Dit is een omvormer

Dit is een omvormer

Jouw zonnepanelen wekken gelijkstroom op en jouw elektrische apparaten werken op stabiele wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat instabiele gelijkstroom wordt omgezet in stabiele wisselstroom, zodat jouw apparaten kunnen werken. De omvormer is dus van essentieel belang voor het functioneren van het zonnestroomsysteem.

Daarnaast kun je de omvormer verbinden met de internetverbinding bij je thuis, waardoor je de opwekgegevens van de zonnepanelen in kan zien in de Zelfstroom app. Zo weet je precies hoeveel stroom jouw zonnestroomsysteem opwekt.

Waar hangt een omvormer in huis?

Vaak hangt de omvormer op je zolder, zo dicht mogelijk bij het dak. Dat is de meest logische plaats, aangezien hij dan zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen hangt.

Daarnaast was het feit dat een omvormer in werking een licht zoemgeluid maakte ook een reden dat de omvormer op een ‘afgelegen plek’ in huis hing, maar met de vrijwel geluidloze omvormers vandaag de dag heb je daar geen last meer van.

De levensduur van een omvormer

Zonnepanelen gaan tegenwoordig tot wel 30 jaar mee. De levensduur van een omvormer bedraagt ongeveer de helft, met zo’n 15 jaar.

Naar alle waarschijnlijkheid heb je dan ook twee omvormers nodig om de levensduur van de zonnepanelen optimaal te benutten. Maar, dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie, kost diezelfde omvormer over 15 jaar slechts een fractie van de huidige aanschafprijs.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt. De meest gangbare omvormers zijn de centrale omvormers. Dit is het kastje dat met een kabel verbonden is aan de zonnepanelen aan de ene kant, en met de meterkast aan de andere kant. Maar er zijn bijvoorbeeld ook micro-omvormers die direct onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Ook worden omvormers gebruikt bij complete zonne-energieparken. Zo’n omvormer kan de omvang hebben van een grote zeecontainer.

De belangrijkste factoren die invloed hebben op de keuze van een omvormer zijn: het aantal zonnepanelen dat er geplaatst kan worden én het feit of de zonnepanelen in serie of parallel geschakeld zijn. Zelfstroom maakt gebruik van de omvormers van het merk Growatt voor serie – en SolarEdge voor parallel geschakelde zonnepanelen.

De gangbare omvormers voor in huis kunnen verschillen in kleur, vorm, en minimale en maximale verwerkingsspanning. vind je meer informatie over de verschillende soorten omvormers die Zelfstroom gebruikt.

Zonnepanelen huren

Wanneer je zonnepanelen huurt bij Zelfstroom, dan zit de omvormer daarbij inbegrepen. Oftewel: je hoeft bij de start van het gebruik niets aan te schaffen. Als hij binnen de huurperiode (van 10 of 15 jaar) kapot gaat, wordt hij kosteloos vervangen. Begeeft hij het na de huurperiode, dan is de aanschaf van een nieuwe omvormer voor eigen rekening. De kans is echter groot dat je tegen die tijd al vele malen meer bespaard hebt dan de kosten van een nieuwe omvormer.

Start met een dakcheck

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.