Subsidie op zonnepanelen

Zonnepanelen subsidie

Op dit moment zijn er geen subsidies voor zonnepanelen beschikbaar. Wel zijn er aantal regelingen vanuit de overheid en lokale leningen beschikbaar die het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker maken.

0% btw op zonnepanelen

Sinds 2023 is het btw-tarief voor de aanschaf van zonnepanelen door de overheid verlaagd van 21% naar 0%. Vóór 2023 betaalde je 21% btw over de aanschaf van zonnepanelen en kon je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Door de verlaging van het btw-tarief naar 0% is het terugvragen van btw niet meer nodig, en bespaar je direct 21% op je kosten. 

Salderingsregeling

Dankzij de salderingsregeling krijg je hetzelfde bedrag betaald voor de stroom die je teruglevert, als het bedrag dat jij betaalt voor stroom die je koopt van de energieleverancier. De stroom die je opwekt en afneemt wordt als het ware tegen elkaar weggestreept op je jaarafrekening, dit heet salderen. Zo staat er op het einde van het jaar minder ‘verbruikte energie’ op je rekening en hierdoor valt jouw energierekening lager uit.

Lokale leningen

De overheid biedt op dit moment geen zonnepanelen subsidies aan. Maar er zijn wel een aantal leningen, waarmee het kopen van zonnepanelen makkelijker wordt. Zo is de Duurzaamheidslening in meerdere gemeentes beschikbaar, waarbij je tegen een rentetarief van 1,6% geld kunt lenen om jouw zonnepanelen te betalen. Is de Duurzaamheidslening niet beschikbaar in jouw gemeente? Dan zijn er nog andere leningen die kunnen helpen bij het kopen van zonnepanelen, de Energiebespaarlening van Het Nationaal Warmtefonds bijvoorbeeld. Deze lening is beschikbaar voor eigenaren/bewoners van huizen die hun woning willen verduurzamen.  

Zonnepanelen huren

Geen subsidie, maar wel een manier waarop iedereen van zonnestroom kan genieten. Het huren van zonnepanelen blijft een goede optie om te starten met zonnepanelen. Je hoeft geen grote investering te doen, maar betaalt maandelijks een vast, laag huurbedrag. Het mooie: de besparing op je energierekening is bijna altijd een stuk hoger dan het bedrag dat je betaalt aan huur. Daardoor ga je vanaf de eerste maand al starten met besparen op je maandlasten! Daarnaast heb je gegarandeerd de hele huurperiode een perfect werkend zonnestroomsysteem en geen onverwachte kosten. Want Zelfstroom blijft de eigenaar van het systeem en verantwoordelijk dat het systeem goed werkt!

Start met een dakcheck

Je hebt een woning met eigen dak nodig