Zonnepanelen in serie of parallel schakelen

Zonnepanelen in serie of parallel schakelen? Dit zijn de verschillen

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren aan elkaar gekoppeld worden. Zo kun je ervoor kiezen om jouw zonnepanelen in serie of parallel te schakelen. Welke aansluiting het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van verschillende factoren. We zetten de verschillen op een rijtje.

Parallel geschakelde zonnepanelen

Bij parallel geschakelde zonnepanelen wordt elk paneel binnen het systeem apart met de omvormer verbonden. Ieder paneel binnen het systeem wekt daardoor afzonderlijk stroom op. Het voordeel? Als één paneel binnen het systeem te maken krijgt met langdurige schaduwvorming, dan heeft dit niet direct invloed op de prestaties van de andere zonnepanelen binnen het systeem. Is er overdag geen sprake van schaduw op het dak en zijn er geen obstakels die de prestaties van de zonnepanelen kunnen beïnvloeden? Dan wordt er eigenlijk altijd gekozen voor serie geschakelde zonnepanelen.

Zonnepanelen in serie of parallel schakelen

Serie geschakelde zonnepanelen

Bij serie geschakelde zonnepanelen is het systeem zo sterk als haar zwakste paneel. Alle zonnepanelen zijn stuk voor stuk met elkaar verbonden en hierdoor ook van elkaar afhankelijk. De zonnepanelen zijn in een soort stroomkring achter elkaar aangesloten, zodat de stroom van het ene paneel aan het volgende paneel wordt doorgegeven. De stroom is in deze schakeling dus overal gelijk. Presteert één paneel in het geheel minder, dan heeft dit direct invloed op de totale spanning en beïnvloed het ook de opbrengst.

Zonnepanelen in serie schakelen heeft ook een aantal voordelen. Omdat de zonnepanelen in een stroomkring aan elkaar worden gekoppeld is er minder bekabeling nodig. Dit maakt een serie geschakeld systeem goedkoper. Daarnaast heeft het systeem minder verschillende onderdelen, zoals kabels en connectoren. Hierdoor ontstaat er minder weerstand en kan de energie zich makkelijker verplaatsen door de panelen. Zo treedt er minder verlies op en haal jij de optimale opbrengst uit jouw zonnepanelen.

Zonnepanelen in serie of parallel schakelen

Welk systeem past het beste bij mijn situatie?

Om te bepalen of je het beste voor parallel of serie geschakelde zonnepanelen kunt kiezen, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Let bijvoorbeeld op mogelijke schaduwvorming op je dak en de hellingshoek van jouw dak. Deze zaken zijn bepalend voor de opbrengst van jouw zonnepanelen en dus ook voor de keuze van het juiste systeem.

Schaduwvorming op het dak

Objecten rondom het huis, zoals een hoge boom of het dak van de buren kunnen voor schaduw op jouw dak zorgen. Deze objecten beïnvloeden hiermee de opbrengst van je zonnepanelen. Is dit bij jou het geval? Dan maken onze adviseurs een inschatting van het verwachte verlies en het zonnestroomsysteem dat het beste bij jouw situatie past.

Hellingshoek van het dak

Ook de hellingshoek van jouw dak is bepalend voor de opbrengst van de zonnepanelen en de keuze van het juiste zonnestroomsysteem. Een ideale hellingshoek zorgt ervoor dat de zonnepanelen gedurende de dag en zowel in de winter als zomer zoveel mogelijk zonlicht op kunnen vangen. Een hellingshoek tussen de 30° en 35° is optimaal voor een goed rendement.

Welk systeem adviseren wij?

Liggen jouw zonnepanelen op hetzelfde dak, in dezelfde hellingshoek en is er geen sprake van schaduw op je dak? Dan adviseren we eigenlijk altijd serie geschakelde zonnepanelen. Heeft jouw dak verschillende hellingshoeken of valt er langdurig schaduw op het dak? Dan is het belangrijk om te onderzoeken welke invloed dit heeft op de prestaties van het zonnestroomsysteem. Vallen de prestaties tegen? Dan haal je het meest uit je systeem met parallel geschakelde zonnepanelen.

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag over de mogelijkheden van jouw dak? Geen probleem! Wij staan voor je klaar en kijken graag met je mee naar je individuele situatie.

Bel direct 085 201 01 60