Zonnepanelen leiden op twee manieren tot lagere maandlasten

Op welke manier leiden zonnepanelen tot lagere maandlasten?

Zonnepanelen leiden op twee verschillende manieren tot lagere maandlasten. De eerste en meest effectieve manier is dat je de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct verbruikt. Deze stroom heb je zelf opgewekt, dus hiervoor hoef je niks te betalen en dus bespaar je op je energierekening. Daarnaast mag je je stroom ook terugleveren aan het net. Dat heet salderen.

Opgewekte zonnestroom zelf verbruiken

Het is goed om te weten dat het voor jou het meest oplevert als je de opgewekte zonnestroom zelf direct verbruikt. Daarom is het verstandig om apparaten die je voorheen misschien ’s nachts liet draaien, bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser, nu overdag aan te zetten. Hierdoor kunnen deze apparaten werken op de stroom die opgewekt is door de zonnepanelen. Omdat je je eigen opgewekte stroom verbruikt, hoef je geen stroom af te nemen van je energieleverancier. Dit is het meest efficiënt, dus leidt dit het meest efficiënt tot lagere maandlasten.

Opgewekte zonnestroom terugleveren

Dat jij geen stroom verbruikt, betekent natuurlijk niet dat jouw zonnepanelen geen stroom opwekken. Is de zon er (zelfs al zit hij achter de wolken), dan wekken jouw zonnepanelen stroom op. Alle zonnestroom die jij niet direct verbruikt, wordt automatisch teruggeleverd aan je energieleverancier. Momenteel wordt de hoeveelheid kWh die jij teruglevert direct afgetrokken van jouw energierekening. Dat wordt ook wel ‘salderen’ genoemd. Salderen wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de overheid, maar vanaf 2023 wordt deze subsidie langzaam afgebouwd en in 2031 zal salderen niet meer mogelijk zijn. Wel krijg je dan een terugleververgoeding van je energieleverancier, maar die vergoeding zal lager zijn dan het bedrag dat je betaalt per kWh. Hierdoor zal je in de toekomst relatief minder verdienen aan teruggeleverde stroom, dus is het nog belangrijker om zo veel mogelijk van jouw opgewekte stroom direct zelf te verbruiken.

Zonnepanelen kopen of huren

Er zit qua opbrengsten natuurlijk wel een verschil tussen het kopen en het huren van zonnepanelen. Als je zonnepanelen koopt, doe je een investering (waarschijnlijk tussen de € 3000 en € 6000), die je in de jaren die volgen terugverdient, waarna je winst gaat maken. Als je zonnepanelen huurt, hoef je geen investering te doen, ga je meteen besparen op je energierekening, maar bespaar je minder per maand, omdat je huur moet betalen voor de zonnepanelen. Je kunt voor beide opties vrijblijvend een offerte aanvragen bij Zelfstroom.

Als je nog niet weet of je dak geschikt is, kun je ook eerst beginnen met een dakcheck.

Offerte aanvragen zonnepanelen huren Offerte aanvragen zonnepanelen kopen