Zo werkt een omvormer

Zo werkt een omvormer

Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten deze om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt naar een omvormer gestuurd, waardoor de omvormer aanspringt en begint te werken. De omvormer ‘weet’ als het ware welke stoom jouw apparaten en het openbare net nodig hebben, namelijk: wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom voor de apparaten in huis. Daarnaast beschikken veel omvormers ook over een meetfunctie, waarmee gemeten wordt hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt. In combinatie met de Zelfstroom app biedt deze functie een mooie inkijk op de werking van jouw zonnestroomsysteem.

Waarom is een omvormer zo belangrijk?

Gelijkstroom, de stroom die opgewekt wordt door jouw zonnepanelen, is niet geschikt om de apparaten in huis te laten werken. Daarnaast schijnt de zon natuurlijk nooit even hard. Zo kan de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt erg schommelen. Die gelijkstroom loopt vanuit de zonnepanelen naar de omvormer, die springt bij een bepaalde minimumspanning aan en gaat aan het werk. Neem je broodrooster als voorbeeld. Die broodrooster kan 700 volt gelijkstroom niet verdragen, maar hij heeft wel 220 volt wisselstroom nodig om jouw brood te kunnen roosteren. De omvormer zet de instabiele gelijkstroom (van bijvoorbeeld wel 700 volt) om in stabiele wisselstroom, waardoor jouw broodrooster werkt zoals het hoort. Ook het openbare elektriciteitsnet kan geen instabiele gelijkstroom verdragen, maar heeft stabiele wisselstroom nodig.

Huren van zonnepanelen

Bij Zelfstroom bieden we de mogelijkheid om zonnepanelen te huren of te kopen. En met zonnepanelen bedoelen we eigenlijk het gehele zonnestroomsysteem. Want als je zonnepanelen huurt, krijg je er alles wat je nodig hebt bij: van zonnepanelen en omvormer, tot aan de aansluiting in de meterkast en eventuele optimizers. Onze specialistische partners zorgen er bovendien voor dat het geheel optimaal afgestemd is op jouw persoonlijke woonsituatie.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig