Wat is de salderingsregeling?

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie, die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet, ingehouden wordt op jouw energieverbruik. Oftewel: als jij op een bepaald moment (in de zomer bijvoorbeeld) 1000 kWh meer energie opwekt dan verbruikt, dan wordt dit teruggeleverd aan het net. Die teruggeleverde energie wordt door jouw energieleverancier aan het eind van het jaar ingehouden op jouw energierekening. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.

  • Voorbeeldrekening salderen

    • Energieleverancier levert 3.500 kWh
    • Jij levert terug 1.000 kWh
    • Nog te betalen aan energieleverancier 2.500 kWh

Hoe lang blijft de salderingsregeling nog geldig?

Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid de salderingsregeling ingesteld. Omdat zonne-energie steeds voordeliger wordt, zal de salderingsregeling naar verwachting vanaf 2025 langzaam verdwijnen. Dat houdt in: tot 2025 blijft de regeling van kracht, maar daarna zal de regeling afgebouwd worden. Volgens de huidige plannen van het kabinet kan er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd worden. Het goede nieuws is dat de afbouw onlangs is uitgesteld van 1 januari 2023 naar 1 januari 2025. Dankzij de tragere afbouw van de salderingsregeling heb je meer voordeel van het terugleveren van stroom naar het net. Voorlopig althans.

Afbouw salderingsregeling

Hoezo, voorlopig? Dat heeft alles te maken met de plannen van de overheid. Die wil de salderingsregeling namelijk vanaf 2025 afbouwen. Vanaf dan mag je elk jaar minder salderen. Tot je in 2031 alleen nog de terugleververgoeding van je energieleverancier overhoudt. Hoe hoog die terugleververgoeding is, verschilt per leverancier. Maar over het algemeen is dit bedrag veel lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je inkoopt.

De terugleververgoeding

Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding. Dat wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd. Heb jij bijvoorbeeld 3.500 kWh van de energieleverancier ontvangen, dan mag je tot deze grens salderen. Voor alle stroom die je boven deze grens teruglevert krijg je de terugleververgoeding.

Blijft zonnepanelen huren zonder salderingsregeling dan nog wel aantrekkelijk?

Een kort antwoord: ja, dat is het. Doordat zonnepanelen door blijven ontwikkelen, worden deze efficiënter in hun energieopwekking én goedkoper in aanschaf. Bovendien is zonne-energie nu al vele malen goedkoper dan energie van de energieleverancier. Als je zonnepanelen koopt, duurt het iets langer voor je ze terugverdient. Maar de investering loont nog steeds. Kies je ervoor om zonnepanelen te huren, dan ben je vanaf dag één voordeliger uit, omdat je niet zelf hoeft te investeren. Tel daarbij op dat zonne-energie goedkoper is dan energie van je energieleverancier.

Tips bij minder salderen

Wel of geen salderingsregeling: het is altijd slim om zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom te gebruiken. Maar als je minder kunt salderen, is het nóg belangrijker. Hoe je dat doet? Hierbij een aantal handige tips:

  • Zet apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine overdag aan

  • Kies voor slimme apparaten die automatisch aangaan als jij stroom opwekt

  • Plaats een thuisbatterij om zonnestroom op te slaan en later te verbruiken

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.