Salderen en energie terugleveren

Informatie over de salderingsregeling

Salderen en zonnestroom

Liggen er zonnepanelen op jouw dak? Dan krijgt je ook te maken met het begrip ‘salderen’. Dat is het verrekenen van de energie die je afneemt van je energieleverancier met de energie die je teruglevert aan het net. Op deze pagina lees je alles over salderen en energie terugleveren!

Top 10 vragen over salderen

 • 1. Wat is salderen?

  De energie die je met je zonnepanelen opwekt, gebruik je in eerste instantie om in je eigen energieverbruik te voorzien. Op het moment dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan je nodig hebt, wordt de energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Als de zonnepanelen te weinig opwekken, dan levert je energieleverancier deze aanvullende energie. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten!

  Aan het einde van het jaar, op de jaarafrekening, staat de stroom die je afnam van je energiemaatschappij, verrekend met de stroom die je zelf leverde. Dat heet salderen. Het gesaldeerde verbruik is dus de stroom die je kreeg, min de energie die je zelf opwekte. Je betaalt alleen energiebelasting, btw en leveringskosten over het gesaldeerde verbruik.

 • 2. Hoe meld ik mij aan voor salderen?

  Kies je voor een zonnestroomsysteem van Zelfstroom? Dan regelen wij de aanmelding van jouw zonnestroomsysteem bij je netbeheerder.

 • 3. Hoe kan ik zelf het salderen regelen?

  Ga je elders zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? Meld je zonnestroomsysteem dan zelf zo snel mogelijk aan bij je netbeheerder.

  Aanmelden bij je netbeheerder
  Als je energie wilt terugleveren, meld dit dan ook bij je regionale netbeheerder of via de website Energieleveren.nl. Deze website is een initiatief van de regionale netbeheerders. Als je je niet registreert, kom je namelijk ook niet in aanmerking voor een financiële vergoeding als je meer opwekt dan je verbruikt.

 • 4. Moet ik mijn energieleverancier ook op de hoogte brengen?

  Het is verstandig om je energieleverancier te laten weten dat je zelf stroom gaat opwekken.

  Aanmelden bij je energieleverancier
  Je hoeft geen nieuw energiecontract af te sluiten als je kiest voor zonnepanelen. Het is echter wel verstandig om je energieleverancier te vragen of het termijnbedrag naar beneden kan. Je gaat immers minder energie afnemen, omdat je (voor een deel) in je eigen energieverbruik voorziet. Vaak kun je termijnbedrag zelf online wijzigen.

 • 5. Wat is de salderingsgrens?

  De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die je van je energiebedrijf kreeg. Je kan dus nooit meer salderen dan hoeveel energie je geleverd hebt gekregen. Hoe hoog je salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.

 • 6. Wat gebeurt er als ik meer verbruik dan teruglever?

  Stel, je zonnepanelen hebben een opbrengst van 2.500 kWh. Zelf verbruik je daar 1.500 kWh van; de overige 1.000 kWh lever je terug aan het net. Je energiebedrijf levert je 4.000 kWh. Omdat je 1.000 kWh hebt teruggeleverd, hoef je maar voor 3.000 kWh te betalen.

 • 7. Wat gebeurt er als ik meer teruglever dan gebruik?

  Je zonnepanelen wekken 4.000 kWh op. Zelf verbruik je daar 1.500 kWh van; de overige 2.500 kWh lever je terug aan het net. Je energiebedrijf levert je 1.000 kWh. Dit is de salderingsgrens. Van de 1.000 kWh zou de teruggeleverde energie van 3.500 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 1.000 kWh, wordt er maar tot 1.000 kWh afgetrokken. Voor de 1.500 kWh die overblijft, ontvang je een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier en ligt gemiddeld tussen de €0,07 en €0,10 per kWh.

 • 8. De salderingsregeling wijzigt misschien, hoe zit dat precies?

  Doordat steeds meer mensen zonnepanelen hebben wordt er netto steeds minder stroom afgenomen en loopt de overheid hierdoor belastinginkomsten mis en de energiereuzen missen hierdoor omzet. Daarom voeren de energiereuzen een lobby om de salderingsregeling te veranderen.

  Maar minister Kamp gaf al eerder aan dat de regeling in ieder geval tot 2020 ongewijzigd is en in 2017 wordt geëvalueerd. Kamp: ‘We gaan in 2017 weliswaar evalueren, maar zoals ik in de Eerste Kamer heb gezegd, vind ik dat we in ieder geval tot 2020 de salderingsregeling overeind moeten houden. Als we de regeling gaan veranderen, zorgen we, zoals we altijd doen bij fiscale regelingen, voor een nette overgangsregeling’.

  Gezien de a.s. Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017 zal Minister Kamp dit dossier overlaten aan zijn opvolger. Het is dus realistisch dat er pas medio 2017 meer duidelijkheid komt.

 • 9. Wat kunnen we verwachten medio 2017?

  Wij verwachten dat de salderingsregeling ook na 2020 blijft bestaan.

  De regeling zal wellicht iets worden aangepast, maar blijft per saldo voor kleinverbruikers interessanter dan traditionele grijze stroom van het net. Nu is de politiek niet altijd logisch en zijn de grote energiereuzen aan de achterkant zwaar aan het lobbyen voor het afschaffen van de regeling.

  Maar wij staan er positief in en zien dat de nieuwe regering steeds bewuster wordt van de noodzaak. 

  Lees meer in ons blogartikel met 5 redenen waarom de regeling zal blijven bestaan.

 • 10. Hoe houd je het salderen bij?

  Van je energieleverancier krijg je aan het einde van het jaar een jaarafrekening. Hier staat de stroom op die je hebt afgenomen van je energiemaatschappij verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd.

  De jaarafrekening wordt gebaseerd op je energieverbruik. Heb je een slimme meter, dan worden je meterstanden automatisch doorgegeven. Heb je een conventionele energiemeter, dan moet je de meterstanden handmatig doorgeven.

Zelfstroom

INTERESSE IN ZONNEPANELEN?

DE VOORDELEN VAN KOPEN

 • A-kwaliteit zonnepanelen

 • Achteraf betalen, dus pas na de installatie

 • Je woning wordt direct meer waard

De zekerheden van Zelfstroom

Dit is wat je krijgt:
 • Compleet zonnestroomsysteem op maat

 • Opbrengstmonitoring via wifi

 • De kortst mogelijke terugverdientijd

 • Volledige montage

 • 10 jaar garantie, dus 10 jaar een gerust gevoel

 • Inruil- en verhuisservice