Wat is een parallelschakeling van zonnepanelen?

Wat is een parallelschakeling van zonnepanelen?

Een parallelschakeling van zonnepanelen is een schakeling waarbij ieder zonnepaneel afzonderlijk aan de omvormer geschakeld zit. Het is een variant die vooral gebruikt wordt als de omstandigheden per zonnepaneel sterk uiteenlopen. In een serieschakeling kan een minder presterend zonnepaneel namelijk negatieve invloed hebben op de gehele opbrengst, wat bij een parallelschakeling niet het geval is.

De voordelen van parallel geschakelde zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel is dat de zonnepanelen geen negatieve invloed op elkaar uitoefenen, waardoor ieder paneel op zijn maximale vermogen presteert. Er is dus vrijwel geen opbrengstverlies als de zonnepanelen parallel geschakeld zijn met de omvormer.

De nadelen van parallel geschakelde zonnepanelen

Het parallel schakelen van zonnepanelen kost meer tijd, moeite en materiaal. Ieder zonnepaneel moet namelijk individueel aan de omvormer verbonden worden. Hierdoor zijn de montagekosten van zonnepanelen in een parallelschakeling een stuk hoger dan die van een serieschakeling. Een ander nadeel is dat de spanning van de verschillende zonnepanelen niet bij elkaar opgeteld richting de omvormer wordt gestuurd, waardoor de spanning hier altijd relatief laag blijft. Veel omvormers hebben ene minimale spanning nodig om aan te springen, die dan dus niet altijd behaald wordt bij parallel geschakelde zonnepanelen.

De keuze van Zelfstroom

In vrijwel alle gevallen kiezen we er bij Zelfstroom voor om de zonnepanelen in serie te schakelen. Vooral omdat het verschil in condities per zonnepaneel op jouw dak vaak erg klein is. De meerkosten die gemaakt worden om de zonnepanelen parallel te schakelen worden hierdoor vaak niet terugverdiend. En als een serieschakeling vrijwel net zoveel oplevert als een parallelschakeling, dan is een serieschakeling simpelweg een betere optie.

Nog geen zonnepanelen op jouw dak?

Wil je weten of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de snel de dakcheck. Want of je nu besluit om zonnepanelen te huren of te kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. Maar hoeveel kun je nu precies besparen met zonnepanelen op je dak?

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen de adviseurs van Zelfstroom  je altijd vrijblijvend advies geven op basis van jouw situatie. Dat doen ze graag en geheel vrijblijvend voor je. Vul hier je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoeveel jij kan besparen.