Wat is de salderingsregeling?

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.

  • Voorbeeldrekening salderen

    • Energieleverancier levert 3.500 kWh
    • Jij levert terug 1.000 kWh
    • Nog te betalen aan energieleverancier 2.500 kWh

Hoe lang blijft de salderingsregeling nog geldig?

Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid de salderingsregeling ingesteld. Omdat zonne-energie steeds voordeliger wordt, zal de salderingsregeling vanaf 2025 langzaam verdwijnen. Dat houdt in: tot 2025 blijft de regeling van kracht, maar daarna zal de regeling afgebouwd worden. In 2031 kan er helemaal niet meer gesaldeerd worden. Het goede nieuws is dat de afbouw onlangs is uitgesteld van 1 januari 2023 naar 1 januari 2025. Dankzij de tragere afbouw van de salderingsregeling heb je meer voordeel van het terugleveren van stroom naar het net.

Blijft zonnepanelen huren zonder salderingsregeling aantrekkelijk?

Een kort antwoord: ja. Doordat zonnepanelen door blijven ontwikkelen, worden deze efficiënter in hun energieopwekking én goedkoper in aanschaf. Bovendien is zonne-energie nu al vele malen goedkoper dan energie van de energieleverancier. Als je zonnepanelen koopt, dan kan het zijn dat de terugverdientijd iets langer wordt, maar daar heb je bij het huren van zonnepanelen geen last van.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.