Dit is de opbrengst van zonnepanelen

Deze 7 factoren bepalen de opbrengst van je zonnepanelen

Kies je voor zonnepanelen, dan is het fijn als de opbrengst zo hoog mogelijk is. Logisch, want deze zelfopgewekte energie is goedkoop en gebruik je direct voor jouw huishoudelijke apparaten. Voor een deel heb je zelf invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Toch zijn er ook factoren waar je minder of zelfs geen grip op hebt. We nemen je mee in de belangrijkste factoren die bepalend zijn voor het rendement van jouw panelen.

1. Het aantal zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Tijdens een gratis adviesgesprek berekenen we binnen 10 minuten hoeveel panelen je nodig hebt en kwijt kunt. Om te achterhalen hoeveel zonnepanelen op het dak van je huis passen, kijken we naar de beschikbare dakoppervlakte en het formaat van de zonnepanelen. Daarnaast houden we rekening met schaduw en eventuele obstakels, zoals een schoorsteen of dakkapel

2. Het vermogen van de zonnepanelen

Naast het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt op je dak, is het soort zonnepaneel dat je kiest en het vermogen hiervan van invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m2. Hoe groter het vermogen van het zonnepaneel, hoe hoger de opbrengst. Bij ons heb je de keuze uit de volgende twee varianten:

  • LONGi Full Black 425 Wp
  • LONGi Black White 435 Wp

De LONGi Black White heeft een vermogen van 435 Wattpiek en een verwachte opbrengst van 4.133 kWh per jaar bij 10 panelen (Wattpiek x 0,95). De LONGi Full Black heeft een vermogen van 425 Wattpiek en een verwachte opbrengst van 4.038 kWh (Wattpiek x 0,95). Naast een mooie opbrengst, betekent een hoger rendement dat je minder panelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Dit is de opbrengst van zonnepanelen

3. De positie van je dak én zonnepanelen

De hellingshoek en richting waarin de zonnepanelen op je dak liggen, hebben een directe invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Liggen jouw zonnepanelen op het zuiden en in een hellingshoek van 30° tot 40°, dan presteren jouw zonnepanelen op het maximale vermogen. Is je dak gericht op het westen of oosten? Dan wekken de panelen minder stroom op in vergelijking met een dak op het zuiden. Maar ook met een dak op het westen of oosten zullen je zonnepanelen nog voldoende stroom opwekken. De hellingshoek en richting van de panelen hebben dus een directe invloed en zullen tijdens de dakcheck uitgebreid onderzocht worden.

4. Weersomstandigheden

Je zult misschien verwachten dat de opbrengst van je zonnepanelen op een bewolkte dag lager is dan tijdens een zonnige zomerdag. Toch is dat niet het geval! De dagen mét bewolking leveren namelijk de hoogste pieken in de productie van zonne-energie op. En dat komt door de reflectie van het zonlicht op de wolken. Over het algemeen is het rendement van je zonnepanelen in de maanden april t/m augustus het hoogst. Maar ook bij een bewolkte dag kunnen je panelen dus nog steeds een geweldig rendement opleveren.

5. Schaduw op zonnepanelen

Ook schaduw op je zonnepanelen heeft een grote impact op de opbrengst. Zeker wanneer een hoge boom (bijvoorbeeld in jouw tuin) op vaste tijden zorgt voor schaduw op de helft van je panelen. Omdat de effecten van schaduwvorming voor iedereen verschillend zijn, wordt hier bij een offerte op maat nadrukkelijk bij stil gestaan. Met een legplan geven we je het juiste advies, zodat de kans op schaduw op je zonnepanelen zo klein mogelijk is.

6. De regio waar je woont

Het aantal zonuren in Nederland is afhankelijk van de regio waar je woont. Zo is het aantal zonuren in het Westen hoger dan in het Oosten. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van de zonnepanelen. Vooral in het voorjaar en de zomer is het in de kustprovincies zonniger dan in het binnenland. Dat betekent niet dat zonnepanelen in het binnenland niet rendabel zijn, maar voor het beste resultaat moet je misschien toch eens over een verhuizing nadenken ;).

7. Overige factoren

Naast bovenstaande punten zijn er nog een aantal overige factoren die invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Zo treden er altijd nog wat verliezen op door randvoorwaarden zoals bekabeling, het verlies door warmte en het verlies door de omvormer. Deze verliezen zijn gelukkig niet heel groot. In onderstaande voorbeeldberekening houden we rekening met een gemiddeld verlies door randzaken.

Voorbeeldberekening opbrengst zonnepanelen

Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen nemen we een dak, midden in het land, gelegen op het zuidoosten, waarop 10 zonnepanelen met een vermogen van 435 Wp in een hellingshoek van 36° liggen. Voor deze berekening gaan we uit van goede weersomstandigheden (exclusief schaduwvorming dus), waarvoor een gemiddelde opbrengst van 0,95 kWh per Wp per jaar wordt gehanteerd. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 4.133 kWh aan stroom per jaar. Dat brengt ons bij de volgende berekening:  

  • 10 (zonnepanelen) x 435 Wp (vermogen per paneel) = 4.350 Wp (totaal vermogen zonnestroomsysteem)
  • 4.350 Wp x 0,95 (gemiddelde opbrengst bij gunstige omstandigheden) = 4.133 kWh
  • Met zonnepanelen betaal je voor deze 4.133 kWh gemiddeld € 0,21 per kWh, wat goedkoper is dan de gemiddelde stroomprijs van € 0,36 bij de energieleveranciers

Besparen zonder zelf te investeren?

Ontdek wat zonnepanelen huren je kan opleveren.

Opbrengst van zonnepanelen huren