Zo werkt een optimizer

Zo werkt een optimizer

Een optimizer is een apparaat dat onder ieder zonnepaneel zit en werkt eigenlijk als een MPP (Maximum Power Point) tracker. Dit houdt in dat de optimizer meet wat de optimale stroomopwekking is van ieder individueel zonnepaneel. Bij een zonnestroomsysteem zonder optimizers wordt dit gemeten over de hele serie zonnepanelen, waardoor zonnepanelen die minder effectief zijn (door bijvoorbeeld schaduw) een negatieve invloed hebben op zonnepanelen die wel optimaal werken. Een optimizer zorgt er dus eigenlijk voor dat ieder paneel het maximale rendement haalt uit zijn eigen vermogen.

Wanneer hebben optimizers nut?

Eigenlijk kan gesteld worden: hoe groter het aantal zonnepanelen in jouw zonnestroomsysteem, hoe groter de kans dat optimizers nut hebben. Dit komt doordat bij een groter aantal panelen, de kans groter is dat niet alle zonnepanelen onder dezelfde condities (lees: dezelfde hellinghoek, windrichting en schaduwvorming) liggen. Dan is het verstandig om de zonnepanelen parallel geschakeld te leggen, en daar zijn optimizers voor nodig.

Heb je dus een dak waar je zonnepanelen in verschillende condities wil plaatsen? Dan hebben optimizers zeker een toegevoegde waarde.

Oftewel, optimizers hebben (vaak) nut wanneer:

  • er sprake is van schaduwval op één of meerdere panelen, bijvoorbeeld door een schoorsteen of een dakkapel;
  • er zonnepanelen in verschillende richtingen komen te liggen;
  • er zonnepanelen in verschillende hoeken komen te liggen, bijvoorbeeld door een dak met verschillende dakhellingen;
  • er mogelijk sprake is van vervuiling, bijvoorbeeld door vallend blad van een grote boom in de buurt. 

Verschil tussen micro-omvormers en optimizers

Het verschil tussen micro-omvormers en optimizers is erg klein. Het belangrijkste onderscheid is dat optimizers samenwerken met een aparte, centrale omvormer die uiteindelijk de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor je apparaten. De micro-omvormers doen zowel het optimaliseren als het omvormen van de stroom tegelijkertijd. Lees meer over het verschil tussen mircro-omvormers en optimizer

Kiezen: wel of geen optimizers?

Wanneer je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan helpen wij je natuurlijk bij het maken van de keuze voor een zonnestroomsysteem mét, of een zonnestroomsysteem zónder Power Optimizers. We kijken naar jou persoonlijke woonsituatie en luisteren naar jouw wensen. Op basis van een combinatie van die twee maken we een aanbeveling voor het beste zonnestroomsysteem. Hierin zit de keuze voor wel of geen optimizers bij inbegrepen.

Je hoeft je verder geen zorgen te maken over de eventuele aanschafprijs, want als je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan zitten daar alle benodigdheden voor het zonnestroomsysteem bij inbegrepen. Oftewel: je hoeft bij de start van het gebruik niets aan te schaffen.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig