Deze soorten omvormers bestaan er

Welke soorten omvormers bestaan er?

Er bestaan micro-omvormers ter grootte van een klein toetsenbord die aangesloten worden op één zonnepaneel. Er bestaan ook omvormers ter grootte van een grote zeecontainer die dienst doen bij complete zonne-energiecentrales. Omvormers zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar wij houden het hier bij de omvormers die geschikt zijn voor een zonnestroomsysteem bij jou thuis. We onderscheiden de zogeheten string-omvormers en micro-omvormers. Ook vertellen we je wat optimizers zijn, aangezien deze – indien geïnstalleerd – samenwerken met een omvormer.

String-omvormers

Dit zijn de meest gangbare omvormers. Deze centrale omvormers vind je veelal terug in de vorm van een soort computerkastje en hangen vaak op zolder van een huis. Ze zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom voor je apparaten in huis. Centrale omvormers zijn relatief simplistisch en goedkoop in aanschaf. Ze zijn bij uitstek geschikt voor een compact zonnestroomsysteem waarin alle zonnepanelen onder dezelfde condities verkeren en in serie geschakeld zijn.

De term ‘string’ komt van het feit dat de omvormers aangesloten zijn op een ‘string’ in serie geschakelde zonnepanelen. Afhankelijk van de omvormer, kunnen meerdere strings op de omvormer aangesloten worden. Deze strings moeten een minimum spanning veroorzaken om de omvormer aan te laten springen. Om het juiste vermogen van de omvormer te kiezen, is het belangrijk om te weten wat de verwachte stroomopwekking is van de zonnepanelen.

Deze soorten omvormers bestaan er
  1. Belangrijkste voordelen van string-omvormers
    • Relatief redelijk goedkoop in aanschaf
    • Relatief redelijk makkelijk in onderhoud
    • Relatief redelijk makkelijk te installeren
    • Verschillende strings kunnen in verschillende richtingen liggen
  2. Belangrijkste nadelen van string-omvormers
    • Zonnepanelen binnen dezelfde string kunnen een negatieve invloed hebben op elkaar
    • Relatief korte levensduur
    • Monitoring gebeurt op totaalniveau (niet erg gedetailleerd)

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn omvormers op paneelniveau. Het zijn kleine, geraffineerde omvormers in de vorm van kleine kastjes die onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Vanuit hier zetten ze de gelijkstroom van het paneel meteen om in wisselstroom en sturen dit door naar de meterkast. Er is geen aparte kast voor nodig binnenshuis. De gegevens worden nauwkeurig geregistreerd en het rendement is een stuk hoger dan bij een centrale omvormer. Dit is vooral te danken aan het feit dat de zonnepanelen parallel geschakeld zijn, waardoor de zonnepanelen geen negatieve invloed op elkaar kunnen hebben.

Deze soorten omvormers bestaan er
  1. Belangrijkste voordelen micro-omvormers
    • Optimaal rendement, ook bij eventuele schaduwvorming
    • Relatief lange levensduur
    • Monitoring gebeurt op paneelniveau (erg gedetailleerd)
  2. Belangrijkste nadelen micro-omvormers
    • Relatief duur in aanschaf
    • Relatief moeilijk te installeren
    • Relatief moeilijk in onderhoud (zitten op het dak onder de panelen)

Power Optimizers

Een zonnestroomsysteem met Power Optimizers en een centrale (string-)omvormer is sterk vergelijkbaar met dat van micro-omvormers. Optimizers zijn, net als micro-omvormers, kleine slimme kastjes die onder ieder zonnepaneel geplaats worden. Deze optimaliseren de werking van de zonnepanelen, maar laten het omvormen van de stroom over aan een centrale omvormer binnenshuis. Het voordeel hiervan is dat de zonnepanelen in alle situaties optimaal (optimizers) hun werk blijven doen, maar dat wel alles via een omvormer omgezet wordt. Bij Zelfstroom maken we veel gebruik van deze Power Optimizers bij parallel geschakelde zonnestroomsystemen. De verschillen tussen een systeem met Power Optimizers of micro-omvormers zijn nagenoeg onvindbaar. Waar de verschillen wel in zitten: de leveranciers van de apparatuur.

Deze soorten omvormers bestaan er
  1. Belangrijkste voordelen optimizers
    • Optimaal rendement, ook bij eventuele schaduwvorming
    • Relatief lange levensduur (25 jaar garantie)
    • Monitoring gebeurt op paneelniveau (erg gedetailleerd)
  1. Belangrijkste nadelen optimizers
    • Relatief duur in aanschaf
    • Relatief redelijk moeilijk te installeren
    • Relatief moeilijk in onderhoud (zitten op het dak onder de panelen)

Hoe maak ik de juiste keuze voor een omvormer?

We helpen je hier natuurlijk graag bij. Wij gaan voor jou aan de slag en kijken welke omvormer het best past bij jouw woonsituatie. Op basis daarvan zullen we je advies geven. Wij maken de keuze dus niet voor je, maar we geven wel een transparant en onderbouwd advies. De ligging van je huis en de grootte van het dak geven vaak al een duidelijk beeld van de situatie, waardoor de keuze voor een bepaalde vorm erg voor de hand ligt. We maken het je graag gemakkelijk door die situatie duidelijk voor je te schetsen. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan en één van adviseurs van Zelfstroom helpen je graag verder.

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig