Dit zijn de financiële regelingen bij het aanschaffen van zonnepanelen

Dit zijn de financiële regelingen bij het aanschaffen van zonnepanelen

Er zijn een aantal regelingen vanuit de overheid die het kopen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maakt dan het al is. Hieronder vind je welke regelingen er van kracht zijn en wat dat betekent voor jou als koper.

Btw-regeling

De kans is erg groot dat jij de btw terug kan vragen die jij hebt betaald over je zonnepanelen. Om er gemakkelijk achter te komen of jij recht hebt om de btw terug te vragen, hebben we een checklist voor je gemaakt. Er zijn over het algemeen vier voorwaarden waar jij als koper aan moet voldoen:

  • Je bent een particuliere afnemer zonder een actief btw-nummer;
  • Je hebt zonnepanelen gekocht en laten installeren op of bij je woning;
  • Je levert (een deel van) de opgewekte zonne-energie terug aan het energienet;
  • Je energiecontract staat op dezelfde naam als de factuur van de zonnepanelen.

LET OP: als je zonnepanelen huurt kun je geen btw terugvragen over het huurbedrag. Als je de zonnepanelen na de huurperiode overneemt wel.

Wil jij simpel en snel jouw btw terugvragen, dan kun je gebruikmaken van de btw-service van Zelfstroom.

Salderingsregeling en/of terugleversubsidie

Salderen betekent dat de zonnestroom die jij teruglevert aan het openbare net, afgetrokken wordt van de stroom die je geleverd hebt gekregen van jouw energieleverancier. Hierdoor betaal je dus geen belasting over stroom die je wel hebt verbruikt. De overheid heeft deze regeling ingevoerd om het gebruik van zonne-energie te stimuleren. Zonnepanelen worden echter steeds efficiënter en goedkoper, waardoor de aanschaf inmiddels ook aantrekkelijk is zonder de salderingsregeling. Daarnaast kost het de overheid natuurlijk geld, waardoor ze besloten hebben om de regeling langzaam maar zeker te beëindigen. De salderingsregeling blijft tot begin 2023 van kracht, waarna hij langzaam zal worden afgebouwd. De kans bestaat dat er een ander soort ‘terugleversubsidie’ voor in de plaats komt, maar hoe die er precies uit gaat zien weten we waarschijnlijk pas als het zover is. Meer informatie over hoe salderen precies werkt vind je hier.

Zonnepanelen kopen of huren

Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede keuze. En bovengenoemde regelingen maken het alleen maar aantrekkelijker. Toch blijft het een redelijk grote investering als je zonnepanelen wil kopen. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om die investering te doen, bieden we bij Zelfstroom ook de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dan hoef je geen grote investering te doen, maar betaal je maandelijks een huurbedrag. Het mooie: dat huurbedrag is bijna altijd lager dan het bedrag wat je bespaart op je energierekening. Als klap op de vuurpijl help je ook het milieu nog een handje. Dus of je nu zonnepanelen koopt of huurt, het is eigenlijk altijd een win-win-win-situatie.