Oost-west opstelling zonnepanelen: wat is dat?

Wat is een oost-west opstelling van zonnepanelen?

De oost-west opstelling van zonnepanelen is een manier waarop zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een plat dak. Het is een alternatief op de opstelling richting het zuiden, die met bepaalde dakoppervlaktes kan zorgen voor een hoger totaal rendement.

Zonnepanelen brengen het meeste op als ze naar het zuiden gericht zijn en in een hellingshoek van zo’n 36 graden liggen. Dus ook op een plat dak lijkt deze optie het meest voor de hand liggend. Echter, door de hellingshoek dient er voldoende ruimte tussen de zonnepanelen te zitten in verband met schaduwval. Daardoor kan het bij een plat dak met een kleinere oppervlakte beter zijn om de zonnepanelen in een oost-west opstelling te leggen. De zonnepanelen komen dan in twee rijen in een hellingshoek van 10 graden met hun rug tegen elkaar aan te liggen zoals op de afbeelding hieronder.

Oost-west opstelling zonnepanelen: wat is dat?

Voordelen oost-west opstelling zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel is dat er meer zonnepanelen passen op hetzelfde dakoppervlak, zonder dat er schaduw valt op de zonnepanelen. Het kan dus zijn dat op een kleiner dak, waar het plaatsen van twee rijen in een opstelling richting het zuiden niet mogelijk is, het uiteindelijke totale rendement hoger is als de zonnepanelen in een oost-west opstelling worden geplaatst.

Nadelen oost-west opstelling zonnepanelen

Als je zonnepanelen in een oost-west opstelling plaatst, brengt dat per zonnepaneel minder op dan wanneer je zonnepanelen in een zuid opstelling plaatst. Je kunt meer zonnepanelen kwijt op je dak, wat betekent dat de aanschafprijs hoger is (meer zonnepanelen) dan bij een opstelling waarbij de zonnepanelen in het zuiden gericht zijn.

Wanneer kies je voor een oost-west opstelling?

Dit is geheel afhankelijk van de afmetingen van je plat dak. Door middel van een berekening kun je de kosten en de verwachte opbrengsten van beide opties berekenen. De beste graadmeters om de opties te vergelijken zijn de terugverdientijd (hoe lang duurt het voor je je investering hebt terugverdiend) en de netto contante waarde (de uiteindelijk opbrengst van je investering na de gehele looptijd). Bereken deze twee cijfers voor beide opties en maak aan de hand daarvan de beslissing. Het gaat hier om een redelijk ingewikkelde berekening, dus is het verstandig om hier een deskundige voor in te schakelen. Bij Zelfstroom helpen we je daar natuurlijk graag bij.

Vraag een vrijblijvende offerte aan en Zelfstroom zal de meest rendabele optie aan je voorleggen.

Nog geen zonnepanelen op jouw dak?

Wil je weten of jouw dak überhaupt geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan de snel de dakcheck. Want of je nu besluit om zonnepanelen te huren of te kopen, je bent altijd kostenbesparend én milieuvriendelijk bezig. Maar hoeveel kun je nu precies besparen met zonnepanelen op je dak?

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen de adviseurs van Zelfstroom  je altijd vrijblijvend advies geven op basis van jouw situatie. Dat doen ze graag en geheel vrijblijvend voor je. Vul hier je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoeveel jij kan besparen.