Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen (en ja, die zijn lager dan je denkt)

Steeds meer mensen genieten van de voordelen van zonnepanelen. En dat is niet gek, want zonnepanelen zijn een goede investering. Daarnaast is de prijs van zonnepanelen de laatste jaren flink gedaald. Nu zonnepanelen kopen is dus helemaal geen gekke gedachte. Ben je benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Dat snappen we. De prijs is van een aantal zaken afhankelijk. We vertellen je er meer over.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn lastig te bepalen. Er zijn namelijk heel wat zaken om rekening mee te houden. Voor welk vermogen kies je? Gaat het om 6,8 of 10 zonnepanelen? En welke omvormer heeft je voorkeur? Al deze zaken samen bepalen de prijs van jouw installatie. Het antwoord op de vraag ‘wat kosten zonnepanelen gemiddeld?’ is daarom voor iedere situatie anders.

Welke zaken hebben invloed op de prijs van zonnepanelen?

De prijs die je betaalt voor zonnepanelen is per situatie anders. De kosten worden namelijk bepaalt door de keuzes die je tijdens het aankoopproces maakt. Om je te helpen de juiste keuze te maken, zetten we de belangrijkste keuzes voor je op een rij.

 • Type en vermogen
  De prijs van een zonnepaneel hangt af van het type en het vermogen. Bij Zelfstroom gebruiken we alleen A-merk zonnepanelen van Longi Solar. Hierbij heb je de keuze uit Full Black zonnepanelen met een vermogen van 425 Wattpiek of Black White zonnepanelen met een vermogen van 435 Wattpiek.
 • Het aantal
  Ook het aantal zonnepanelen is van invloed op de prijs van de zonnepanelen. Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de totale aanschafprijs. Maar, kies je voor meer zonnepanelen, dan neemt de prijs per stuk juist af.
 • De omvormer
  Ook in het type omvormer zitten prijsverschillen. Bij ons kies je voor een serieel geschakelde omvormer of omvormer met Power Optimizers. De laatste variant zorgt voor de beste prestaties, maar is hierdoor ook duurder.
 • De situatie op locatie
  Tot slot heeft de situatie op locatie invloed op de kosten voor de zonnepanelen. Denk aan de constructie van je dak, mogelijkheden in de meterkast en benodigde materialen om alles goed en veilig te installeren.

Wat kosten zonnepanelen bij Zelfstroom?

Bij Zelfstroom leveren we geen losse zonnepanelen, maar een volledig zonnestroomsysteem! Dat betekent: inclusief omvormer, optimizers én een vakkundige installatie. Zo ben jij helemaal klaar om groene stroom op te wekken. Ook hoef je zelf niks meer te regelen. Om je een indicatie te geven van de kosten van onze zonnepanelen, laten we hieronder de meest verkochte sets zien.

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Om je een richtlijn te geven van de kosten van zonnepanelen, gebruiken we een voorbeeld met 10 zonnepanelen. Dat is het aantal zonnepanelen dat op een gemiddeld dak past en voor een gezin perfect is qua opbrengsten. Voor een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen betaal je onder normale omstandigheden zo’n € 4.722 inclusief 0% btw. Hierbij gaan we uit van 10 panelen met een vermogen van 435 wattpiek en een Growatt (serieel geschakelde) omvormer.

Wat leveren 10 zonnepanelen op?

Nu je weet wat je betaalt voor 10 zonnepanelen, wil je natuurlijk ook weten wat deze 10 panelen opleveren. Deze 10 zonnepanelen leveren onder gunstige omstandigheden zo’n 4.133 kWh aan stroom per jaar. Voor die stroom hoef je natuurlijk niets meer te betalen. Zo bespaar je met de huidige stroomprijs zo’n € 1.487 per jaar. Dat betekent een maandelijkse besparing op je stroomkosten van € 124.

Wat is de terugverdientijd van 10 zonnepanelen?

Voor de zonnepanelen is dus een investering van € 4.722 nodig. De besparing op je energierekening is € 1.487 per jaar. Dat betekent dat je onder gunstige omstandigheden de aanschafwaarde van de zonnepanelen in een kleine 3 jaar hebt terugverdiend (€ 4.722 / € 1.487 = 3,2 jaar). Heb je de zonnepanelen terugverdiend, dan is alles hierna winst! Onze zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Wat betekent dat je nog ruim 20 jaar winst maakt met jouw zonnepanelen. Gedurende 25 jaar behaal je met zonnepanelen een ‘netto besparing’ van € 32.453 (€ 1.487 besparing * 25 jaar – € 4.722 investering).

Bereken wat zonnepanelen kopen jou kost en oplevert

Dus, wat kost zonnepanelen kopen? Kort samengevat: de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen zijn per situatie verschillend. De kosten lijken op het eerste gezicht hoog, maar uiteindelijk bespaar je zo veel op je stroomkosten dat het de investering zeker waard is! Heb je niet de ruimte om te kopen, dan kun je ook altijd zonnepanelen huren. Wil je weten wat zonnepanelen voor jou kosten en opleveren als je ze bij Zelfstroom aanschaft? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Vraag een offerte aan

Je hebt nog niet aangevinkt dat je in bezit bent van een koopwoning met eigen dak.

Heb je geen eigen dak? Dan kunnen we helaas nog geen zonnepanelen leveren.