonnestroom op dan zonnepanelen. Dat komt omdat zonnepanelen helemaal uit zonnecellen bestaan, waar het bij zonnedakpannen slechts om een klein deel van de dakpan gaat dat uit zonnecellen bestaat. Daar komt bij dat veel zonnedakpannen moeite hebben met het afvoeren van warmte, wat nog een extra negatieve invloed kan hebben op de opbrengst.

Zonnedakpannen vs. zonnepanelen

In de strijd tussen zonnedakpannen en zonnepanelen zijn zonnepanelen de overduidelijke winnaar. Ze hebben een stuk hoger vermogen per vierkante meter (25%) voor een veel lagere prijs (3 keer zo laag). Het enige voordeel is het aanzicht van zonnedakpannen, maar ook hier is het voordeel erg gering. Je mag namelijk trots zijn als je gebruikmaakt van zonne-energie, dus mag je het best laten zien als je zonnepanelen op je dak hebt.

Nog geen zonnepanelen op jouw dak?

Wil je weten of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de snel de dakcheck. Want of je nu besluit om zonnepanelen te huren of te kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. Maar hoeveel kun je nu precies besparen met zonnepanelen op je dak?

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen de adviseurs van Zelfstroom  je altijd vrijblijvend advies geven op basis van jouw situatie. Dat doen ze graag en geheel vrijblijvend voor je. Vul hier je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoeveel jij kan besparen.