Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen, dan wil je jouw investering natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Logisch, want vanaf dat moment ga je winst maken! Maar hoe wordt de terugverdientijd van zonnepanelen berekend? En wat zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden? In dit artikel vertellen we het je.

Welke factoren bepalen de terugverdientijd van jouw zonnepanelen?

Een aantal jaar geleden lag de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 10 en 15 jaar. Tegenwoordig liggen de kosten voor zonnepanelen een stuk lager en zijn de prestaties van de panelen alleen maar beter geworden. Hierdoor is de terugverdientijd van de zonnepanelen flink gedaald. Binnen welke termijn jij je zonnepanelen terugverdient is van een aantal factoren afhankelijk. We zetten de belangrijkste op een rij.

1. De aanschafprijs van de zonnepanelen

De aanschafprijs van de zonnepanelen is de prijs die je betaalt voor een compleet systeem. Voor een compleet systeem met 10 zonnepanelen betaal je bij ons een bedrag van € 4.722 inclusief 0% btw. Heb je de aanschafprijs terugverdiend? Dan is alle stroom die je daarna opwekt pure winst. Bij Zelfstroom kies je voor een kwalitatief systeem tegen een voordelige prijs. Daarnaast wordt het systeem helemaal gratis bij je geïnstalleerd. Ideaal toch?

2. De opbrengst van je zonnepanelen

Het tweede onderdeel dat bepalend is voor de terugverdientijd van jouw zonnepanelen is de opbrengst van de panelen. Hoe meer stroom jouw installatie jaarlijks opwekt, hoe lager de stroomprijs per kWh. De belangrijkste zaken die van invloed zijn op het rendement van je panelen?

 • Het vermogen van de zonnepanelen
  Hoe groter het vermogen van de zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Bij ons heb je de keuze uit twee modellen: de LONGi Solar Full Black met een vermogen van 425 Wp of de Black White variant met een vermogen van 435 Wp.
 • Richting van het dak
  Ook de richting van je dak is van invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Zo krijgt een dak op het zuiden het meeste zonuren en levert dit over het algemeen ook de hoogste opbrengst op.
 • Weersomstandigheden
  Hier heb je zelf weinig invloed op. De ene dag wekt jouw systeem nu eenmaal meer op dan op een andere dag. Gelukkig werken zonnepanelen niet alleen bij fel zonlicht. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op.

3. Het stroomtarief in de markt

Jouw besparing met zonnepanelen berekenen we aan de hand van het stroomtarief in de markt. Hoe hoger het stroomtarief bij de energieleverancier, des te meer voordeel jij behaalt met zonnepanelen. Op dit moment betaal je bij de energieleverancier gemiddeld € 0,36 per kWh. Ligt dit bedrag hoger? Dan is jouw eigen opgewekte stroom direct meer waard. Zo wordt de terugverdientijd van jouw installatie korter.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van zonnepanelen kunnen we het beste berekenen met behulp van een voorbeeld. Een compleet zonnestroomsysteem met 10 panelen kost bij ons gemiddeld € 4.722 inclusief 0% btw. Omdat je jaarlijks zo’n € 1.487 op je energiekosten bespaart, verdien je jouw installatie in een kleine 3 jaar terug (€ 4.722 / € 1.487 = 3,2 jaar).*

* In dit voorbeeld gaan we uit van 10 panelen met een vermogen van 435 Wp en een opbrengst van 4.133 kWh per jaar. Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,36 per kWh bij de energieleverancier.

Voorbeeldberekening

 • Kosten zonnestroomsysteem

  • Compleet zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen € 4.722
  • Vakkundige installatie door eigen monteurs € 0
  • Totale kosten € 4.722
 • Berekening terugverdientijd

  • Nettokosten € 4.722
  • Waarde opgewekte stroom € 1.487
  • Terugverdientijd 3,2 jaar

Na hoeveel jaar heb je zonnepanelen terugverdiend?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt bij ons momenteel rond de 3 jaar. Na deze jaren heb je de aanschafprijs van de zonnepanelen helemaal terugverdiend en is de stroom die je opwekt pure winst. Gemiddeld gaan onze zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Dat betekent dat je nog tenminste 22 jaar winst maakt met jouw zonnepanelen.

Benieuwd naar jouw besparing?

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.