Dit is de opbrengst van zonnepanelen

Dit is de opbrengst van zonnepanelen

Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, dien je op een aantal factoren te letten. Deze factoren bespreken we hieronder, waarna we onderaan met behulp van een voorbeeldberekening laten zien hoe jij de opbrengst van jouw (toekomstige) zonnepanelen kunt berekenen.

Het vermogen van de zonnepanelen

Het belangrijkste om te berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen zijn is natuurlijk het vermogen van de zonnepanelen en de hoeveelheid die je op je dak kunt leggen. Dit staat aan de basis van de berekening wat de opbrengst van een zonnestroomsysteem kan zijn. Meer dan het vermogen van de zonnepanelen kun je natuurlijk niet opwekken. Met het vermogen van 375 Wp van onze zonnepanelen zitten we redelijk hoog in de markt qua vermogen. Voor de voorbeeldberekening gaan we uit van 10 zonnepanelen met een vermogen van 375 Wp per zonnepaneel.

De invloed van de hellingshoek en richting op de opbrengst van zonnepanelen

De hellingshoek en richting waarin de zonnepanelen op je dak liggen, hebben een directe invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Liggen jouw zonnepanelen op de zuidkant en in een hellingshoek van tussen de 30° en 40°, dan presteren jouw zonnepanelen op het maximale vermogen. Liggen ze in een andere hellingshoek, dan kan het zijn dat jouw zonnepanelen minder goed presteren. Hellingshoek en richting hebben dus een grote invloed, dat zullen dus ook twee van de eerste dingen zijn die bekeken worden als de geschiktheid van een dak onderzocht wordt. Hieronder zie je in een overzicht van de verwachte opbrengsten bij verschillende hellingshoeken in de richting van zuidoost tot zuidwest. In de voorbeeldberekening wordt gerekend met een zuidoost ligging en een hellingshoek van 30 graden, wat betekent dat de powerfactor 0,95 is. De powerfactor wordt bepaald door de instraling op de panelen, de richting van de zon, schaduw en hellingshoek.

De invloed van de locatie op de opbrengst van zonnepanelen

Naast de richting waarin de zonnepanelen liggen, heeft ook de locatie waar de panelen liggen een invloed op de opbrengst. Dit heeft te maken met het aantal zonuren die op de locatie worden verwacht. Binnen Nederland is die verdeling als volgt. In de voorbeeldberekening wordt gerekend met een gemiddeld aantal zonuren in Nederland.

De invloed van schaduwvorming op de opbrengst van zonnepanelen

Natuurlijk heeft schaduwvorming een grote invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Zeker wanneer bijvoorbeeld een boom op bepaalde tijden zorgt voor schaduw op de helft van je zonnepanelen, kan het verschil aanzienlijk zijn. Omdat de effecten van schaduwvorming zo verschillend zijn voor iedereen, is er in de voorbeeldberekening geen rekening gehouden met schaduwvorming. Bij een offerte op maat doen we dat natuurlijk wel. Maak hiervoor een belafspraak – dan krijg je meteen het juiste advies.

De invloed van overige factoren op de opbrengst van zonnepanelen

Er zijn nog overige factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen op je dak. Er treden altijd nog wat verliezen op door randvoorwaarden zoals bekabeling, het verlies door warmte en het verlies door de omvormer. Deze verliezen zijn echter niet heel groot. Voor de voorbeeldberekening is rekening gehouden met een gemiddeld verlies.

De kosten van de stroom die je (niet) geleverd krijgt

De uiteindelijke kWh die je zonnepanelen opleveren bespaar jij natuurlijk op je energierekening. Om dit bedrag te berekenen zijn we in de voorbeeldberekening uitgegaan van een gemiddelde prijs van € 0,23 per kWh.

Voorbeeldberekening opbrengst zonnepanelen

We hebben een dak, midden in het land, gelegen op het zuidoosten waarop 10 zonnepanelen met een vermogen van 375 Wp in een hellingshoek van 30° liggen. Voor deze berekening gaan we uit van de goede omstandigheden in Nederland (exclusief schaduwvorming dus), waarvoor een gemiddelde opbrengst kan worden gehanteerd van 0,95 kWh per Wp per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 4.000 kWh per jaar aan stroom. Dat brengt ons bij de volgende berekening. 

10 (zonnepanelen) x 375 Wp (vermogen per paneel) = 3.750 Wp (totaal vermogen zonnestroomsysteem).

3.750 Wp x 0,95 (algemene omrekennorm van 1 Wp vermogen naar 1 kWh per jaar) = 3.563 kWh.

3.563 kWh besparing tegen een prijs van € 0,2327 per kWh = € 829 besparing per jaar.

 

Besparen zonder zelf te investeren?

Ontdek wat zonnepanelen huren je kan opleveren.

Opbrengst van zonnepanelen huren

Doe de dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.