Zonnepanelen vermogen: wat is het nominaal vermogen van zonnepanelen?

Zonnepanelen vermogen: wat is het nominaal vermogen van zonnepanelen?

Het nominaal vermogen is het vermogen waarmee de prestaties van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Het laat zien wat het paneel onder bepaalde condities kan en het wordt veel gebruikt om verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het is het vermogen wat gemeten wordt onder standaard testcondities. Doordat de zonnepanelen onder gelijke condities getest worden, zijn de uitkomsten goed met elkaar te vergelijken. De uitslag van de test en dus het nominaal vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Waar gebruik je het nominaal vermogen voor?

Goed om te weten over het nominaal vermogen, is dat het dus uitdrukt wat het zonnepaneel aan vermogen kan leveren onder bepaalde, gunstige omstandigheden. Onder de juiste temperaturen, de juiste hoeveelheid lichtinval en de juiste stand ten opzichte van de zon. In de realiteit wordt het nominale vermogen dus lang niet altijd compleet benut. Dat komt omdat zonnepanelen die je dak liggen onderhevig zijn aan bijvoorbeeld schaduwvorming, te hoge of te lage temperaturen, neerslag of simpelweg het ontbreken van de zon. Bij een berekening van jouw potentiële opbrengst kun je jouw nominale vermogen wel gebruiken, maar kun je er natuurlijk niet vanuit gaan dat dit 24 uur per dag benut wordt. Wél kun je het nominaal vermogen dus goed gebruiken om verschillende zonnepanelen te vergelijken, omdat ze dus onder dezelfde voorwaarden getest zijn.

De zonnepanelen van Zelfstroom

De zonnepanelen van Zelfstroom hebben een minimaal nominaal vermogen van 305Wp. Naast het nominaal vermogen, zijn er natuurlijk nog veel meer kenmerken waar je op moet letten bij het vergelijken van zonnepanelen. Meer daarover vind je op de pagina: Waar moet je op letten bij het vergelijken van zonnepanelen? Meer over de zonnepanelen van Zelfstroom vind je hier.

Nog geen zonnepanelen op jouw dak?

Wil je weten of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de snel de dakcheck. Want of je nu besluit om zonnepanelen te huren of te kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. Maar hoeveel kun je nu precies besparen met zonnepanelen op je dak?

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen de adviseurs van Zelfstroom  je altijd vrijblijvend advies geven op basis van jouw situatie. Dat doen ze graag en geheel vrijblijvend voor je. Vul hier je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoeveel jij kan besparen.