De kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen kosten

Om te bepalen of het slim is om zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om te weten wat zonnepanelen kosten. Hoeveel een complete zonnepanelen installatie kost, is per situatie verschillend. Voor 10 zonnepanelen betaal je bij ons een bedrag vanaf € 4.493. De precieze prijs is afhankelijk van de panelen die je kiest en de omvormer die geschikt is voor jouw situatie.

Doe hieronder een dakcheck, voor een exacte berekening van jouw situatie.

Bereken wat zonnepanelen kopen jou kost én oplevert

Je hebt een woning met eigen dak nodig

Wat bepaalt de prijs van jouw zonnepanelen?

De prijs die jij betaalt voor zonnepanelen is van een aantal punten afhankelijk. Zo zijn de volgende onderdelen bepalend voor de totale kosten:

 • Aantal zonnepanelen
  Het aantal zonnepanelen heeft invloed op de totale kosten die je betaalt voor zonnepanelen. Hoe meer zonnepanelen er nodig zijn, hoe hoger de aanschafprijs. Maar, kies je voor meer zonnepanelen, dan neemt de prijs per stuk juist af. Belangrijk is om het aantal zonnepanelen vooral goed af te stemmen met de energieopbrengst die je nodig hebt.
 • Type omvormer
  Ook in het type omvormer zitten prijsverschillen. Bij ons heb je de keuze uit een serieel geschakelde omvormer van het merk Growatt of een omvormer met Power Optimizers van het merk SolarEdge. De laatste variant zorgt voor het hoogste rendement, maar is daarom ook duurder.
 • Type en vermogen van de zonnepanelen
  Naast het type omvormer zijn ook het type en het vermogen van de zonnepanelen van invloed op de prijs. Bij ons kies je voor A-merk zonnepanelen van Longi Solar. Hierbij kun je kiezen tussen een vermogen van 435 of 425 Wattpiek.
 • Situatie op locatie
  Tot slot is de situatie op locatie van invloed op de totale kosten. Denk aan de constructie van je dak, mogelijkheden in de meterkast en benodigde materialen om alles goed en veilig te installeren. Moet er meerwerk uitgevoerd worden? Dan wordt dit opgeteld bij je totale kosten.

Zonnepanelen kosten en opbrengsten

De kosten van zonnepanelen

Prijsontwikkeling zonnepanelen

In de afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen fors gedaald. Waar je een jaar geleden voor een installatie van 10 zonnepanelen zo’n € 7.500 betaalde, betaal je op dit moment een gemiddeld bedrag van € 4.900. De prijs van zonnepanelen is het afgelopen jaar met 35% gedaald. En dat is goed nieuws! Dankzij de positieve prijsontwikkeling van zonnepanelen, kunnen steeds meer mensen genieten van duurzame energie. Daarnaast verdien je jouw zonnepanelen sneller terug, omdat je de panelen voor een goedkopere prijs hebt kunnen kopen.

Hoe de prijzen van zonnepanelen zich de komende jaren gaan ontwikkelen is lastig te zeggen. Gaan de prijzen nog verder dalen en loont het om te wachten met investeren? Het antwoord is: nee. Als de vraag weer aantrekt, bijvoorbeeld door stijgende energieprijzen kunnen zonnepanelen zomaar een stuk duurder worden. Daarnaast loop je iedere dag, week of maand dat je wacht een flinke besparing mis.

De kosten van zonnepanelen

Terugverdientijd van zonnepanelen

Een logisch gevolg van de prijsdaling, is dat de terugverdientijd van zonnepanelen korter is geworden. De terugverdientijd van zonnepanelen was vorig jaar zo’n 5 jaar. Door de prijsdaling van € 7.500 naar € 4.500 voor 10 panelen, komt je terugverdientijd nu gemiddeld op 3 jaar uit. Zonnepanelen hebben een levensduur van zeker 25 jaar, waardoor je na het terugverdienen nog minstens 22 jaar van gratis stroom geniet. Je verdient de investering in zonnepanelen dus snel terug.

Maar, kijk niet alleen naar de terugverdientijd van zonnepanelen. Het bedrag dat je investeert in zonnepanelen, verhoogt direct je woningwaarde. Besluit je om jouw huis in de toekomst te verkopen, dan verkoop je het huis met zonnepanelen voor een hoger bedrag!

Bereken jouw kosten en opbrengsten met zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn momenteel een stuk voordeliger dan een jaar geleden. Daarom is nu investeren een slimme keuze. Je verdient jouw investering namelijk binnen no-time terug. Wil je weten wat zonnepanelen in jouw situatie kosten en opleveren? Bereken wat er mogelijk is op jouw dak via de dakcheck.

Ontdek vandaag nog wat jij kunt besparen

Je hebt een woning met eigen dak nodig