Salderen en energie terugleveren

Informatie over de salderingsregeling

Salderen en zonnestroom

Liggen er zonnepanelen op jouw dak? Dan krijgt je ook te maken met het begrip ‘salderen’. Dat is het verrekenen van de energie die je afneemt van je energieleverancier met de energie die je teruglevert aan het net. Op deze pagina lees je alles over salderen en energie terugleveren!

Top 10 vragen over salderen

 • 1. Wat is salderen?

  De energie die je met je zonnepanelen opwekt, gebruik je in eerste instantie om in je eigen energieverbruik te voorzien. Op het moment dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan je nodig hebt, gaat de zonne-energie terug naar het elektriciteitsnet. Als de zonnepanelen te weinig opwekken, dan levert je energieleverancier deze aanvullende energie. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten!

  Uw energieleverancier vermeldt op de energierekening hoeveel stroom u heeft afgenomen. Dit wordt vermeld in kilowattuur (kWh). De afgenomen stroom verrekent uw energieleverancier elk jaar met de zelfopgewekte zonne-stroom die u teruglevert. Deze rekensom heet salderen.

 • 2. Hoe meld ik mij aan voor salderen?

  Kies je voor een zonnestroomsysteem van Zelfstroom? Dan regelen wij de aanmelding van jouw zonnestroomsysteem bij je netbeheerder. Zelf hoef je verder niets te doen.

 • 3. Hoe kan ik zelf het salderen regelen?

  Ga je bij een andere leverancier zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? Meld je zonnestroomsysteem dan zelf zo snel mogelijk aan bij je netbeheerder.

  Aanmelden bij je netbeheerder
  Als je energie wilt terugleveren, meld dit dan ook bij je regionale netbeheerder of via de website Energieleveren.nl. Deze website is een initiatief van de regionale netbeheerders. Zonder registratie kom je niet in aanmerking voor een financiële vergoeding als je meer opwekt dan je verbruikt.

 • 4. Moet ik mijn energieleverancier ook op de hoogte brengen?

  Het is verstandig om je energieleverancier te laten weten dat je zelf stroom gaat opwekken.

  Aanmelden bij je energieleverancier
  Je hoeft geen nieuw energiecontract af te sluiten als je kiest voor zonnepanelen. Het is echter wel verstandig om je energieleverancier te vragen of het termijn- of voorschotbedrag naar beneden kan. Je gaat immers minder energie afnemen, omdat je (voor een deel) in je eigen energieverbruik voorziet. Vaak kun je termijn- of voorschotbedrag zelf online wijzigen.

 • 5. Wat is de salderingsgrens?

  De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die je van je energiebedrijf kreeg. Je kan dus nooit meer salderen dan de energie je krijgt van het energiebedrijf. Hoe hoog je salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.

 • 6. Wat gebeurt er als u minder stroom teruglevert, dan u afneemt van uw energieleverancier?

  U neemt 3.500 kWh per jaar af van uw energieleverancier. Uw zonnepanelen wekken in datzelfde jaar 2.000 kWh stroom op. Daarvan gebruikt u zelf 1.000 kWh. De andere 1.000 kWh gaat terug naar het energienet.

  De salderingsgrens is de hoeveelheid stroom die u afneemt bij uw energieleverancier. In dit voorbeeld is dat 3.500 kWh. Uw opgewekte en niet gebruikte stroom zit onder de salderingsgrens. Daarom is uw teruggeleverde stroom dus evenveel waard als de stroom die u heeft afgenomen. Uw energieleverancier trekt van deze 3.500 kWh de stroom af die u heeft teruggeleverd. In dit voorbeeld is dit 1.000 kWh. U hoeft dus voor slechts 2.500kWh te betalen.

 • 7. Wat gebeurt er als u méér stroom teruglevert, dan u afneemt van uw energieleverancier?

  U neemt 2.000 kWh af bij uw energieleverancier. Uw zonnepanelen leveren 4.000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1.500 kWh. U levert dan 2.500 kWh terug aan het energienet.

  In dit voorbeeld is de salderingsgrens 2.000 kWh. U heeft 2.500 kWh teruggeleverd, dus u heeft 500 kWh meer teruggeleverd aan het net dan u heeft afgenomen. U kunt dus 2.000 kWh salderen. Hiervoor krijgt u het bedrag per kWh dat u aan uw energieleverancier betaalt. Voor de overige 500 kWh krijgt u een lager tarief terug van uw energieleverancier.

 • 8. De salderingsregeling wijzigt misschien, hoe zit dat precies?

  Doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben wordt er netto steeds minder stroom afgenomen en loopt de overheid hierdoor belastinginkomsten mis en de energiereuzen missen hierdoor omzet. Daarom voeren de energiereuzen een lobby om de salderingsregeling te veranderen.

  Een eventuele wijziging van de salderingsregeling was door Demissionair minister Kamp gepland voor 2023. Het kabinet wil dat nu vervroegen naar 2020. In het nieuwe regeerakkoord presenteert het kabinet het idee voor een terugleververgoeding. Voor iedereen met zonnepanelen komt er zeer waarschijnlijk een overgangsregeling.

   

   

 • 9. Wat kunnen we verwachten medio 2020?

  Bij de nieuwe regeling verdwijnt naar verwachting de salderingsgrens. De hoeveelheid stroom waar u een terugleververgoeding voor krijgt is in principe oneindig. Hoe meer zonnepanelen op uw dak, hoe meer opgewekte stroom waar u geld voor terug krijgt. Een echte stimulans om zelf meer stroom op te wekken dus. Meer informatie over de regeringsplannen vindt u in ons blog ‘In 2020 terugleververgoeding als alternatief voor salderingsregeling’.  

 • 10. Hoe houd je het salderen bij?

  Van je energieleverancier krijg je aan het einde van het jaar een jaarafrekening. Hier staat de stroom op die je hebt afgenomen van je energiemaatschappij verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd.

  De jaarafrekening wordt gebaseerd op je energieverbruik. Heb je een slimme meter, dan worden je meterstanden automatisch doorgegeven. Heb je een traditionele energiemeter, dan moet je de meterstanden handmatig doorgeven.

Zelfstroom

INTERESSE IN ZONNEPANELEN?

DE VOORDELEN VAN KOPEN

 • A-kwaliteit zonnepanelen

 • Achteraf betalen, dus pas na de installatie

 • Je woning wordt direct meer waard

De zekerheden van Zelfstroom

Dit is wat je krijgt:
 • Compleet zonnestroomsysteem op maat

 • Opbrengstmonitoring via wifi

 • De kortst mogelijke terugverdientijd

 • Volledige montage

 • 10 jaar garantie, dus 10 jaar een gerust gevoel

 • Inruil- en verhuisservice