Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Een belangrijke vraag als je van plan bent om zonnepanelen te kopen. Want, zodra je jouw investering in zonnepanelen hebt terugverdiend, ga je winst maken! Benieuwd wat de terugverdientijd bij zonnepanelen is? En welke zaken invloed hebben op de terugverdientijd? Wij vertellen het je.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De kosten van zonnepanelen zijn belangrijk bij het berekenen van de terugverdientijd. Binnen welke termijn je jouw zonnepanelen terugverdient, kunnen we het beste laten zien met behulp van een voorbeeld.

Een compleet zonnestroomsysteem met 10 panelen kost bij ons € 4.493 inclusief 0% btw. Met deze installatie wek je jaarlijks zo’n 4.133 kWh aan stroom op. Bij een stroomprijs van € 0,34 per kWh, zoals in april 2024, bespaar je jaarlijks € 1.405 op je energiekosten. Met deze besparing duurt het 3 jaar totdat je jouw gemaakte kosten hebt terugverdiend (€ 4.493 / € 1.405 = 3,2 jaar).*

* In dit voorbeeld gaan we uit van 10 panelen met een vermogen van 435 Wattpiek. Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,34 per kWh bij de energieleverancier, april 2024.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van zonnepanelen kunnen we het beste berekenen met behulp van een voorbeeld. Een compleet zonnestroomsysteem met 10 panelen kost bij ons gemiddeld € 4.493 inclusief 0% btw. Omdat je jaarlijks zo’n € 1.405 op je energiekosten bespaart, verdien je jouw installatie in een kleine 3 jaar terug (€ 4.493 / € 1.405 = 3,2 jaar).*

* In dit voorbeeld gaan we uit van 10 panelen met een vermogen van 435 Wp en een opbrengst van 4.133 kWh per jaar. Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,34 per kWh bij de energieleverancier.

Benieuwd naar jouw terugverdientijd met zonnepanelen?

Je hebt een woning met eigen dak nodig

Voorbeeldberekening

 • Kosten zonnestroomsysteem

  • Compleet zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen € 4.493
  • Vakkundige installatie door gecertificeerde monteurs € 0
  • Totale kosten € 4.493
 • Berekening terugverdientijd

  • Nettokosten € 4.493
  • Waarde opgewekte stroom € 1.405
  • Terugverdientijd 3,2 jaar

Welke onderdelen bepalen de terugverdientijd van jouw zonnepanelen?

Een aantal jaar geleden lag de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 5 en 10 jaar. Tegenwoordig liggen de kosten voor zonnepanelen een stuk lager en zijn de prestaties juist beter. Hierdoor is de terugverdientijd van zonnepanelen flink gedaald. Binnen welke tijd je jouw zonnepanelen terugverdient, is van een aantal punten afhankelijk:

1. De aanschafprijs van de zonnepanelen

De aanschafprijs van de zonnepanelen is de prijs die je betaald voor een compleet systeem. Een compleet systeem met 10 zonnepanelen kost bij ons € 4.493 inclusief 0% btw. Heb je de aanschafprijs terugverdiend? Dan is alle stroom die je daarna opwekt gratis. Onze zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, wat betekent dat je zo’n 22 jaar van gratis stroom geniet.

2. De opbrengst van je zonnepanelen

Het tweede onderdeel dat de terugverdientijd van jouw zonnepanelen bepaalt, is de opbrengst van de panelen. Hoe meer stroom jouw installatie jaarlijks opwekt, hoe lager de stroomprijs per kWh. De belangrijkste zaken die het rendement van je zonnepanelen bepalen?

 1. Het vermogen van de zonnepanelen
  Hoe groter het vermogen van de zonnepanelen, hoe hoger de opbrengst. Bij ons kun je kiezen tussen een vermogen van 435 of 425 Wattpiek.
 2. Richting van het dak
  Ook de richting van je dak is van invloed op de opbrengst van je panelen. Zo krijgt een dak op het zuiden het meeste zonuren en levert dit over het algemeen ook de hoogste opbrengst op.
 3. Weersomstandigheden
  Hier heb je zelf weinig invloed op. De ene dag wekt jouw systeem nu eenmaal meer op dan op een andere dag. Gelukkig werken zonnepanelen niet alleen bij fel zonlicht. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op.

3. Het stroomtarief in de markt

Jouw besparing met zonnepanelen berekenen we aan de hand van het stroomtarief in de markt. Hoe hoger het stroomtarief bij de energieleverancier, des te meer voordeel jij behaalt met zonnepanelen. Op dit moment betaal je bij de energieleverancier gemiddeld € 0,34 per kWh, april 2024. Ligt dit bedrag hoger? Dan is jouw opgewekte stroom direct meer waard en wordt de terugverdientijd van jouw installatie korter.

Zelf de terugverdientijd van jouw zonnepanelen berekenen

Wil je zelf de terugverdientijd van jouw zonnepanelen berekenen? Dan kun je hiervoor onderstaande berekening gebruiken:

Aanschafprijs zonnepanelen / waarde opgewekte stroom = terugverdientijd

Om de waarde van je opgewekte stroom te berekenen, vermenigvuldig je de stroomopbrengst per jaar met de stroomprijs in de markt (op dit moment is dat € 0,34). Stel:

 • Je koopt bij ons 8 zonnepanelen voor € 4.101,-
 • 8 zonnepanelen met een vermogen van 435 Wattpiek hebben een verwachte opbrengst van: 3.306 kWh per jaar
 • Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,34 per kWh, bespaar je € 1.124,- per jaar.

Dus verdien je jouw zonnepanelen in 3,4 jaar terug (€ 4.101,- / € 1.124 = 3,6). De panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Na het terugverdienen wekken de panelen nog zo’n 22 jaar gratis stroom op.

Benieuwd naar jouw besparing?

Je hebt een woning met eigen dak nodig