Terugverdientijd zonnepanelen

TERUGVERDIENTIJD ZONNEPANELEN

Als je zonnepanelen koopt, dan investeer je eerst geld. Dat bedrag kun je later terugverdienen. We laten je zo direct zien hoe snel je de investering voor jouw zonnepanelen kan terugverdienen.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Hier vind je alle informatie over de terugverdientijd van zonnepanelen!

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat de terugverdientijd van zonnepanelen is:

 • De aanschaf- en installatiekosten van het zonnestroomsysteem
 • De ligging van je dak
 • De hoeveelheid zonuren in jouw woonplaats
 • Schaduwvorming
 • Het rendement van de zonnepanelen
 • De elektriciteitsprijs
 • Of je als particulier in aanmerking komt voor de BTW teruggave regeling

Met een rekensommetje, waarin al deze factoren meegenomen worden, kun je eenvoudig berekenen wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. Investeren in zonnepanelen biedt veel zekerheid voor de toekomst. Je investeert nu eenmalig een bedrag, en zodra je je investering hebt terugverdiend profiteer je de volgende 25 jaar van gratis stroom. Historisch gezien stijgt de elektriciteitsprijs ieder jaar met zo’n 3 procent, wat het voordeel van zonnepanelen nog groter maakt.

Een paar jaar geleden lag de terugverdientijd van zonnepanelen nog tussen de 10 en 15 jaar. Maar inmiddels zijn de prijzen voor zonnepanelen fors gedaald en het rendement is gestegen! Dit heeft onder andere te maken met de enorme groei van de wereldproductie. Er worden steeds meer zonnepanelen geproduceerd tegen steeds lagere prijzen. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een kortere terugverdientijd van zonnepanelen! Tegenwoordig ligt de terugverdientijd van een gemiddeld systeem van 10 panelen al tussen de 5 en 10 jaar.

Een rekenvoorbeeldje voor een driepersoonshuishouden. Stel, je verbruikt in totaal 3.400 kWh per jaar. Dit moet je nu in z’n geheel afnemen van je energieleverancier, voor zo’n €0,20 per kWh. Per jaar betaal je dus ongeveer €680 voor stroom. Als je besluit om zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen, dan wek je met een systeem van 10 panelen ongeveer 2750 kWh op. We gaan er hierbij vanuit dat je dak gunstig ligt t.o.v de zon, dus geen schaduw en voldoende zonlicht. Je jaarlijkse opbrengst is dus 2750 x €0,20 = €550. Als je kiest voor Zelfstroom Alles-in-éen bespaar je al snel nog eens €150 per jaar extra. Totaal bespaar je dus al snel €700 per jaar. Zo’n systeem kost je grofweg €4.100,- waarvan je nog 21% btw kan terugvragen van de Belastingdienst. Netto betaal je dus €3.388 voor je zonnestroomsysteem. In minder dan 5 jaar heb je je zonnepanelen dus alweer terugverdiend. Aangezien de levensduur van zonnepanelen al snel 30 jaar is, profiteer je in bovenstaand rekenvoorbeeld nog bijna 25 jaar van groene stroom, helemaal gratis! Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is de vervanging van de omvormer, na ongeveer 15 jaar. Hou rekening met een paar honderd euro voor de omvormer. Zo loopt je besparing – verspreid over de gehele levensduur van je zonnestroomsysteem – al snel op tot €18.000 of zelfs nog meer!

Zonnepanelen kopen bij Zelfstroom

 • A-merken (Trina, Solar Edge)
 • De laagste prijsgarantie
 • Géén aanbetaling, je betaalt pas na de installatie
 • Gratis btw-teruggave service

Wil je weten wat jouw terugverdientijd is? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wil je meer weten over zonnepanelen huren? Lees hier verder.

Gratis offerte aanvragen

Maak zelf stroom met zonnepanelen

Het voordeel van zonne-energie is er voor iedereen, elke dag. Zonnepanelen kopen en overstappen op jezelf werkt heel eenvoudig en snel. Je kiest tegelijkertijd voor een flinke besparing op je energiekosten. Mét daarbij de meest uitgebreide standaard services en garanties voor al onze klanten. Zelfstroom is de grootste en goedkoopste leverancier van zonnepanelen in Nederland.

Extra zekerheden en services

 1. Klanten waarderen Zelfstroom met een 9,2
 2. Standaard krijg je online opbrengst monitoring
 3. Je blijft flexibel met de inruil- en verhuisservice
 4. Je kunt extra veel geld besparen met energie tegen kostprijs
 5. Altijd inclusief vakkundige installatie binnen één dag
 6. De grootste aanbieder van Nederland!

Vergelijk het zelf: de prijzen van alle aanbieders op een rij:

Vergelijk verschillende aanbieders

Zo werkt Zelfstroom

Bekijk hoe eenvoudig zelf stroom maken is.

Sluit je aan bij de energierevolutie

En maak zelf stroom!

Geen terugverdientijd?

Kies voor zonnepanelen huren!

Bij Zelfstroom is het ook mogelijk om te kiezen voor zonnepanelen huren in plaats van kopen. Het voordeel is dat je geen investering hoeft te doen om te profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Je bespaart dus direct op je energierekening!

Je voordeel berekenen?

Vraag een offerte aan
95% van de klanten beveelt ons aan 8.8 10.0 1.0
uit 198 klantbeoordelingen