Een omvormer, wat is dat precies?

Wat is een omvormer?

Jouw zonnepanelen wekken gelijkstroom op en jouw elektrische apparaten werken op stabiele wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat instabiele gelijkstroom wordt omgezet in stabiele wisselstroom, zodat jouw apparaten kunnen werken. De omvormer is dus van essentieel belang voor het functioneren van het zonnestroomsysteem.

Daarnaast kun je de omvormer verbinden met de internetverbinding bij je thuis, waardoor je de opwekgegevens van de zonnepanelen in kan zien in de Zelfstroom app. Zo weet je precies hoeveel stroom jouw zonnestroomsysteem opwekt. Vaak hangt de omvormer op je zolder, zo dicht mogelijk bij het dak. Dat is de meest logische plaats, aangezien hij dan zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen hangt.

Hoe werkt een omvormer?

Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten deze om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt naar een omvormer gestuurd, waardoor de omvormer aanspringt en begint te werken. De omvormer ‘weet’ als het ware welke stroom jouw apparaten en het openbare net nodig hebben, namelijk: wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom voor de apparaten in huis. Daarnaast beschikken veel omvormers ook over een meetfunctie, waarmee gemeten wordt hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt. In combinatie met de Zelfstroom app biedt deze functie een mooie inkijk op de werking van jouw zonnestroomsysteem.

Zo werkt een omvormer

De levensduur van een omvormer

Zonnepanelen gaan tegenwoordig tot wel 30 jaar mee. De levensduur van een omvormer bedraagt ongeveer de helft, met zo’n 15 jaar.

Naar alle waarschijnlijkheid heb je dan ook twee omvormers nodig om de levensduur van de zonnepanelen optimaal te benutten. Maar, dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie, kost diezelfde omvormer over 15 jaar slechts een fractie van de huidige aanschafprijs.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt. De meest gangbare omvormers zijn de centrale omvormers. Dit is het kastje dat met een kabel verbonden is aan de zonnepanelen aan de ene kant, en met de meterkast aan de andere kant. Maar er zijn bijvoorbeeld ook micro-omvormers die direct onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Ook worden omvormers gebruikt bij complete zonne-energieparken. Zo’n omvormer kan de omvang hebben van een grote zeecontainer.

De belangrijkste factoren die invloed hebben op de keuze van een omvormer zijn: het aantal zonnepanelen dat er geplaatst kan worden én het feit of de zonnepanelen in serie of parallel geschakeld zijn. Zelfstroom maakt gebruik van de omvormers van het merk Growatt voor serie – en SolarEdge voor parallel geschakelde zonnepanelen.

De gangbare omvormers voor in huis kunnen verschillen in kleur, vorm, en minimale en maximale verwerkingsspanning.

Soorten omvormers

Omvormer Growatt

Omvormer voor in serie geschakelde zonnepanelen

Garantieperiode: Standaard: 10 jaar

Wij kiezen voor Growatt als onze vaste leverancier van omvormers voor in serie geschakelde zonnepanelen, omdat het een A-merk is op het gebied van omvormers. De kwaliteit die Growatt levert is hoogwaardig, het loopt voor op andere merken op het gebied van innovaties en de garantieperiode van 10 jaar biedt de zekerheid die je graag wil hebben bij een dergelijk apparaat in je zonnestroomsysteem. Bovendien zijn het simpelweg dé optimale omvormers voor de in serie geschakelde zonnepanelen.

Omvormer Growatt

Omvormer SolarEdge

Omvormer voor parallel geschakelde zonnepanelen

Garantieperiode: Standaard: 12 jaar (mogelijke verlenging 20/25 jaar)

De SolarEdge omvormers zijn wat ons betreft de beste keuze op het gebied van omvormers voor parallel geschakelde zonnepanelen. Met behulp van de optimizers in het systeem, biedt SolarEdge slimme omvormers die altijd zorgen voor het hoogst haalbare rendement. En met een garantieperiode van 12 jaar op de omvormer (ook 15 of 20 jaar mogelijk*) en maar liefst 25 jaar op de optimizers heb je de zekerheid van een lange levensduur van je zonnestroomsysteem.

Omvormer SolarEdge

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig