Dit is een optimizer

Dit is een optimizer

Een optimizer is een apparaatje dat onder een zonnepaneel wordt bevestigd en de prestaties van dit paneel optimaliseert. In samenwerking met de omvormer zorgt dit slimme apparaatje ervoor dat de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen op een optimale manier terecht komt bij je apparaten in huis.

Wat zijn de voordelen van optimizers?

Afhankelijk van de situatie kan een optimizer enorme voordelen bieden. Het in serie geschakeld leggen van zonnepanelen is logisch, omdat dit het meeste rendement oplevert. Maar het kan zijn dat in serie geschakelde zonnepanelen elkaar negatief beïnvloeden. Als er in die string van zonnepanelen één paneel – door bijvoorbeeld schaduwvorming – slecht presteert, dan heeft dat een negatieve invloed op de prestaties van alle panelen in die string.

Optimizers zorgen ervoor dat dit niet gebeurt. Met behulp van optimizers kunnen zonnepanelen parallel geschakeld worden. Hierdoor hebben de zonnepanelen geen negatieve invloed op elkaar. Het voordeel van optimizers zit hem dus in zonnestroomsystemen waar zonnepanelen onderhevig zijn aan verschillende condities. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoek en de richting waarin ze liggen, maar ook aan het verschil in schaduwvorming.

In de PowerOptimizers van SolarEdge zitten bovendien branddetectoren. er iets fout dreigen te gaan, dan schakelt de optimizer onmiddellijk terug naar een spanning van 1 volt per paneel. Hierdoor kan er geen brand ontstaan bij eventuele defecten. Dit zorgt voor een langere levensduur van je zonnepanelen en maakt het geheel nog een stuk veiliger ook.

Het laatste voordeel van optimizers is dat het slimme apparaatje per zonnepaneel meet wat de prestaties zijn. Hierdoor krijg je dus een veel gedetailleerder overzicht van de prestaties dan bij een systeem met slechts één omvormer.

 

De voordelen van optimizers op een rijtje

  • Optimaal rendement per zonnepaneel
  • Langere levensduur
  • Meer veiligheid
  • Monitoring op paneelniveau

De levensduur van een optimizer

Zonnepanelen gaan tegenwoordig tot wel 30 jaar mee. De levensduur van een optimizers is vrijwel gelijk aan de levensduur van zonnepanelen. Op de PowerOptimizers van SolarEdge, het merk waar we bij Zelfstroom mee werken, zit een standaard fabrieksgarantie van 25 jaar.

De plek van een optimizer

Een optimizer is een kastje ter grootte van een kleine agenda en is in het zonnestroomsysteem te vinden onder ieder zonnepaneel. Met optimizers heb je altijd nog een centrale omvormer nodig, aangezien de optimizer de gelijkstroom van de zonnepanelen niet omzet in wisselstroom. De optimizer verzamelt slechts de gelijkstroom op een optimale manier en stuurt dit door naar de omvormer, die het uiteindelijk omzet in wisselstroom.

Wel of geen optimizers?

De keuze voor optimizers in je zonnestroomsysteem is sterk afhankelijk van jouw unieke situatie. Wanneer je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan helpen wij je natuurlijk bij het maken van de keuze voor een zonnestroomsysteem mét, of een zonnestroomsysteem zónder PowerOptimizers. Het hangt van de situatie af of de panelen het best in serie- of parallel geschakeld kunnen worden.

Je hoeft je verder geen zorgen te maken over de eventuele aanschafprijs, want als je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan zitten daar alle benodigdheden voor het zonnestroomsysteem bij inbegrepen. Oftewel: je hoeft bij de start van het gebruik niets aan te schaffen.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.