Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen

Toen het nog nodig was om zonnepanelen ‘aan de man te brengen’, konden de eerste particuliere eigenaren van zonnepanelen gebruik maken van subsidie zonnepanelen vanuit het Rijk. In 2012 en 2013 was er ruim €50 miljoen aan subsidie zonnepanelen beschikbaar, maar al vrij snel was de pot met subsidie leeg. Inmiddels is zonnestroom zo goedkoop en voor iedereen betaalbaar dat het landelijk aanbieden van subsidie zonnepanelen niet meer nodig is. De landelijke subsidie zonnepanelen zal dan ook niet meer terugkomen. Van welke aantrekkelijke regelingen kun je nog wél gebruik maken? En hoe aantrekkelijk is zonne-energie zonder subsidie?

Hoe werkt subsidie zonnepanelen?

1. Subsidie zonnepanelen vanuit de gemeente

Enkele gemeenten geven hun inwoners subsidie om de overstap naar zonne-energie te stimuleren. Zo’n regionale Duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 met een looptijd van 10 of 15 jaar. De rente over de Duurzaamheidslening kan ook nog eens worden afgetrokken van de belasting, wat extra voordeel oplevert. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, verschillen per gemeente. Controleer hier wat jouw gemeente doet om de overstap naar zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken.

2. BTW teruggave op de aanschaf van zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, kan je de btw op aanschaf en montage meestal terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van zes zonnepanelen (1.500 wattpiek) à €3.100 levert dit ruim €460 op: dat is zo’n 15 procent van jouw investering!

Het terugvragen van btw is relatief eenvoudig en een éénmalige handeling. Op onze informatiepagina over btw teruggave zonnepanelen terugvragen vind je een stappenplan btw terugvragen. Zelfstroom helpt je graag; we kunnen de btw op zonnepanelen ook voor je terugvragen als je dit wil!

Geen subsidie? Geen zorgen!

Zelfstroom regelt het voor je

Is er in jouw situatie geen subsidie zonnepanelen mogelijk? Bij Zelfstroom kun je zonnepanelen huren zonder vooraf te investeren. Je kunt ook zonnepanelen kopen met de laagste prijsgarantie – je betaalt pas zodra de zonnepanelen op je dak liggen.

Met zonnepanelen bespaar je hoe dan ook meteen flink op je energierekening. Hoe groot de besparing is, hangt af van meerdere factoren. Het aantal zonuren bijvoorbeeld, maar ook hoe je dak ligt ten opzichte van de zon en hoeveel panelen je erop kwijt kunt. De huidige prijzen van zonnepanelen zijn echter zo aantrekkelijk dat subsidie eigenlijk niet meer nodig is! Zonnepanelen terugverdienen kan zelfs al binnen 5 jaar.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Geen investering of subsidie nodig!

Wil je liever geen aanschafkosten voor een zonnestroomsysteem? Bij Zelfstroom kun je naast zonnepanelen kopen ook zonnepanelen huren en direct beginnen met energie besparen. Je hoeft zelfs helemaal niets aan te betalen! Je krijgt een zonnestroomsysteem op maat volledig geïnstalleerd op jouw dak. De maandelijkse huurprijs betaal je met de besparing die de zonnepanelen je opleveren. Na de korte looptijd van 10 jaar kun je de zonnepanelen overnemen voor maar €50 per paneel. De zonnepanelen gaan wel 30 jaar mee, dus je hebt na de huurperiode nog 20 jaar gratis zelf opgewekte groene stroom!

Voordelen van zonnepanelen huren

Haal het zonnetje in huis
  • Geen investering of subsidie nodig
  • Direct energie besparen; lage energierekening
  • Geen onverwachte kosten
  • Korte looptijd huurcontract
Meer over zonnepanelen huren

Je voordeel berekenen?

Gratis offerte aanvragen
95% van de klanten beveelt ons aan 8.8 10.0 1.0
uit 198 klantbeoordelingen