Zo werkt de salderingsgrens

Zo werkt de salderingsgrens

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die jij geleverd hebt gekregen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.000 kWh geleverd gekregen, dan is dat het maximale wat je kunt salderen. De salderingsgrens is dus voor iedereen verschillend. Heb jij méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding. Dat wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd. Die hoogte van die vergoeding per kWh is bij iedere energieleverancier verschillend.

Hoe hoog is de salderingsgrens voor mij?

De salderingsgrens is voor jou dus net zo hoog als de energie die je geleverd hebt gekregen van je energieleverancier. Hieronder vind je een voorbeeld van de salderingsgrens en wat er aan terugleververgoeding overblijft als je die salderingsgrens overschrijdt.

  • Voorbeeldrekening salderingsgrens
    • Energieleverancier levert (= salderingsgrens) 1.900 kWh
    • Jij levert terug 2.400 kWh
    • Nog te betalen aan energieleverancier 0 kWh
    • Terugleververgoeding à 500 kWh

‘Leverancier Z’ betaalt bijvoorbeeld € 0,08/kWh aan terugleververgoeding. Dan ontvang jij in dit geval aan het eind van het jaar van je leverancier: 500 x € 0,08 = € 40.

Heeft het huren of kopen van zonnepanelen invloed op de salderingsgrens?

Of je je zonnepanelen huurt of koopt, heeft geen invloed op het salderen van je energieverbruik. Dus zal het ook geen invloed hebben op de salderingsgrens. Het huurbedrag wat je betaalt voor het zonnestroomsysteem staat helemaal los van de rekening die jij krijgt van je energieleverancier. Oftewel: huren of kopen, salderen kun je altijd. Daarnaast maakt het huren of kopen van zonnepanelen ook geen verschil voor het gunstige effect voor het milieu. Ook dat is altijd een positief effect.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.