
Dit zijn de financiële regelingen bij het aanschaffen van zonnepanelen
Er zijn een aantal regelingen vanuit de overheid die het kopen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maakt dan het al is. Hieronder vind je welke regelingen er van kracht zijn en wat dat betekent voor jou als koper.
Btw-regeling
Als je zonnepanelen koopt betaal je btw over de aanschaf. Tot en met 31 december 2022 betaalde je een btw-tarief van 21%. Per 1 januari 2023 verlaagt het btw-tarief van 21% naar 0%. Door het verlagen van het btw-tarief hoef jij de btw niet meer terug te vragen. Zo is het nog makkelijker om jouw woning te verduurzamen.
Doordat je start met het opwekken van stroom, start je automatisch met het terugleveren aan je energieleverancier. Hierdoor word je officieel gezien als btw-ondernemer. Je hoeft jezelf alleen niet meer aan te melden als btw-ondernemer. Maar je moet jezelf wel aanmelden als btw-ondernemer wanneer jouw zonnepanelen een hoger vermogen hebben dan 10.000 Wp met daarbij een jaaromzet boven de € 1.800,-.
Meer informatie over btw op zonnepanelen vind je hier.
Salderingsregeling en/of terugleversubsidie
Salderen betekent dat de zonnestroom die jij teruglevert aan het openbare net, afgetrokken wordt van de stroom die je geleverd hebt gekregen van jouw energieleverancier. Hierdoor betaal je dus geen belasting over stroom die je wel hebt verbruikt. De overheid heeft deze regeling ingevoerd om het gebruik van zonne-energie te stimuleren. Zonnepanelen worden echter steeds efficiënter en goedkoper, waardoor de aanschaf inmiddels ook aantrekkelijk is zonder de salderingsregeling. Daarnaast kost het de overheid natuurlijk geld, waardoor ze besloten hebben om de regeling langzaam maar zeker te beëindigen. De salderingsregeling blijft tot begin 2023 van kracht, waarna hij langzaam zal worden afgebouwd. De kans bestaat dat er een ander soort ‘terugleversubsidie’ voor in de plaats komt, maar hoe die er precies uit gaat zien weten we waarschijnlijk pas als het zover is. Meer informatie over hoe salderen precies werkt vind je hier.
Zonnepanelen kopen of huren
Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede keuze. En bovengenoemde regelingen maken het alleen maar aantrekkelijker. Toch blijft het een redelijk grote investering als je zonnepanelen wil kopen. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om die investering te doen, bieden we bij Zelfstroom ook de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dan hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je maandelijks een huurbedrag. Het mooie: dat huurbedrag is bijna altijd lager dan het bedrag wat je bespaart op je energierekening. Als klap op de vuurpijl help je ook het milieu nog een handje. Dus of je nu zonnepanelen koopt of huurt, het is eigenlijk altijd een win-win-win-situatie.