Het verschil tussen micro-omvormers en optimizers

Het verschil tussen micro-omvormers en optimizers

Het verschil tussen micro-omvormers en optimizers is erg klein. Het belangrijkste onderscheid is dat optimizers samenwerken met een aparte, centrale omvormer die uiteindelijk de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor je apparaten. De micro-omvormers doen zowel het optimaliseren als het omvormen van de stroom tegelijkertijd.

Zowel micro-omvormers als optimizers hebben dezelfde toegevoegde waarde: het verhogen van het rendement in geval van schaduwvorming op bepaalde zonnepanelen. In principe zorgen micro-omvormers en optimizers (in samenwerking met een centrale omvormer) voor hetzelfde effect. Maar wat is dan precies het verschil tussen de twee?

De belangrijkste verschillen tussen micro-omvormers en optimizers

Zoals gezegd zijn de verschillen niet heel groot, maar ze zijn er natuurlijk wel. Allereerst is het verschil in rendement en levensduur dusdanig klein (het is allebei erg hoog), dat deze aspecten niet worden benoemd als een verschil. De belangrijkste twee verschillen die overblijven zijn:

  • Optimizers hebben een centrale omvormer nodig om mee samen te werken
  • Micro-omvormers hebben extra bekabeling nodig op het dak

Dit zijn dus verschillen die eigenlijk te klein zijn om een keuze op te baseren.

De voordelen van beide opties ten opzichte van één centrale omvormer

Eigenlijk hebben micro-omvormers en Power Optimizers meer overeenkomsten dan verschillen. De belangrijkste overeenkomsten waarmee ze zich onderscheiden van de gangbare, centrale (of string-) omvormers zijn:

  • Optimaal rendement per zonnepaneel bij schaduwvorming
  • Langere levensduur
  • Meer veiligheid
  • Monitoring op paneelniveau

Het grootste nadeel is terug te vinden in de aanschafprijs. Deze valt in bepaalde gevallen hoger uit dan bij een zonnestroomsysteem met één centrale omvormer. Maar, het feit dat je meer stroom opwekt betekent wel dat je dit sneller weer hebt terugverdiend.

Hoe maak ik de keuze tussen micro-omvormers en optimizers?

Na een eerste ‘dakcheck’ blijkt vaak al snel of micro-omvormers of optimizers de voorkeur genieten boven één centrale omvormer. Hoe maak je dan de keuze tussen de twee opties? Wij bij Zelfstroom hebben op basis van onze ervaring de conclusie getrokken dat het belangrijkste onderscheid terug te vinden is tussen verschillende leverancier. Niet het soort, maar het merk is dus wat uiteindelijk de doorslag geeft voor de beste keuze. Mede hierdoor hebben wij gekozen voor de Power Optimizers van SolarEdge. Deze leverancier is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de beste optimizers met het hoogste rendement in haar soort.

PowerOptimizers van SolarEdge

SolarEdge is sinds 2006 actief als producent van omvormers en Power Optimizers. Ze bieden omvormers aan in allerlei soorten en maten die geschikt zijn voor zeer uiteenlopende zonnestroomsystemen. Hoe groot (of klein) jouw zonnestroomsysteem ook is, SolarEdge heeft een passende oplossing. Zo bieden ze centrale omvormers aan die volledig autonoom werken, maar ook simplistische omvormers die samenwerken met optimizers zijn onderdeel van hun aanbod.

Deze Power Optimizers zorgen voor het hoogst mogelijke rendement per zonnepaneel – tot wel 98,8%. Bovendien geven zij een garantie van 25 jaar op hun Power Optimizers, waardoor je uit kunt gaan van een lange levensduur van de apparaatjes.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig