Salderen met zonnepanelen: Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

Met zonnepanelen wek je jouw eigen stroom op. Soms zelfs meer dan je direct nodig hebt. Dit overschot aan stroom lever je automatisch terug aan het stroomnet en komt beschikbaar voor anderen. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt opgewekt en verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekent met je verbruikte stroom. Dit heet: salderen. Maar hoe werkt dat precies? En wat levert het op?

Wat is de salderingsregeling?

Zonne-energie die je opwekt met zonnepanelen en zelf niet verbruikt, lever je terug aan het energienet. Dankzij de salderingsregeling wordt deze overtollige zonne-energie weggestreept tegen de stroom die je op andere momenten van het net haalt. Stel, je wekt in de zomer 1.000 kWh aan overtollige energie op (energie die je niet zelf nodig hebt), dan lever je dit overschot terug aan het net. Jouw energieleverancier zal dit overschot aan het eind van het jaar aftrekken van je totale energieverbruik. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder voor energie.

 

Hoe werkt salderen met zonnepanelen?

Stel, je hebt zonnepanelen op je dak en op een zonnige dag wek je meer energie op dan je verbruikt. Dan lever je het overschot aan energie terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier houdt bij hoeveel energie je teruglevert en trekt dit af van je totale verbruik. Dat heet salderen.

Aan het eind van het jaar berekent je energieleverancier het verschil tussen de energie die je hebt verbruikt en de energie die je hebt opgewekt. Heb je meer opgewekt dan verbruikt? Dan krijg je hiervoor hetzelfde bedrag terug als wat je betaalt voor de energie die je afneemt van het net. Zo kun je flink besparen op je energierekening!

 

Kan ik onbeperkt salderen?

Nee, je kunt helaas niet onbeperkt salderen. Lever je meer stroom terug aan het net dan je ervan afneemt? Dan blijft er een deel over dat je niet kunt salderen. Dit is de salderingsgrens. De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.500 kWh van de energieleverancier ontvangen, dan mag je tot deze grens salderen. Voor het deel dat je niet kunt salderen ontvang je een lager bedrag van jouw energieleverancier. Dat heet de terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is bij iedere energieleverancier verschillend en ligt tussen de 5 cent en 10 cent per kilowattuur.

Wat levert salderen met zonnepanelen op?

Salderen is voor jou als eigenaar van zonnepanelen heel gunstig. Omdat de stroom die je teruglevert wordt verrekend met de stroom die je afneemt, betaal je minder voor stroom. Hierdoor haal je nóg meer voordeel uit je zonnepanelen en verdien je jouw zonnepanelen sneller terug.

Voor de energieleverancier is salderen een stuk minder gunstig. Door het grote aanbod zonne-energie is stroom op sommige momenten heel goedkoop. Hierdoor krijgt de energieleverancier er weinig geld voor en dat kost de energieleverancier uiteindelijk geld. Steeds meer energiebedrijven kiezen ervoor om deze kosten door te berekenen aan zonnepaneelbezitters. Dit doen ze met terugleverkosten, hierover later meer.

Rekenvoorbeeld salderen

Voor jou als eigenaar van zonnepanelen is salderen dus super gunstig. Hoe gunstig? Dat kunnen we het beste laten zien met een rekenvoorbeeld.

Stel: je verbruikt 3.000 kWh stroom per jaar. Met jouw zonnepanelen wek je 2.000 kWh aan stroom op en van deze 2.000 kWh verbruik je 600 kWh direct, en lever je 1.400 kWh terug. Door de salderingsregeling wordt deze teruggeleverde stroom weggestreept tegen de stroom die je bij je energieleverancier hebt afgenomen. In dit voorbeeld heb je 3.000 kWh aan stroom afgenomen. Daarvan trekt de energieleverancier dus 1.400 kWh aan teruggeleverde stroom af. Hierdoor staat er na de verrekening nog maar 1.600 kWh (3.000 – 1.400) aan afgenomen energie op je eindafrekening.

Dankzij de salderingsregeling betaal je dus niet voor 3.000 kWh maar voor slechts 1.600 kWh. Met de huidige energieprijzen van gemiddeld 34 cent per kWh. Scheelt je dit zo’n 500 euro per jaar op je energiekosten en hierdoor daalt de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.

En hoe zit het met de terugleverkosten?

Energieleveranciers rekenen steeds vaker terugleverkosten. Terugleverkosten zijn kosten die je als zonnepaneelbezitter betaalt voor het terugleveren van stroom. Sommige energiebedrijven rekenen hiervoor een vast bedrag per maand. Bij andere leveranciers hangt het bedrag af van het aantal kilowattuur dat je teruglevert. De kosten worden in rekening gebracht om de hoge kosten die de leveranciers maken voor het salderen te kunnen dekken.

Hoe hoog de terugleverkosten zijn, is afhankelijk van regels bij jouw energieleverancier en de hoeveelheid stroom die je teruglevert. Bij energieleverancier Vandebron zijn de terugleverkosten bij 10 zonnepanelen gemiddeld zo’n 250 euro per jaar. Door de extra kosten neemt jouw jaarlijkse voordeel met zonnepanelen iets af. Het duurt dan ongeveer 4 jaar in plaats van 3 jaar voordat je 10 zonnepanelen hebt terugverdiend. Daarna heb je nog zeker 21  jaar voordeel van de zonnepanelen.

Verbruik stroom als de zon schijnt om terugleverkosten te beperken

Stroom die je direct gebruikt, lever je niet terug aan het net. Over deze stroom betaal je dus ook geen terugleverkosten. Heb je iedere dag een flink overschot aan stroom? Dan is het belangrijk om hier slim mee om te gaan en zo kosten te besparen. Wij geven je twee tips:

  1. Maak overdag (als de zon schijnt) zoveel mogelijk gebruik van de opgewekte stroom uit je zonnepanelen. Bijvoorbeeld door een wasje te draaien of je elektrische auto op te laden.
  2. Sla een deel van je opgewekte stroom op in een thuisbatterij, zodat je de stroom niet teruglevert en in de avond weer kunt gebruiken voor de apparaten in huis.

Hoe lang kun je nog salderen met zonnepanelen?

Omdat zonne-energie steeds voordeliger wordt, liggen er plannen om de salderingsregeling in de toekomst af te bouwen of te vervangen voor een nieuwe regeling. Hoe lang je nog kunt salderen is moeilijk te voorspelen en afhankelijk van de nieuwe plannen van de overheid. Wat we wel weten, is dat het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling op 13 februari 2024 door de Eerste Kamer is weggestemd. Dat houdt in dat de salderingsregeling voor nu blijft zoals die is. Dankzij dit besluit kun je de stroom die je teruglevert aan het net voor 100% blijven wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energienet.

Onze adviseurs denken graag met je mee over hoe je het beste om kunt gaan met het salderen van stroom en de terugleverheffingen bij energieleveranciers. In een vrijblijvend gesprek ontvang jij advies voor jouw unieke situatie.

Plan een adviesgesprek