Welke montagesystemen heeft Zelfstroom?

Welke montagesystemen heeft Zelfstroom?

Het plaatsen van de zonnepanelen en het bijbehorende systeem kent verschillende stappen. Allereerst wordt het montagesysteem geïnstalleerd. Vervolgens worden de zonnepanelen daarop gemonteerd. Daarna wordt de omvormer in het huis geïnstalleerd (bijvoorbeeld op de zolder), waarna als laatste stap het systeem wordt aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering in de meterkast. En: onze monteurs gaan natuurlijk niet weg zonder het hele systeem grondig te testen.

De meterkast

Als je alleen zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je nog geen gebruik maken van zonne-energie. Daarvoor moeten de zonnepanelen ook binnenshuis worden aangesloten. Dat gebeurt in de meterkast. Die aansluiting in de meterkast is nodig om drie belangrijke redenen. Allereerst natuurlijk om de stroom te verdelen naar jouw apparaten in huis. Ten tweede zorgt de aansluiting in de meterkast ervoor dat de overtollig opgewekte stroom teruggeleverd kan worden aan het openbare net. En de laatste reden: extra veiligheid.

Zelfstroom montagesystemen

Of je nu een plat dak hebt of een schuin dak met dakpannen, zonnepanelen kun je natuurlijk niet zomaar los op je dak leggen. Om de zonnepanelen stevig op het dak te monteren werken we daarom met montagesystemen. We maken onderscheid in twee soorten systemen: een systeem voor een dak met dakpannen en een systeem voor plat dak.

Montage schuine daken

Schuine daken betekenen negen van de tien keer daken met dakpannen. Dit zijn meteen ook de meest voorkomende daken waarop zonnepanelen bevestigd worden. Bij het monteren van zonnepanelen op dit soort daken wordt veelal gebruikgemaakt van ingenieuze dakhaken die ervoor zorgen dat het montagesysteem aan de dakpanlatten bevestigd worden. Met behulp van deze dakhaken en de montagerails wordt de basis van het systeem opgezet, waarna met behulp van een paneelklem, eindklemmen en montage schroeven de zonnepanelen op het systeem worden vastgeklemd. Ook hier is de aerodynamica en stevigheid van het systeem is belangrijk, aangezien er tijdens de lange levensduur van de zonnepanelen best eens een fikse windvlaag de kop op kan steken.

Voor het bevestigen van zonnepanelen op schuine daken met dakpannen maken we bij Zelfstroom gebruik van het montagesysteem van A-merk ClickFit Evo. Een montagesystemen van A-kwaliteit met gegarandeerd een lange levensduur.

Montage plat dak

Bij een montagesysteem voor een plat dak zijn een aantal aspecten van belang. Zo moet het systeem ervoor zorgen dat de zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek komen te liggen. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de richting waarin de zonnepanelen komen te liggen. Een montagesysteem voor een plat dak moet dus kunnen variëren in die hellingshoek om een optimale energieopwekking te kunnen garanderen. Daarnaast is het belangrijk dat het systeem aerodynamisch en stevig is, aangezien de zonnepanelen niet plat op dak komen te liggen. Tijdens de levensduur van de zonnepanelen (zo’n dertig jaar) krijgt het systeem ongetwijfeld te maken met stormachtig weer. Ook daar moet het systeem tegen bestand zijn.

Omdat een plat dak geen dakpanlatten heeft, kan het systeem daar natuurlijk niet op bevestigd worden. Om ervoor te zorgen dat het systeem toch stevig op het dak bevestigd wordt, wordt er vaak op tactische plaatsen ballast geplaatst. Voor het bevestigen van zonnepanelen op platte daken maken we bij Zelfstroom gebruik van twee A-merken montagesystemen, namelijk SOLARSTELL Connect en FlatFix Fusion.

Onze adviseurs helpen je bij de keuze voor het juiste montagesysteem. Door onze lange ervaring met veel gemonteerde zonnestroomsystemen hebben we inmiddels de drie beste leveranciers van montagesystemen uit weten te kiezen.