Terugleveren

Energie terugleveren

Wat is terugleveren?

De stroom die je zelf opwekt, wordt eerst gebruikt door alle apparaten in huis. Soms wek je meer stroom op dan je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet thuis bent. Dan gaat de stroom die je niet gebruikt automatisch het elektriciteitsnet op. Dit heet terugleveren.

Voorbeeldberekening

Jouw zonnepanelen leveren 2000 kWh per jaar op. Van deze 2000 kWh verbruik je zelf 1000 kWh rechtstreeks, dus voor de meter uit. Blijft er nog 1000 kWh over die teruggeleverd wordt aan het openbare net. Daarnaast levert je energieleverancier je 3500 kWh. Per saldo moet er dan nog 2500 kWh afgerekend worden bij de leverancier.

Terugleveren
    • Energieleverancier levert 3.500 kWh
    • Jij levert terug 1.000 kWh
    • Nog te betalen aan energieleverancier 2.500 kWh

De teruglever vergoeding

Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding. Dat wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd. Die hoogte van die vergoeding per kWh is bij iedere energieleverancier verschillend.

Terugleveren

Wat is salderen?

Salderen betekent dat de overtollige zonne-energie die jij teruglevert aan het energienet, afgetrokken wordt van de energie die je geleverd hebt gekregen van jouw energieleverancier. Jij stelt je opgewekte stroom als het ware automatisch ter beschikking aan anderen. Die stroom die jij jaarlijks teruglevert, wordt afgetrokken van de stroom die de energieleverancier datzelfde jaar aan jou geleverd heeft. Hierdoor betaal je voor minder energie en dus uiteindelijk minder belasting over de energie die je verbruikt.

Terugleveren

Doe de dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.