Hoe werken zonnepanelen? Van zonlicht naar stroom

Hoe werken zonnepanelen?

Van zonlicht naar stroom

De zon levert gratis energie. Deze energie wordt met zonnepanelen omgezet in bruikbare stroom voor de apparaten in huis. Zo bespaar je geld, wek je gratis energie op en lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Hoe dat werkt en wat hiervoor nodig is? Wij leggen het uit!

Waaruit bestaat een zonnepanelen systeem?

Om zonlicht op te vangen en om te zetten in bruikbare stroom voor jouw huishoudelijke apparaten is een compleet zonnestroomsysteem nodig. Dit systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, optimizers en een aansluiting naar de meterkast. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat je zonnestroom kunt gebruiken voor de elektrische apparaten in huis.

Zonnepanelen

Zetten de zonne-energie om in stroom. Hoeveel stroom je opwekt, hangt onder andere af van het aantal zonnepanelen en het maximale vermogen per zonnepaneel.

Optimizers

Zorgen ervoor dat je zonnepanelen bij schaduw beter presteert.

Omvormer

Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen leveren, om in bruikbare wisselstroom voor apparaten in huis.

Meterkast

Hier wordt de stroom vanuit de omvormer naartoe geleid. Schijnt de zon en verbruik je op dat moment stroom? Dan maakt de meterkast gebruik van de stroom uit zonne-energie.

Apparaten werken op zonne-energie

Schijnt de zon volop, dan werken de apparaten in huis op zonne-energie. Gebruik je de zonne-energie niet? Dan lever je de energie automatisch terug aan het stroomnet.

Zonnepaneel

De werking van zonnepanelen uitgelegd

Zonnepanelen, de omvormer, optimizers en een aansluiting in de meterkast. Het is allemaal nodig om jouw zonnepanelen systeem goed te laten werken. Hoe dat precies werkt en welke functie elk onderdeel heeft? Dat leggen we uit aan de hand van 5 stappen:

Stap 1: Zonlicht opvangen met zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit meerdere kleine zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium, een stof die ervoor zorgt dat zonlicht (foto) wordt omgezet in stroom (elektriciteit). De zonnecellen vangen zonlicht op en wekken hiermee gelijkstroom op.

Stap 2: Rendement verhogen met optimizers

Met optimizers verbeter je het rendement van jouw zonnestroomsysteem. Komen een aantal  zonnepanelen voor een deel van de dag in de schaduw te liggen? Dan zorgen de optimizers ervoor dat de zonnepanelen die wel in de zon liggen optimaal blijven presteren. Afhankelijk van de manier waarop en waar de zonnepanelen geplaatst worden, kunnen optimizers tot wel 25% meer rendement verzorgen.

Stap 3: De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom

Voordat de opgewekte zonnestroom in huis gebruikt kan worden, moet de gelijkstroom uit de zonnepanelen omgezet worden in bruikbare wisselstroom. Hier zorgt de omvormer voor. De omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Zo kan jij de stroom gebruiken voor de apparaten in huis.

Stap 4: De meterkast registreert jouw opwek en verbruik

Vanuit de omvormer komt de wisselstroom via de meterkast in je huis terecht. Je meterkast houdt bij wat je aan stroom opwekt en verbruikt. Wekken je zonnepanelen meer op dan je verbruikt, dan zorgt de meterkast ervoor dat deze stroom op het energienet belandt. Wek je minder op dan je verbruikt, dan vult je meterkast de stroom aan met elektriciteit van het net.

Stap 5: Jouw elektrische apparaten werken op zonne-energie

Nu het complete zonnepanelen systeem is aangesloten, werken jouw apparaten op zonnestroom. Staat jouw wasmachine aan en schijnt de zon? Dan draait de wasmachine op zonnestroom. Zo bespaar je direct geld, iedere dag weer.

Wat kan zonne-energie voor jou betekenen?

Je hebt een woning met eigen dak nodig

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen is van verschillende factoren afhankelijk. Schaduwvorming door bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel is hierin een belangrijke factor. Ook moet er rekening gehouden worden met jouw energieverbruik.
De belangrijkste voorwaarde om zonnepanelen te plaatsen op je dak, is dat het dak daadwerkelijk van jou is. Ben je eigenaar? Dan zijn er een aantal factoren die de geschiktheid van jouw dak bepalen.
Er zijn grofweg 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden, namelijk: monokristallijne, polykristallijne, dunne film zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen.
Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de zonnepanelen van tegenwoordig steeds langer mee gaan. De zonnepanelen die vandaag de dag geproduceerd worden gaan tot wel 30 jaar mee.