Wat zijn de voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen: meer dan alleen zelf stroom opwekken

Geld besparen, een vaste prijs betalen voor stroom en minder CO2 uitstoten. Zomaar wat voordelen van zonnepanelen. Twijfel je of zonnepanelen ook voordelen voor jou biedt? In dit artikel zetten we de 7 belangrijkste voordelen van zonnepanelen voor je op een rij.  

1. Geld besparen

Eén van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen is dat je er veel geld mee bespaart. De zon schijnt namelijk voor niets en hier profiteer je met zonnepanelen optimaal van! Omdat je zelf (groene) stroom opwekt, neem je minder stroom af van de energieleverancier. En dat is zeker met de stijgende stroom- en gasprijzen een goed idee. Zo bespaar je op je energiekosten en eindigt jouw energierekening in de groene cijfers 

2. Goed voor het klimaat 

Energie opwekken met zonnepanelen is niet schadelijk voor de natuur en zo draag jij je steentje bij aan een beter klimaat. Ook dat is een voordeel van zonnepanelen. Bij het opwekken van zonnestroom komen bijvoorbeeld geen milieuvervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. Hier wordt de natuur blij van. Maar de dieren ook! En wij zelf natuurlijk ook! Met een set van 10 zonnepanelen bespaar je al ruim 2.100 kg CO2 per jaar. Met jouw keuze voor zonnepanelen draag je hiermee bij aan:  

  • Het tegengaan van de opwarming van de aarde
  • Het beperken van natuurverlies
  • Het voorkomen van uitstervende diersoorten

 

3. Een vaste stroomprijs

Wanneer de stroomprijzen bij energieleveranciers schommelen, is dat van invloed op jouw stroomkosten. Kies je voor zonnepanelen? Dan ben je niet afhankelijk van een energieleverancier. Jij wekt jouw eigen (groene) stroom op. Waardoor je altijd een vaste stroomprijs betaalt. Ook als de markt schommelt of de prijzen stijgen door inflatie. Afhankelijk van het aantal panelen dat je laat installeren ligt je stroomprijs met zonnepanelen tussen de € 0,15 en € 0,25 per kWh. Bij de energieleverancier betaal je nu een bedrag van gemiddeld € 0,45 per kWh. 

4. Verhoging van je woningwaarde

Direct je woningwaarde verhogen? Dat is lekker! En met zonnepanelen zo geregeld. Door zonnepanelen te plaatsen, verduurzaam je jouw woning en dit heeft effect op je energielabel (zelfs als je huurt). Zonnepanelen worden onderdeel van je woning en daarmee gezien als onroerend goed. Dit is gunstig als je jouw woning in de toekomst gaat verkopen. Zo profiteer je niet alleen van lagere maandlasten, maar maak je jouw woning ook interessanter voor toekomstige kopers. Een woning met een groen energielabel verkoopt namelijk makkelijker. Daarnaast kun je hierdoor vaak een hogere prijs voor je woning vragen. Win-win!  

5. Een hoog rendement en korte terugverdientijd 

Zonnepanelen worden kwalitatief steeds beter. Hierdoor is het rendement van zonnepanelen veel hoger dan een aantal jaar geleden. Een hoger rendement betekent een kortere terugverdientijd. Voorheen lag de terugverdientijd van zonnepanelen nog rond de 10 jaar, maar inmiddels verdien je jouw panelen al binnen 5 tot 7 jaar terug. Het is dus slim om je spaargeld te besteden aan zonnepanelen. Geen geld om te investeren, maar wil je wel een slimme zet maken? Dan is zonnepanelen huren een goede keuze. 

Benieuwd naar je besparing als je zonnepanelen huurt? Lees het in ons artikel: Wat bespaar je met zonnepanelen

6. Geen BKRregistratie 

Wist je dat zonnepanelen huren geen invloed heeft op je toekomstplannen? Bij het huren van zonnepanelen krijg je namelijk geen BKR-registratie. Mocht je in de toekomst gaan verhuizen en een nieuwe hypotheekaanvraag doen? Dan is dit niet van invloed op de hoogte van je hypotheek. Ook kun je makkelijker andere leningen afsluiten.  

7. Een goed aanbod en passende service

Bij Zelfstroom werken we met deskundige duurzaamheidsadviseurs. Zo ben jij verzekerd van een goed advies en passend aanbod. Benieuwd naar de mogelijkheden van jouw dak? 

Doe doe bespaarcheck