Dit zijn de financiële regelingen bij het aanschaffen van zonnepanelen

Dit zijn de financiële regelingen bij het aanschaffen van zonnepanelen

Er zijn een aantal regelingen vanuit de overheid die het kopen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maakt dan het al is. Hieronder vind je welke regelingen er van kracht zijn en wat dat betekent voor jou als koper.

Btw-regeling

Als je zonnepanelen koopt betaal je btw over de aanschaf. Tot en met 31 december 2022 betaalde je een btw-tarief van 21%. Per 1 januari 2023 verlaagt het btw-tarief van 21% naar 0%. Door het verlagen van het btw-tarief hoef jij de btw niet meer terug te vragen. Zo is het nog makkelijker om jouw woning te verduurzamen.

Doordat je start met het opwekken van stroom, start je automatisch met het terugleveren aan je energieleverancier. Hierdoor word je officieel gezien als btw-ondernemer. Je hoeft jezelf alleen niet meer aan te melden als btw-ondernemer. Maar je moet jezelf wel aanmelden als btw-ondernemer wanneer jouw zonnepanelen een hoger vermogen hebben dan 10.000 Wp met daarbij een jaaromzet boven de € 1.800,-.

Meer informatie over btw op zonnepanelen vind je hier.

Salderingsregeling en/of terugleversubsidie

Salderen betekent dat de zonnestroom die jij teruglevert aan het openbare net, afgetrokken wordt van de stroom die je geleverd hebt gekregen van jouw energieleverancier. Hierdoor betaal je dus geen belasting over stroom die je wel hebt verbruikt. De overheid heeft deze regeling ingevoerd om het gebruik van zonne-energie te stimuleren. Zonnepanelen worden echter steeds efficiënter en goedkoper, waardoor de aanschaf inmiddels ook aantrekkelijk is zonder de salderingsregeling. Daarnaast kost het de overheid natuurlijk geld, waardoor ze besloten hebben om de regeling langzaam maar zeker te beëindigen. De overheid heeft het plan om vanaf 2025 met de afbouw van de salderingsregeling te beginnen. Zoals het er nu uitziet mag je tot en met 2024 nog alle stroom die je opwekt voor 100% salderen. De verwachting is dat vanaf 2025 het salderingspercentage in één keer met 36% daalt. In de huidige plannen wordt het percentage vervolgens ieder jaar met een paar procent afgebouwd, tot er in 2031 niet meer gesaldeerd mag worden. De kans bestaat dat er een ander soort ‘terugleversubsidie’ voor in de plaats komt, maar hoe die er precies uit gaat zien weten we waarschijnlijk pas als het zover is

Update oktober 2023: het voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling is half februari al goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer gaat momenteel door met de behandeling van het wetsvoorstel. Zij zullen een besluit nemen over de start van de afbouw en exacte procentuele afname per jaar.

Zonnepanelen kopen of huren

Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede keuze. En bovengenoemde regelingen maken het alleen maar aantrekkelijker. Toch blijft het een redelijk grote investering als je zonnepanelen wil kopen. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om die investering te doen, bieden we bij Zelfstroom ook de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dan hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je maandelijks een huurbedrag. Het mooie: dat huurbedrag is bijna altijd lager dan het bedrag wat je bespaart op je energierekening. Als klap op de vuurpijl help je ook het milieu nog een handje. Dus of je nu zonnepanelen koopt of huurt, het is eigenlijk altijd een win-win-win-situatie.