Dit zijn pv-zonnepanelen

Dit zijn pv-zonnepanelen

Pv-zonnepanelen is een afkorting van photovoltaic-zonnepanelen. Photovoltaic is een vertaling van fotovoltaïsch, wat letterlijk licht absorberend betekent. Pv-zonnepanelen absorberen namelijk het zonlicht en zetten het om in stroom. Ze zijn vaak te vinden op daken van huizen, waar ze particulier gebruikt worden om stroom voor dat betreffende huis op te wekken. De reden dat ze veelal op het dak van het huis liggen, is omdat dat vaak de plek is waar het meeste directe zonlicht op valt. Ook worden pv-zonnepanelen in zogeheten zonneparken gebruikt om op grote schaal zonnestroom op te wekken. Zonnestroom wordt gezien als een groene manier om te voorzien in de elektriciteitsbehoeften. De aanschaf van zonnepanelen wordt gestimuleerd door de overheid.

Hoe werken pv-zonnepanelen?

Heel technisch: zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen, welke van de zon uitstralen. Pv-zonnepanelen vangen deze deeltjes op, waarna de siliciumatomen in de zonnecellen (één pv-zonnepaneel bestaat uit 60 tot wel 120 zonnecellen) de energie opslurpt en verandert in losse elektronen. Deze elektronen raken los van de atomen, wat een elektrisch potentieel veroorzaken. Dit zorgt voor de opwekking van gelijkstroom.

Minder technisch: pv-zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektrische gelijkstroom.

Deze gelijkstroom is niet geschikt om binnenshuis te gebruiken, waardoor zonnepanelen alléén niet genoeg zijn om jouw huis van de wisselstroom te voorzien die het nodig heeft. Om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, wordt een zogeheten omvormer aangesloten op de zonnepanelen. Dit apparaat zet de gelijkstroom om in wisselstroom en stuurt dit door naar jouw meterkast. Wekken jouw zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt, dan wordt deze overtollige stroom teruggestuurd op het openbare elektriciteitsnet. Het totale systeem wat nodig is om zonne-energie om te zetten in de wisselstroom, noemen we het zonnestroomsysteem.

Wat is een zonnestroomsysteem en hoe werkt het?

Een zonnestroomsysteem bestaat uit:

1. Pv-zonnepanelen – op het dak.
2. Optimizers – optioneel: apparaatjes die het rendement van zonnepanelen kan optimaliseren.
3. Een omvormer – het apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom.
4. Een aansluiting in de meterkast – stuurt de stroom naar je apparaten of terug op het openbare elektriciteitsnet.
5. Salderen – dit zorgt ervoor dat de stroom die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet wordt ingehouden op jouw energierekening (salderen gebeurt tot 2023, daarna wordt het afgebouwd. Lees meer over de salderingsregeling.

Een gedetailleerde uitleg over het zonnestroomsysteem vind je hier.

Zonnepanelen huren

De aanleg van een zonnestroomsysteem kan – afhankelijk van het aantal pv-zonnepanelen – al snel € 5.000,- kosten. We begrijpen bij Zelfstroom dat dit een investering is die niet iedereen zomaar kan doen. Daarom bieden we bij Zelfstroom de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Hiermee hoef je geen investering te doen, maar bespaar je wel gelijk op je energierekening. Daarnaast doe je iets goeds voor het milieu, doordat je minder of zelfs geen energie verbruikt die opgewekt is met fossiele brandstoffen.

Doe de dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.